suomifinland 15.05.2018 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 Witam, Zależy mi na wybudowaniu domu szkieletowego drewnianego z użyciem jak najbardziej naturalnych materiałów. Zamiast "normalnej" wełny minieralnej chciałbym użyć Knauf Ecose czyli wełny, która wg. producenta nie ma formaldehydu i wielu innych szkodliwych dodatków i jest bardziej naturalna niż zwykłe wełny dostępne w sprzedaży. Co sądzicie na temat tej wełny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 15.05.2018 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 Myślę że cały rynek ekoproduktów to jedna wielka ściema i naciąganie naiwnych. Prawidłowa wentylacja wyciągnie wszystko. Jeśli się mylę, to podaj zmierzone parametry obu produktów. Porównamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 15.05.2018 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 Witam, Zależy mi na wybudowaniu domu szkieletowego drewnianego z użyciem jak najbardziej naturalnych materiałów. Zamiast "normalnej" wełny minieralnej chciałbym użyć Knauf Ecose czyli wełny, która wg. producenta nie ma formaldehydu i wielu innych szkodliwych dodatków i jest bardziej naturalna niż zwykłe wełny dostępne w sprzedaży. Co sądzicie na temat tej wełny? [ATTACH=CONFIG]413040[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]413041[/ATTACH] Tia. Bądź świadomy tego, że te "nienaturalne" dodatki nie są tam dodawane dla widzimisie producenta. Tylko po to żeby polepszyć produkt - jego sprężystośc, hydrofobowość, owado-gryzonie-grzybo żerność, itp, itd. Po drugie, nawet jak jakiś tam formaldehyd we wełnie siedzi, to będzie wyłaził powoli przez lata. Zbuduj dom z poprawną wentylacją i jego stężenie w domu będziesz miał takie jak na zewnątrz. Po trzecie. Zrobisz ocieplenie z suszonego łajna słoni afrykańskich żeby było eko a potem Ci sąsiad naładuje drewna do kominka i przydusi ilość powietrza żeby się dłużej paliło i tyle będzie z Twojej ekologii i braku formaldehydy we wełnie. Dostaniesz syf z innego źródła na któe nie masz wpływu. Reasumując, dla mnie jest jest to eko-ściema. Jak produkt jest droższy od standardowego to na pewno jest to ściema. Jak chcesz mieć peność to zmierz poziom tego formaldehydu w poprawnie wentylowanym domu z eko i normlaną wełną. Albo chociaż poproś producenta o wyniki takich pomiarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suomifinland 15.05.2018 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 Ten produkt nie jest wolny od sztucznych dodatków, ale piszą, że nie ma formaldehydu czyli rakotwórczej substancji, a spełnia takie same wymagania jak zwykła wełna. Produkuje go znany producent niemiecki.Co do sąsiada to się nie martwię za bardzo bo mam do sąsiada ok. 300 m, a do drugiego jakieś 500 m, a od nich najbliższy sąsiad kolejne 300 m.Tak więc nie jest tak źle z powietrzem tam. Do tego droga po której 2-3 auta jeżdżą na dzień, ale jednocześnie stosunkowo blisko miasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 15.05.2018 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 Ten produkt nie jest wolny od sztucznych dodatków, ale piszą, że nie ma formaldehydu czyli rakotwórczej substancji, a spełnia takie same wymagania jak zwykła wełna. Produkuje go znany producent niemiecki. Co do sąsiada to się nie martwię za bardzo bo mam do sąsiada ok. 300 m, a do drugiego jakieś 500 m, a od nich najbliższy sąsiad kolejne 300 m. Tak więc nie jest tak źle z powietrzem tam. Do tego droga po której 2-3 auta jeżdżą na dzień, ale jednocześnie stosunkowo blisko miasta. Jesli ten produkt bylby rownie dobry i trwaly bez tych dodatkow to czemu wszystkich tak nie robia? Pytales producenta o pomiaru poziomu formaldehydu w powietrzu w domu przy uzyciu takuej czy zwyklej welny? Kiedys mozesz miec sasiada 50m od siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts