Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skurcz betonu

msk85

Recommended Posts

Tak na to co widzę na zdjęciach to wgląda na skurcz temperaturowy - źle że przykryłeś czarną folia bo pod spodem była wysoka temperatura i dlatego powierzchnia trzasnęła a środek był plasytczny. Powiedz tylko czy wibrowałeś dobrze aż się gotowało przy laniu tj, około 20-30 sek.?

Nie chcę tego samego zrobić na stropie i wieńcach.

Możesz spróbować zastosować oprysk świeżego betonu środkiem typu BASF MasterKure 220 WB, potrzebny do tego jest ręczny opryskiwacz. Wlewa się do zbiorniczka biały plyn i opryskuje mgiełką, która osiada na betonie i ma za zadanie utworzenie szczelnej powłoki zapobiegającej odparowywaniu wody ze świeżego betonu.

Betoniarnia nie raz też potrafi spieprzyć beton, dodając za dużo wody, dlatego na dużych budowach do betonowań woła się laboratorium, które mierzy tzw. opad stożka. Jeśli beton ma konsystencję S3 to opad stożka powinien mieć między 10 a 15 cm, jeśli ma więcej niż 15 to znaczy że betoniarnia dodała za dużo wody jednocześnie zwiększając stosunek w/c. Nadmierna ilość wody przyspiesza skurcz betonu i może mieć wpływ na jego wytrzymałość. Nie raz operator węzła zrobi to nieświadomie, bo np po deszczu mają bardzo wilgotne kruszywa, a wody doda tyle ile w czasie suchym.

Po drugie do betonowań w wysokich temperaturach lepiej zamówić beton na cemencie hutniczym (cem III), który ma zdecydowanie mniejsze ciepło hydratacji, 'spokojniej' wiąże i tym samym jest mniej podatny na skurcz, w przeciwnieństwie np do cementów portlandzkich czystych, typu Cem I, które są cementami bardzo energetycznymi, szybko wiążą, wydzielają dużo ciepła podczas wiązania i w warunkach letnich szybko się kurczą, dlatego są świetne do stosowania w obniżonych temperaturach. Na świeży beton bardzo źle działa również wiatr, który bardzo wysusza niezabezpieczoną powierzchnię.

Możesz spróbować zastosować oprysk świeżego betonu środkiem typu BASF MasterKure 220 WB, potrzebny do tego jest ręczny opryskiwacz. Wlewa się do zbiorniczka biały plyn i opryskuje mgiełką, która osiada na betonie i ma za zadanie utworzenie szczelnej powłoki zapobiegającej odparowywaniu wody ze świeżego betonu.

Też polecam. Opryskuje się mgiełką zwykłym opryskiwaczem, wychodzi na biało, więc również nie łapie tak ciepła. Ale ten beton już wylany i już mu to nie pomoże.

Takie sprawy jak u Założyciela wątku, załatwia wzięta próbka. Trzeba wcześniej powiedzieć, że weźmiemy próbkę do badania, to bardzo poprawia jakość. :-)

Beton słaby mniej wybacza. Na zdjęciu wygląda na dość wodnisty albo rozdzielny, więcej wody na górze, może pompowy dolał? Może mieszany po deszczu, jak już napisano? Może tak sobie zawibrowany? A może wszystko na raz, a beton nie z tych najdroższych?

@konsystencja S3

Potrafię jedynie odczytać dane z faktury: beton C20/25 F3

Rozumiem, że F3 to konsystencja.

@rysy

Wydaje mi się, że rysy widziałem już pierwszego dnia w czasie pielęgnacji. Jestem w 100% pewny, że rysy były 2 dnia (1 maj). Umieściłem rysunek z rozmieszczeniem rys.

@pogoda

30 kwietnia był bardzo słonecznym dniem. Temperatura na pewno przewyższyła 28C. Z tego co pamiętam było bezwietrznie.

@ wibrowanie oraz folia

Nie wiem, czy ekipa budowlana wibrowała beton. Na pewno „gładzili” beton za pomocą listwy wibrującej (urządzenie z silnikiem spalinowym). Folię ułożyłem wieczorem, cały dzień zraszałem beton ciepłą wodą.

1. Oznaczenia na rysunku z pomiarem pęknięć

[x] – wartość w nawiasie wskazuje jak poważne jest pęknięcie:

1- największe pęknięcia

2 – mniejsze pęknięcie

3 – rysy na posadzce (najmniejsze pęknięcia)

2. Pomiar poziomu posadzki

Przesłałem również pomiar poziomu posadzki. Pomiar Dokonałem poziomicą laserową 2D. Poziomica była ustawiona w narożniku budynku. W czasie pomiaru mierzyłem odległość pomiędzy promieniem lasera a powierzchnią posadzki. Pomiar odległości został wykonany miarą po wylaniu betonu.

3. Dodatkowe informacje

Naniosłem rury kanalizacyjne (kolor pomarańczowy). Naniosłem również przebieg rur kanalizacyjnych.

Przedstawiłem zdjęcia, na którym widać odcisk mojego buta. Chcę wskazać, że beton nie związał w 100% w momencie gdy rozpocząłem pielęgnację. Odciski moich butów są na całej posadzce. Odciski powstały w chwili, gdy rozpocząłem pielęgnację betonu (po 6h).

Na rysunku zaznaczony jest również fundament pod komin. Fundament jest wymurowany z bloczków betonowych i jest słupem podporowym posadzki. Podobnie rzecz się ma z pomieszczeniem piwnicznym. Pomieszczenie piwniczne jest również wymurowane z betonowych bloczków.

Grubość posadzki wynosi 15cm. Jestem pewny grubości posadzki.

Posadzka została zazbrojona siatką stalową z drutu o średnicy 8mm, oczko 150mm. Zastosowano podkłady z kostki brukowej o wysokości około 60mm. Pod stalową siatką została ułożona folia budowlana.

Podczas wykonywania posadzki byłem na placu budowy. Beton pochodzi z wytwórni betonu. Na fakturze znajduje się oznaczenie: C20/25 F3. Beton pochodzi z firmy Berger (renomowany dostawca betonu).

Piach pomiędzy ścianami fundamentowymi został zagęszczony w zeszłym roku. Podobno wykonawca zagęścił wierzchnią warstwę piachu przed ułożeniem stali. Zagęszczanie zostało wykonane na moją prośbę.

Link do materiałów (zdjęcia, rysunki pęknięć):

https://drive.google.com/open?id=1_cNCjUh7PPRPUJHbZW2gxP2qBvzLl_js