Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Cieple ramki"

Adamer

Recommended Posts

mam cieple ramik w 2 z 3 okien -roznicy duzej nie widze (a to co widze moze wynikac z faktu ze okna sa w roznych pokojach). Ciepla ramka nie gwarantuje braku roszenia na oknach - to moze zagwarantowac tylko dobra wentylacja.

Mimotego w nowym domu kaze zamontowac wszystkie ramki cieple.

Tak jak napisal ARU :)

Czy ciepla czy zimna ramka nie wiele zmieni jesli wilgotnosc w pomieszczeniu jest za wysoka

Przy zwyklej cieplej ramce nastapi to moze o minute - piec pozniej

Trzeba pamietac, ze temperatura przenika nie tylko przez ramke i nie tylko ona mmostek termiczny robi. Jest element o ktorym wszyscy zapominaja - uszczelki przyszybowe - przez ktore zimno takze wnika a tu konstrukcja jest identyczna dla cieplej jak i zimnej ramki :lol:

By moje stanowisko zrozumiec trzeba sobie na przekroj dowolnego profila popatrzec i zobaczyc ktoredy to zimno sie dostaje

ja to traktuje jako kolejny bajer majacy na celu przyciagniecie klienta - ale powtarzam - to MOJA opinia

Praktycznie nie zauwazylem roznicy u mojej mamy gdzie jedno okno ma tzw. ciepla ramke. Tez sie rosi jak mamuska "zapomni" czasem przewietrzyc a porownujac z innym pokojem gdzie takiej ramki nie ma nie zauwazylem roznicy - by np. tam sie lalo a tu nie

Tak

W dzisiejszych czasach k=1,1 to standard, mozna zejsc jeszcze nizej ale to juz sa takie koszty (poki co) ze w pelni ekonomicznie mym zdaniem nie uzasadnione. Kiedys na przykladzie swego domu obliczylem po ilu latach zwraca sie inwestycja w obnizenie k o 0,2 w oknach (akurat byla mowa o zamianie 3 komorowki na 5 komorowke ktora podobnie jak ciepla ramke bardziej uwazam za bajer niz koniecznosc) - wyszlo to tragicznie i przy zalozeniu ze zima nigdy okna nie otworzysz by wietrzyc - poszukaj tego w moich postach - calkiem ciekawa dyskusje to wtedy wywolalo

Co innego obnizenie k w scianach stanowiacych wieksza powierzchnie strary ciepla niz okna - tu walka ma sens.Podobnie z dachem czy scianami fundamentowymi. Tu kazde 0,1 daje naprawde wymierne oszczednosci

Podkresle jeszcze raz - TO MOJA OPINIA