Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kupiłem ze 20 lat temu mały jonizator. Fajny zapach wydzielał. Wewnątrz jest chyba kaskada Villarda która ćwierkała podczas pracy.

Okolice jonizatora i on sam były brudne od gęstego i mocno trzymającego się osadu kurzu.

Leży to teraz gdzieś w kącie i nie używam.

Co to daje? Szkodzi czy pomaga? Chyba zbędny gadżet...

A te jonizatory to czasem nie produkują ozonu który ma niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka?

Astmatycy powinni wręcz go unikać.

jonizator to nie ozonizator. on nie produkuje ozonu tylko wprowadza do powietrza jony dodatnie i ujemne.

Tu jest spory wykład na ten temat http://www.sharpdirect.pl/artykuly/fakty-mity-na-temat-jonizacji-powietrza/index.html

pewnie niektórzy napiszą, że bełkot marketingowy, ale zasada jest prawdą.

Kupiłem ze 20 lat temu mały jonizator. Fajny zapach wydzielał. Wewnątrz jest chyba kaskada Villarda która ćwierkała podczas pracy.

Okolice jonizatora i on sam były brudne od gęstego i mocno trzymającego się osadu kurzu.

Leży to teraz gdzieś w kącie i nie używam.

Co to daje? Szkodzi czy pomaga? Chyba zbędny gadżet...

Warto czasem wiedzieć o czym jest mowa w wątku.

Gdzie ma się kurz osadzać w tym jonizatorze?

http://www.ventermo.pl/images/aeris_350_4.jpg

Jonizator montowany jest na nawiewie, to skąd tam kurz?

Jonizator to bardzo fajna rzecz, zabija między innymi zapach dymu, oprysków, gnojówki itp.

Warto czasem wiedzieć o czym jest mowa w wątku.

Gdzie ma się kurz osadzać w tym jonizatorze?

http://www.ventermo.pl/images/aeris_350_4.jpg

Jonizator montowany jest na nawiewie, to skąd tam kurz?

Jonizator to bardzo fajna rzecz, zabija między innymi zapach dymu, oprysków, gnojówki itp.

Hmm... Używam ozonatorów i jonizatorów od lat... i jeśli coś zabija zapachy przykre, to tylko ozonator..no chyba, że ktoś ma jonizator, produkujący kilkaset procent ponad normę (bo produkują, ale minimalnie) ozonu, a to już zdrowe nie jest. Dla mnie pomysł jonizatora w instalacji reku jest pomysłem..nieciekawym Pisałem już o tym w temacie reku ozon3 , bo jak pisał kolega Werbinski - jony mają za zadanie związać się z cząsteczkami kurzu by nie latały, tylko opadały. Skutek wielokrotnie widziałem używając domowych jonizatorów i nie chciałbym mieć czegoś takiego w przewodach wentylacji.

Hmm... Używam ozonatorów i jonizatorów od lat... i jeśli coś zabija zapachy przykre, to tylko ozonator..no chyba, że ktoś ma jonizator, produkujący kilkaset procent ponad normę (bo produkują, ale minimalnie) ozonu, a to już zdrowe nie jest. Dla mnie pomysł jonizatora w instalacji reku jest pomysłem..nieciekawym Pisałem już o tym w temacie reku ozon3 , bo jak pisał kolega Werbinski - jony mają za zadanie związać się z cząsteczkami kurzu by nie latały, tylko opadały. Skutek wielokrotnie widziałem używając domowych jonizatorów i nie chciałbym mieć czegoś takiego w przewodach wentylacji.

To ja jeszcze raz powtórzę prośbę o zapoznanie się z tematem jak działa wspomniany w pierwszym poście jonizator (użytkuję taki od ponad roku) i potem dopiero coś pisać, bo wciąż nie piszecie o tym urządzeniu.