Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja daszku płaskiego

Murator1987

Recommended Posts

Cześć. Mam problem.

Co może być przyczyną powstawania skroplin na wełnie?

Mam daszek 4x4 metry. Spadek 5stopni. Wygląda tak od góry.

Papa, papa podkładowa, deskowanie, przestrzeń wentylacyjna 3cm. krokwie a pomiędzy nimi welna 20cm. Wełna 5cm. Folia paroizolacyjną.

Oczywiście zrobilem wloty i wyloty powietrza.

Dodam że wełnę robiłem zimą. Zaraz po założeniu dachówki.

skropliny nie są niczym nadzwyczajnym , brak wiatroizolacji między wełną a szczeliną wentylacyjną ?, czyli wszystko kapie prosto do wełny . Jak masz dobrze zrobione wloty i wyloty to nie powinno nic się dziać - chyba ze ci daszek przecieka?

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem. Czyli pomiędzy wełną a szczeliną wentylacyjną powinna być jeszcze membrana, pomimo zastosowania pełnego deskowania powyżej szczeliny wentylacyjnej?

Ogólne reguły wentylacji dachu.

powierzchnia nawiewu w okapie powyżej 200 cm2/m długości okapu - przy krótkich krokwiach może być mniej;

przekrój otworów w kalenicy to, co najmniej 0,5 promila powierzchni dachu;

Twój przekrój wlotów to ok. 10 cm2 na metr bieżący okapu.

Powinieneś zrobić ten dach tak.

Krokwie, membrana wysokoprzepuszczalna, kontrłaty ok. 5cm, deskowanie i na to pokrycie czyli papa. Okap zakończony siatką i z dtugiej strony kalenica tego dachu jednospadowego tez siatka. Przekrój wentylacji jest wtedy 500cm2/m okapu.

Nie trzeba kominków i to naprawde wentyluje .

Kształt otworu ma niewielkie znaczenie. Powierzchnia jak największa. Więc wytnij jak możesz. Albo duży prostokąt albo otwory takie jak masz fi 30 mm , praktycznie jeden obok drugiego.

A co do wiercenia w krokwiach, to po co. Skoro pisałeś, że pola miedzykrokwiowe są połączone tą "skrzynką" imitującą ogniomurek

Ta przestrzeń dzieliłem od wełny przybijając sznurek. Ciężko to sprawdzić czy nie jest zbyt mocno dociśnięta.. chyba że zdejmę wełnę i założę spowrotem.

Wloty zrobię w kształcie prostokąta żeby w miarę to wyglądało. Widziałem kanały plastikowe w Castoramie to może je wykorzystam.