gutozaur 14.05.2018 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 Witam. Dostałem 5 wycen na okna. Musze do jutra podjąć decyzję które wybieram. Proszę powiedzcie czy warto dopłacać do cieplejszych okien? Podam oferty w skrócie i najważniejsze parametry na przykładzie jednego okna. 1. VetrexVeka76Uw: 1.05szyby 4-18-4-18-4Ramka międzyszybowa Master Therm BiałaKlamka secustikOkna + montaż = 17 500 zł 2. Firma sprzedająca oknaVeka Softline 82 MDUw: 0,91szyby: 4N/18/4/18/4NRamka międzyszybowa: Ciepła ramka białaKlamka RotoLine SecustikOkna + montaż = 18 800 zł Nie wiem co jeszcze jest ważne. Najistotniejsze rzeczy moim zdaniem, które mam w wycenie napisałem.Najważniejsze. Dom nie jest ocieplony. Dom ponad 100 letni. Ściany z 50 cm cegły więc Uw to chyba nie jest tak istotne? O montażystach nie wiem nic z obu firm.Pytanie co lepiej wybrać? Te drugie okna wydają się lepsze, ale pierwsze okna to większa pewność. Co zrobić? Czy ta różnica w ciepłocie się zwróci? Proszę o szybką odpowiedź bo do jutra trwa promocja na Vetrex a później będzie 2 tys. Drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LDP05 15.05.2018 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 W tym przypadku kieruj się wyglądem okien - te drugie są zdecydowanie lepsze. Większej różnicy z izolacyjności nie doświadczysz bo ciepło ucieka ci innymi drogami. Ważniejszy od wyboru 1 czy 2 jest sposób i jakość montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gutozaur 21.05.2018 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2018 W tym przypadku kieruj się wyglądem okien - te drugie są zdecydowanie lepsze. Większej różnicy z izolacyjności nie doświadczysz bo ciepło ucieka ci innymi drogami. Ważniejszy od wyboru 1 czy 2 jest sposób i jakość montażu. Ok dzięki za odpowiedź. Stwierdziłem, że wycenie jeszcze Vetrexa i wycena okazała się praktycznie taka sama, tyle że vetrex na V76 z Uw lepszym o 0.1 niż oknoplast oraz ukryciem zawiasów standardzie. Oknoplast na V70 bo to pixel. Właściwie okna parametrami prawie identycznie. Zasnawiam się jedynie nad grubością profilu. Większość okien mam wielkości 230x110. Ma to znaczenie przy takiej wielkości za 10 lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z.lodzkiego 08.06.2018 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 Tylko, że w przypadku 1 to wiatr będzie Ci hulał między ramą a ościeżnicą tak są dobrze spasowane. Poprostu lipa i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts