Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile jest ważny wypis i wyrys z MPZP?

marcin1404

Recommended Posts

Witam,

Ile czasu ważny jest wypis i wyrys z planu miejscowego?

Posiadam wypis i wyrys z grudnia 2017r., na podstawie których dokonano ostatnio podziału działki rolnej i wydzielono z niej działkę budowlaną. W związku z podziałem nastąpiła oczywiście zmiana numeracji działek. Czy w takiej sytuacji do zgłoszenia budowy domu mogę załączyć posiadane dokumenty, czy muszę ponownie złożyć wniosek o wydanie wypisu i wyrysu? (W uchwale Rady Gminy, na podstawie której jest wydawany wypis i wyrys i tak figuruje stara numeracja działek).

Witam,

Ile czasu ważny jest wypis i wyrys z planu miejscowego?

Posiadam wypis i wyrys z grudnia 2017r., na podstawie których dokonano ostatnio podziału działki rolnej i wydzielono z niej działkę budowlaną. W związku z podziałem nastąpiła oczywiście zmiana numeracji działek. Czy w takiej sytuacji do zgłoszenia budowy domu mogę załączyć posiadane dokumenty, czy muszę ponownie złożyć wniosek o wydanie wypisu i wyrysu? (W uchwale Rady Gminy, na podstawie której jest wydawany wypis i wyrys i tak figuruje stara numeracja działek).

możesz załączyć posiadane dokumenty, chyba że w międzyczasie Uchwalono nowy Plan Miejscowy lub zmieniono aktualny, obowiązujący. Wyrys odnosi się do terenu na którym leży działka bez względu na jej numer. Co innego z Decyzją o Warunkach Zabudowy, która odnosi się do działki o konkretnym nr.

Oczywiście warto też popytać w Urzędzie.