Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wyeliminować buczenie z pokoju

adamura88

Recommended Posts

Cześć,

Odkąd kupiłem mieszkanie 2 lata temu, mam problem z buczeniem pochodzącymi z klimatyzacji/wentylacji z pobliskiego bloku.

Źródło dźwięku znajduje się około 50-70m od mojego okna i generuje dźwięk o częstotliwości 205-207Hz (zmierzone telefonem).

Ten dźwięk pojawia się u mnie w mieszkaniu, ale tylko w jednym pomieszczeniu, chociaż na tej ścianie mam ich trzy.

Nikt w moim bloku się nie skarżył na takie dźwięki, więc podejrzewam, że jest to kwestia akustyki w moim pokoju (sypialni).

Wiecie jak mógłbym sprawdzić, czy jest to kwestia jakiegoś rezonansu w pomieszczeniu, czy nie ma fal stojących itd?

Innymi słowy, czy kładąc cegłę dekoracyjną i korek na ścianie szafy, która znajduje się tuż przy oknie, idealnie na drodze dźwięku, rozwiążę problem?

sypialnia.JPG

Na czerwono zaznaczony kierunek dzwieku i szafa tuż przy oknie.

Dodam jeszcze, że to buczenie słychać głównie przy zamkniętym oknie, jak jest uchylone, to to buczenie zlewa się z otoczeniem.

Wygląda to tak, jakby zamknięcie okna tłumiło wszystko oprócz buczenia.

Pozdrawiam

Edytowane przez adamura88

• 5 months później...

Problemu nadal nie udało mi się rozwiązać, ale dokonałem ciekawego odkrycia.

Dźwięk o którym mowa w poprzednim poście najbardziej słychać na samym środku okna. Co wzbudziło we mnie podejrzenia jakiegoś mikrorezonansu.

W związku z tym, docisnąłem szybę w tym miejscu i ... buczenie ustąpiło/zostało znacznie ograniczone...

Co może być powodem?

Cześć,

Odkąd kupiłem mieszkanie 2 lata temu, mam problem z buczeniem pochodzącymi z klimatyzacji/wentylacji z pobliskiego bloku.

Źródło dźwięku znajduje się około 50-70m od mojego okna i generuje dźwięk o częstotliwości 205-207Hz (zmierzone telefonem).

Ten dźwięk pojawia się u mnie w mieszkaniu, ale tylko w jednym pomieszczeniu, chociaż na tej ścianie mam ich trzy.

Nikt w moim bloku się nie skarżył na takie dźwięki, więc podejrzewam, że jest to kwestia akustyki w moim pokoju (sypialni).

Wiecie jak mógłbym sprawdzić, czy jest to kwestia jakiegoś rezonansu w pomieszczeniu, czy nie ma fal stojących itd?

Innymi słowy, czy kładąc cegłę dekoracyjną i korek na ścianie szafy, która znajduje się tuż przy oknie, idealnie na drodze dźwięku, rozwiążę problem?

[ATTACH=CONFIG]412932[/ATTACH]

Na czerwono zaznaczony kierunek dzwieku i szafa tuż przy oknie.

Dodam jeszcze, że to buczenie słychać głównie przy zamkniętym oknie, jak jest uchylone, to to buczenie zlewa się z otoczeniem.

Wygląda to tak, jakby zamknięcie okna tłumiło wszystko oprócz buczenia.

Pozdrawiam

Źródłem dźwięku jest wentylacja, o której pisałem w pierwszym poście, ale szyba jakby ją wzmacniała/nie tłumiła.

Przy otwartym oknie to buczenie jest słabiej słyszalne niż przy zamkniętym (przy zamkniętym znika większość innych dźwięków).

Co może być powodem? Złe szklenie, czy po prostu charakterystyka szyby? Czy po zmianie na dźwiękoszczelną problem ustanie?

Dodam, że nie jest to kwestia tego egzemplarza pakietu zespolonego, bo był już wymieniany z innego powodu i na poprzednim było to samo.

Inna sprawa, że w innych pomieszczeniach, na tej samej ścianie budynku nie ma tego problemu mimo identycznego okna i pakietów.

Edytowane przez adamura88

zmiana grubości szyby w pakiecie już może spowodować zejście z częstotliwości rezonansowej.

Może to być związane także ze sposobem osadzenia okna, pakietu szybowego,itd.

Na początek możesz spróbować dociążyć/usztywnić szybę i zobaczyć czy będziesz miał spodziewany efekt ( to taka prawie bezkosztowa próba). Wtedy sens jest wymienić szybę na grubszą. A jak nie będzie efektu to trzeba szukać problemu w pozostałych miejscach.

Roleta zewnętrzna zdecydowanie odpada.

Jakiś czas temu pytałem firmy, która montowała okna w bloku, jaki pakiet zespolony mógłby mi pomóc i oto część odpowiedzi:

"Zastosowany pakiet 4/16A/4T ma akustykę na poziomie Rw = 37 dB, z uwzględnieniem hałasu ulicznego na poziomie Ra2 = 30 dB – oczywiście dla okna zamkniętego.

Zaproponowany pakiet 44.1 F.AK/16/6T /z folią akustyczną/ ma Rw = 44 dB, Ra2 = 38 dB. Nie gwarantujemy, że osiągnie Pan zamierzony efekt zupełnego wygłuszenia, ale z pewnością będzie ciszej."

Wydaje mi się, że pakiet z szybami o różnych grubościach powinien załatwić temat.

Pytanie ile taki pakiet zespolony za m2 powinna kosztować, bo ta wycena wyszła dosyć drogo.

Z tego co czytałem testy i badania, to najlepsze efekty się uzyskuje z pakietami, w skład których wchodzą szyby o różnych grubościach oraz różnych sprężystościach(?). Stąd często się widuje pakiety 4mm +6mm. Folia ma za zadanie wyrównać charakterystykę tłumienia.

Propozycja nie wydaje się głupia, biorąc pod uwagę częstotliwość jaką chcę wyeliminować, a zważywszy na fakt, że zazwyczaj koło 200Hz jest znaczny spadek tłumienia.

Za taką szybę 1,5m x 0.9m wyszło 480zł netto.

No tak, ale jeżeli szyba 4mm drga z inna częstotliwością niż 6mm, to rezonans nie wystąpi, albo będzie znacznie ograniczony.

Poza tym, tak się składa, że ten pokój, jeden z wymiarów ma 3.27/3.4m szerokości (okno - ściana), co wskazuje, że częstotliwością rezonansową pomieszczenia są okolice 100-105Hz, więc druga harmonicza to bedzie 200-210Hz.

I teraz pytanie, co jest powodem tego buczenia, czy sama szyba, czy szyba + pomieszczenie, czy pomieszczenie.

Dodam, że inni mieszkańcy nie mają tego problemu, a mają te same okna.

Żeby nie było, że mam ze słuchem coś nie teges, to Ci którzy u mnie są, też to słyszą.:p

• 2 weeks później...