Tomasz M. 30.09.2004 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2004 Chciałem się upewnić: będę stawiał ogrodzenie, kawałek będzie od strony drogi osiedlowej (prywatnej). Wysokość nie przekroczy 2,20 m. Starostwo mówi przez telefon, że nie trzeba zgłaszać. Artykuł art. 30 ust.1 pkt 3 prawa budowlanego jest tak napisany, że można go rozumieć na dwa sposoby - zgłoszenia wymaga budowa ogrodzeń od strony: a) dróg, ulic [publicznych] ... i innych miejsc publicznych; b) dróg, ulic [wszelkich] ... i innych miejsc publicznych. Wersja a) ma oczywiście więcej sensu, ale jak ktoś się uprze ... Spotkaliście się kiedyś, żeby urząd interpretował wg. punktu b), czyli wymagał zgłoszenia ogrodzenia od drogi niepublicznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 30.09.2004 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2004 Mam identyczną sytuację i ani ja ani inni sąsiedzi nigdzie nie zgłaszali budowy ogrodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 30.09.2004 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2004 nie spotkalem sie z inną interpretacją - dróg , ulic i innych miejsc publicznych znaczy drog takze publicznych a jak dopytales w swoim starostwie to juz masz pewnosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radwan 01.10.2004 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2004 Czy ktos z Was wie ile trzeba sie cofnac z ogrodzeniem od drogi prywatnej? Moja dzialka graniczy z droga gminna i z tej wlasnie drogi mam wjazd do domu, ale graniczy tez z droga prywatna, ktora mnie zupelnie nie interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 01.10.2004 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2004 Moim zdaniem przy drodze prywatnej możesz stawiać ogrodzenie w linii granicznej swojej działki, chyba że w WZ, albo pozwoleniu na budowę (planie zagospodarowania) masz coś innego na ten temat. Ja w każdym razie tak robię i moi sąsiedzi w podobnej sytuacji też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radwan 01.10.2004 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2004 DziekiMam zamiar jutro stawiac od drogi prywatnej ogrodzenie i wiem, ze bedzie swieta wojna z sasiadami. Jedna kobieta, ktora jezdzi ta droga postawila sobie ogrodzenie prawie w granicy, a od nas chce wymusic zebysmy sie cofneli z ogrodzeniem, bo ona chce miec szerszy dojazd. Toz to paranoja. Pytanie do Tomasza (i nie tylko)Jaka ma szerokosc prywatna droga przy ktorej stawialiscie ogrodzenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 01.10.2004 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2004 U mnie droga (a właściwie tzw. "sięgacz") ma 6 m szerokości. Chciejstwo tej Pani nie ma moim zdaniem żadnych podstaw prawnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radwan 01.10.2004 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2004 No wlasnie, u mnie jest tylko ok 3m i to do cofnietego ogrodzenia sasiada(jedni sie cofneli inni nie). Ale pocieszam sie tym (i to bedzie moj najwiekszy argument), ze jakby wlasciciele tej drogi potrzebowali szersza to by sie nie grodzili zaraz w granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts