Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POŚ a gliny piaszczyste i woda gruntowa.

giman

Recommended Posts

Na kanalizację nie mam szans chyba, że sobie sam wybuduję kilkadziesiąt metrów sieci za kilkadziesiąt tys. zł.

Zastanawiam się czy POŚ czy szambo. Warunki glebowo-wodne mam słabe.

Co prawda wody gruntowej w moich wrześniowych badaniach nie stwierdzono, ale napisano, że okresowo może się pojawiać.

W badaniach u sąsiada z maja już jest wprost zapis o występowaniu wody gruntowej.

A jak teraz kopałem ławy to wody podchodziło cały czas.

Nie mam w pobliżu rowu itp.

Istnieje jakaś oczyszczalnia na takie warunki czy tylko szambo?

Z badania:

WARUNKI WODNE

Do głębokości rozpoznania tj. 4,0 m p.p.t. wody gruntowej nie stwierdzono.

Stwierdzono sączenia na stropie glin zastoiskowych oraz w ich obrębie na głębokościach

1,40 – 2,00 m p.p.t. Należy jednak zwrócić uwagę na możliwość pojawienia się większej ilści

wody na stropie gruntów słabo przepuszczalnych (glin zastoiskowych) w wyniku infiltracji

wód opadowych. Poziom wód może okresowo znajdować się nawet około 0,7 m p.p.t.

WARUNKI GLEBOWE

gliny typu zastoiskowego, wykształcone jako gliny piaszczyste.

Jak taka woda, to chyba tylko kopiec z drenażem. Dojdzie do tego pompowania za oczyszczalnią. Dużo na to i dużą działkę trzeba mieć. Ja bym popytał o oferty i zobaczył ile dadzą za taki kopiec i jaki duży ma być. Ten co da duży kopiec i na dobrym żwirze płukanym, będzie do przemyślenia, ale trzeba i tak uważać. Jak da ofertę to niech pozycja po pozycji będą osobno, a nie w całość. Będziesz wiedział ile ton żwiru i piasku pójdzie oraz czy cement na zbiornik da.