Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy warto dopłacić do cieplejszego okna? Pilne!

Recommended Posts

Witam. Dostałem 5 wycen na okna. Musze do jutra podjąć decyzję które wybieram. Proszę powiedzcie czy warto dopłacać do cieplejszych okien? Podam oferty w skrócie i najważniejsze parametry na przykładzie jednego okna.

1. Vetrex

Veka76

Uw: 1.05

szyby 4-18-4-18-4

Ramka międzyszybowa Master Therm Biała

Klamka secustik

Okna + montaż = 17 500 zł

2. Firma sprzedająca okna

Veka Softline 82 MD

Uw: 0,91

szyby: 4N/18/4/18/4N

Ramka międzyszybowa: Ciepła ramka biała

Klamka RotoLine Secustik

Okna + montaż = 18 800 zł

Nie wiem co jeszcze jest ważne. Najistotniejsze rzeczy moim zdaniem, które mam w wycenie napisałem.

Najważniejsze. Dom nie jest ocieplony. Dom ponad 100 letni. Ściany z 50 cm cegły więc Uw to chyba nie jest tak istotne? O montażystach nie wiem nic z obu firm.

Pytanie co lepiej wybrać? Te drugie okna wydają się lepsze, ale pierwsze okna to większa pewność. Co zrobić? Czy ta różnica w ciepłocie się zwróci? Proszę o szybką odpowiedź bo do jutra trwa promocja na Vetrex a później będzie 2 tys. Drożej.

W tym przypadku kieruj się wyglądem okien - te drugie są zdecydowanie lepsze. Większej różnicy z izolacyjności nie doświadczysz bo ciepło ucieka ci innymi drogami. Ważniejszy od wyboru 1 czy 2 jest sposób i jakość montażu.

Ok dzięki za odpowiedź.

Stwierdziłem, że wycenie jeszcze Vetrexa i wycena okazała się praktycznie taka sama, tyle że vetrex na V76 z Uw lepszym o 0.1 niż oknoplast oraz ukryciem zawiasów standardzie. Oknoplast na V70 bo to pixel. Właściwie okna parametrami prawie identycznie. Zasnawiam się jedynie nad grubością profilu. Większość okien mam wielkości 230x110. Ma to znaczenie przy takiej wielkości za 10 lat?

• 3 weeks później...