Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Blacha na rąbek Ruukki - płyta OSB czy bez?

oszeel

Recommended Posts

Witam,

Mam dylemat jak ułożyć warstwy na dachu. Projekt przwiduje :

- blacha dachowa płaska na rąbek stojący Ruukki Classic kolor antracyt

- łaty 40 x 50 mm co 250 mm (wg instrukcji montażu blachy)

- kontrłaty 30 x 50 mm

- hydroizolacja z foli dachowej wysokoparoprzepuszczalnej

- krokwie 80 x 200mm rozstaw ok. 90cm / wełna mineralna 200 mm

- sufit podwieszany z płyt GK 12.5 mm na ruszcie

metalowym / wełna mineralna 60 mm z folia paraizolacyjna

Wykonawca doradził aby dać OSB 22mm jako deskowanie.

I tu pojawia się pytanie, czy dać czy nie dać? Pytałem o to producenta i stwierdził, że deskowanie można zrobić ale zwiększa to ryzyko pofalowania i wymaga od dekarza nieco więcej uwagi w przypadku występowania wszelkiego rodzaju przeszkód na dachu.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
My też w projekcie mieliśmy przewidziane pełne deskowanie pod blachę na rąbek Ruukki, ale sam producent tego nie zaleca, więc zrezygnowalismy zarówno z deskowania, jak i z maty. Razem to robi spore dodatkowe koszty, a i tak dach do tanich nie będzie należał. No i obciąża mocno konstrukcję, choć to akurat było przewidziane w naszym projekcie. Z tym, że my mamy murowane skosy, w innym przypadku pewnie zastanowilibysmy się nad deskowaniem. Zastanawiałam się też nad falowaniem blachy, ale podstawa to raczej solidnie wykonana konstrukcja. Jaki będzie efekt zobaczymy za miesiąc, dwa.. Pozdrawiam

Ja robiłem przebudowę dachu + dobudowa lukarn w tym roku na przełomie kwietnia i maja. Po konsultacjach tu na forum w zeszłym roku na jesieni, i po zaleceniach przez ekspertów, zdecydowałem się dawać jednak płyty OSB 15mm, tym bardziej, że chciałem dawać na płyty papę termozgrzewalną, a nie tylko folię para przepuszczalną. Uważam, że chociaż koszty wzrosły, to na pewno nie zaszkodziły. U mnie kładłem warstwy tak:

- na krokwiach - folia para przepuszczalna ( szykowałem pod pianę PUR, aby utworzyć lukę powietrzną.)

- na to kontr łata 4cm

- płyta OSB 15mm

- papa termozgrzewalna PYE PV 250 S40 .( zgrzewana na całej powierzchni do płyty)

- kontr łata 25x50

- łata 32x70 bita w odstępach co 10cm

- blacha RUUKKI na rąbek stojący + orynnowanie SIBA

a tak wygląda dach po modernizacji.

http://motoimage.pl/gky_uploads/2018/07/1532268341-440-x-782px-20180625_132940.jpg

http://motoimage.pl/gky_uploads/2018/07/1532268382-440-x-782px-20180625_133127.jpg

Co do falowania blachy , to głównie trzeba zwracać uwagę na wypoziomowanie łat , oraz na siłę przykręcania blachy. Ja miałem firmę poleconą przez przedstawiciela blach RUUKKI , którzy współpracują z hurtownią blachy , no i najważniejsze , którzy mają doświadczenie w kładzieniu tych blach. Przyznam, że dużo dało mi wyjaśnienie wielu kwesti tu na forum , dlatego wiedziałem, co robić i na co zwracać uwagę , przy przebudowie dachu. Na moje szczęście miałem ekipę, która wiedziała co z czym się je , jak to się żartobliwie mówi, pozdrawiam.

Edytowane przez jammo