Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

metoda na wilgoć - pętla grzewcza wokół domu w listwach przypodłogowych

kurtz

Recommended Posts

Co sądzicie o pomyśle, żeby w starej części domu, który nie jest izolowany i w którym mam problemy zimą z wilgocią za meblami zainstalować wokół ścian zewnętrznych rury grzewcze w listwach przypodłogowych:

http://www.marley.pl/pl/produkty/przewody_wodne/listwy_przypodlogowe_do_rur_grzewczych/index.htm

Wymusi to ruch powietrza za meblami i zniweluje wilgoć, wiem, że to nie rozwiązuje źródła problemu, ale czy ma to sens puścić z rozdzielacza nitkę, która będzie miała długość ok. 40 metrów? nie za dużo?

Niekoniecznie 100 kratek rozwiąże sprawę jeśli mury przyjmują wilgoć. Sam kiedyś wynajmowalem małe mieszkanie 30m gdzie w części sypialnia z 3 stron znajdowała się pod poziomem gruntu, były 4 kratki na 9m2 i nic nie dawało. Oczywiście problem istniał tylko w lato, bo w zimę przy ogrzewaniu podłogowym problem nie istniał.

Taka ciekawostka, miałem te śmieszne pojemniki do ściągania wilgoci, które przy tej ilości wilgoci nie miały racji bytu. Instalowalem więc przenośny klimatyzator w tryb osuszania i pojemnik 3L ściągał w ok. 4-5h.

Wymusi to ruch powietrza za meblami i zniweluje wilgoć, wiem, że to nie rozwiązuje źródła problemu, ale czy ma to sens puścić z rozdzielacza nitkę, która będzie miała długość ok. 40 metrów? nie za dużo?

Powinno się sprawdzić. Nie licz na ruch powietrza, bo go nie osiągniesz. Ogrzewając te miejsca niwelujesz efekt mostków termicznych i tym samym uniemożliwiasz kondensację. Wilgoć zniwelujesz jeśli te miejsca oprócz ogrzewania także przewietrzysz. Jak już są suche, to nie trzeba wietrzyć, a wystarczy grzać.

U siebie miałem problem z mostkiem termicznym i kondensatem. Zastosowałem wypruty z koca elektrycznego przewód i sprawdziło się to bardzo dobrze.

Powinno się sprawdzić. Nie licz na ruch powietrza, bo go nie osiągniesz. Ogrzewając te miejsca niwelujesz efekt mostków termicznych i tym samym uniemożliwiasz kondensację. Wilgoć zniwelujesz jeśli te miejsca oprócz ogrzewania także przewietrzysz. Jak już są suche, to nie trzeba wietrzyć, a wystarczy grzać.

U siebie miałem problem z mostkiem termicznym i kondensatem. Zastosowałem wypruty z koca elektrycznego przewód i sprawdziło się to bardzo dobrze.

A gdzie ułożyłeś ten przewód? w Listwie przypodłogowej? Będe zalewał tez posadzki w starym domu i myślę, czy nie dać pętli podłogówki tylko przy ścianach, to wygodniejsze rozwiązanie niż w listwach przypodłogowych, tylko nie wiem czy spełni swoją funkcję

Widzę, że takie przewody to zużycie prądu ok. 18W/m, więc przy 100 metrach to raczej koszt znaczny.

Edytowane przez kurtz