Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Posiada ktoś ? Bo przymierzam się do wymiany pieca a spełnia wymogi 5 klasy i jest w niewielkiej stawce jak dotychczas kotłów na drzewo i węgiel . Bioręp od uwagę z racji tego że mam drzewo "za darmo" posiadam lasu kawałek stąd myśl o zabawie w piec nie automat na pellet czy tam eko-groszek . Ktoś coś słyszał o tym piecu ? Jak się spisuje itd ? Defro ponoć dobra firma, ale wiadomo za markę się płaci a może być dziadostwo . Dodam że dom powierzchnia do ogrzewania 200 m :) Czy jakiś automat ? Znalazłem ciekawy piec na "antracyt" tylko pytanie czy ktoś posiada ten wynalazek i jak z dostępnością tego paliwa w Polsce ? Chodzi mianowicie o piec SEKO MAXX LE , Ktoś posiada bo paliwo niby tanie tylko gorzej z dostępnością jak pytałem u dostawców węgla że na specjalne zamówienie lecz cena 300 zł za tonę zachęca . Maszyna ruszyła w tym roku chcę wymienić piec . Może jakieś sami polecicie ? Tylko nie na eko-groszek bo popiołu z tego że ojej jeśli już to tylko pellet . Czekam na odzew . :)
https://forum.murator.pl/topic/238489-defro-optima-ds/

Defro to całkiem przyzwoita firma. Na Optimę DS ma klasę 5, a więc nie może być dziadostwem. A więc jeśli przymierzasz się do kotła na drewno (słusznie, skoro masz swój las) to nie zapomnij zainstalować bufora. Przedłuży on życie kotła i zapewni Ci sensowne ogrzewanie budynku.

A skoro myślisz o automacie - to nie rezygnuj od razu ze spalania również swojego drewna. Możesz do DS-a zainstalować palnik na pellety.

A jeżeli chcesz nowy kocioł na drewno i pellety, który ma 5 klasę i Ecodesign, to mogę podesłać Ci na priv ofertę (jak również na montaż palnika na pellety do DS-a, jeżeli taka opcja wchodzi w grę).

Jesteś z Grabowa n. Pilicą - to parę kroków ode mnie - z Radomia. Mogę podjechać, pogadać ......

pzdr.

https://forum.murator.pl/topic/238489-defro-optima-ds/#findComment-7533081