kurtz 13.05.2018 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2018 Co sądzicie o pomyśle, żeby w starej części domu, który nie jest izolowany i w którym mam problemy zimą z wilgocią za meblami zainstalować wokół ścian zewnętrznych rury grzewcze w listwach przypodłogowych:http://www.marley.pl/pl/produkty/przewody_wodne/listwy_przypodlogowe_do_rur_grzewczych/index.htm Wymusi to ruch powietrza za meblami i zniweluje wilgoć, wiem, że to nie rozwiązuje źródła problemu, ale czy ma to sens puścić z rozdzielacza nitkę, która będzie miała długość ok. 40 metrów? nie za dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.05.2018 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2018 Wilgoć = brak wentylacji...( Lub jest za słaba ...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 13.05.2018 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2018 Niekoniecznie 100 kratek rozwiąże sprawę jeśli mury przyjmują wilgoć. Sam kiedyś wynajmowalem małe mieszkanie 30m gdzie w części sypialnia z 3 stron znajdowała się pod poziomem gruntu, były 4 kratki na 9m2 i nic nie dawało. Oczywiście problem istniał tylko w lato, bo w zimę przy ogrzewaniu podłogowym problem nie istniał. Taka ciekawostka, miałem te śmieszne pojemniki do ściągania wilgoci, które przy tej ilości wilgoci nie miały racji bytu. Instalowalem więc przenośny klimatyzator w tryb osuszania i pojemnik 3L ściągał w ok. 4-5h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 14.05.2018 04:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 Wymusi to ruch powietrza za meblami i zniweluje wilgoć, wiem, że to nie rozwiązuje źródła problemu, ale czy ma to sens puścić z rozdzielacza nitkę, która będzie miała długość ok. 40 metrów? nie za dużo? Powinno się sprawdzić. Nie licz na ruch powietrza, bo go nie osiągniesz. Ogrzewając te miejsca niwelujesz efekt mostków termicznych i tym samym uniemożliwiasz kondensację. Wilgoć zniwelujesz jeśli te miejsca oprócz ogrzewania także przewietrzysz. Jak już są suche, to nie trzeba wietrzyć, a wystarczy grzać. U siebie miałem problem z mostkiem termicznym i kondensatem. Zastosowałem wypruty z koca elektrycznego przewód i sprawdziło się to bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurtz 14.05.2018 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 (edytowane) Powinno się sprawdzić. Nie licz na ruch powietrza, bo go nie osiągniesz. Ogrzewając te miejsca niwelujesz efekt mostków termicznych i tym samym uniemożliwiasz kondensację. Wilgoć zniwelujesz jeśli te miejsca oprócz ogrzewania także przewietrzysz. Jak już są suche, to nie trzeba wietrzyć, a wystarczy grzać. U siebie miałem problem z mostkiem termicznym i kondensatem. Zastosowałem wypruty z koca elektrycznego przewód i sprawdziło się to bardzo dobrze. A gdzie ułożyłeś ten przewód? w Listwie przypodłogowej? Będe zalewał tez posadzki w starym domu i myślę, czy nie dać pętli podłogówki tylko przy ścianach, to wygodniejsze rozwiązanie niż w listwach przypodłogowych, tylko nie wiem czy spełni swoją funkcję Widzę, że takie przewody to zużycie prądu ok. 18W/m, więc przy 100 metrach to raczej koszt znaczny. Edytowane 14 Maja 2018 przez kurtz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 15.05.2018 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 Położyłem na podłodze. To tymczasowe rozwiązanie używane przed termomodernizacją. Gdyby było na dłużej, to bym zasilikonował w rogu pomiędzy ścianą a podłogą, co umożliwi wymianę. Na etapie budowy lepiej zalać. Podłączyć licznik i masz świadomy wybór co za ile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts