Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Murowanie ścian z silikatów, prośba o uwagi, zdjęcia

Recommended Posts

Dzień dobry,

Na mojej budowie dobiega końca etap murowania ścian. Materiał silka, zaprawa cienkospoinowa klej (że niby lepsza miałabyc od tradycyjnej zaprawy).

Moje obawy, które wyraziłem już murarzom oraz kier. budowy budziły "przestrzenie" niewypełnione klejem pomiędzy pustakami.

Stojąc na wprost takiej powierzchni swobodnie mółgbym wcisnąć w jedych miejscach kartke papieru a w innych "pół" zeszystu. Nie ma tego az tak dużo, ale są. Do tego krzywuzyny pomiędzy pustakami, stłuczone rogi i itp. I tak jak w przypadku pewnie stłucoznych czy obitych rogów to ma to głównie znaczenie estetyczne tak w przypadku tych szpra to już mnie szlag trafia.

Bo miał byc budynek energooszczędny, xpsy itd a tu taka sytuacja. Kierownik budowy podsumował murowanie "szału nie ma", że widział i lepsze ale też i gorsze murowania. Nakazał wypełnic te szczeliny. Tylko ja to zrobić.

Pytam sam ponieważ murarze jak zanm zycie zakleją z wierzchu i tyle. I tu pytanie czy to wystarczy żeby utrzymać zakładany reżim energoosczędności czy też nie. I generalnie co myślicie o samym murowaniu. Bo może jest tak, że sam sobie wkreciłem film i zwyczajnie przesadzam (o czym mówią murarze "że naczytałem się mądrości w internecie " i że buduja od 40 lat to mają rację)?

IMG_1787.jpgIMG_1794.jpgIMG_1796.jpgIMG_1807.jpgIMG_1810.jpg

Ale wiesz, że to nie mur ma izolować, tylko izolacja? ;) Pilnuj klejenia styro na zewnątrz, bo ekipy lubią na chybcika: placki i gotowe. A tu po obwodzie trzeba każdą płytę i jej plecki. I kleju dużo więcej idzie. Za to szczelność nieporównywalna, a o to chodzi.

Ja bym chyba olała mur, za to skupiła się na izolacji termicznej.

Iscra dziekuję za wpis. Oczywiście ze będę starał się pilnowac ocieplenia. Staram sie (być może za bardzo i popadam w lekka paranoję) pilnowac kążdego etapu by wypadał jak najlepiej. Takie braki w spoinie pionowej to dla mnie mostki termiczne i zmnniejszenie izolacji akustycznej dla takiego domu. Ale może już wariuję:)

Tą spoinę to albo źle widzę albo masz tylko do połowy na tzw klej i na cienko, reszta jest na zaprawie i takiej pseudo cienkiej. Klej do cienkich spoin to 2-3 mm a nie 10 mm. Zaprawy nie kładzie się tak cienko bo nie spełnia swojej roli, z resztą co tu porównywać, klej a zaprawa to dwa światy. O ile kleju oderwać nie mogę to zaprawa nie sprawia większych problemów żeby coś wyszarpać. Murarze do połowy robili a później im się zaczęło schodkować bo bloczki nie są idealnie równe więc zdecydowali nadrabiać zaprawą. Fachowo nie ma co ...

Cegły maja te małe fazki jako które powinny do siebie pasować. Ustawiając cegły do żyłki z jednej strony druga nie zawsze jest równa i tym samym fazki nie idealnie do siebie dolegają (różne formy i ich tolerancja, na palecie masz kartke z opisaną dokładnością) i tak wystarczy że w jednym punkcie się dotkną a w innym nie i powstaje szczelina widoczna z boku. Tak samo i same murowanie wystarczy przesunąć cegłe o milimetr względem poprzedniej i powstaje szczelina jak przy niedokładnościach samego materiału.

Takie szczeliny nie są mostkami termicznymi (akustycznie spada ale ich powierzchnia w stosunku do całej ściany jest na tyle mała że nie ma różnicy). Aby akustykę zachować powinieneś robić na zaprawie tradycyjnej ze spoinami pionowymi (tutaj pewnie nie doczytałeś).

Tak małe szczeliny zamknięte styropianem podnoszą ciepłotę ściany z silikatu nie obnizżają

Takich szczelin niczym się nie wypełnia (duże szczeliny jak przy narożnikach powinno wypełniać się zaprawą nie klejem, ale to też szczegół).

Do poprawki...uszczelnienia są przypadkowe szczeliny wynikające z docinki (na bieżąco robi się to zaprawą.

Zrobisz jak uważasz ale wg mnie przesadzasz

Na dole zaprawa klejowa biała , później zaprawa klejowa szara tego samego producenta. Zabrakło w składzie. Ale grubość spoin to istotnie zupełnie inna kwestia

No to nie wiem co pisze na opakowaniu takiego kleju ale na moim pisało wyraźnie nie stosować spoin grubszych niż 5 mm. Poza tym to wywalanie pieniędzy w błoto, taka gruba spoina a klej drogi, na cały dom pójdzie Ci 3 razy więcej niż powinno. Co to masz za klej ?

Niczym się nie przejmuj. U mnie wygląda to jeszcze gorzej - co wynika z gorszego silikatu (Żytkowice).

Pustaki nie są równe, nawet Silka, toteż układając na klej nie sposób uniknąć szpar i przestrzałów.

Większe uzupełnij pianką (możesz zwęzić rurkę od pianki - popatrz na triki na YT), a mniejsze klejem na zewn. pionowych łączeń.

Jak będziesz robił tynki maszynowe to i tak od wewnątrz materiał się "wciśnie" w większe szpary. To + pianka i ewent. klej uszczelni ścianę.

Ja tak będę robił jak skończą SSO.

U mnie tak to wygląda (można kliknąć na zdjęcie powinno się otworzyć w większym rozmiarze)

7cd3bfcd654c.jpg

Dzień dobry,

Na mojej budowie dobiega końca etap murowania ścian. Materiał silka, zaprawa cienkospoinowa klej (że niby lepsza miałabyc od tradycyjnej zaprawy).

Moje obawy, które wyraziłem już murarzom oraz kier. budowy budziły "przestrzenie" niewypełnione klejem pomiędzy pustakami.

Stojąc na wprost takiej powierzchni swobodnie mółgbym wcisnąć w jedych miejscach kartke papieru a w innych "pół" zeszystu. Nie ma tego az tak dużo, ale są. Do tego krzywuzyny pomiędzy pustakami, stłuczone rogi i itp. I tak jak w przypadku pewnie stłucoznych czy obitych rogów to ma to głównie znaczenie ]

To wszystko wynika z budowania na metry kwadratowe, czyli byle szybciej.

Murowałem samodzielnie i nigdzie nie dałoby wcisnąć się kartki papieru.Szczeliny występują jak bloczek jest dosuwany do bloczka, a nie powstają gdy zsuwa się bloczek po zamku drugiego bloczka ( ale wymaga to znacznie więcej wysiłku)

To wszystko wynika z budowania na metry kwadratowe, czyli byle szybciej.

Murowałem samodzielnie i nigdzie nie dałoby wcisnąć się kartki papieru.Szczeliny występują jak bloczek jest dosuwany do bloczka, a nie powstają gdy zsuwa się bloczek po zamku drugiego bloczka ( ale wymaga to znacznie więcej wysiłku)

Tak pewnie było. Bo pierwsze warstwy w miarę przyzwoicie ale juz tam gdzie wysoko to pewnie zbyt duży wysiłek dla nich i za niskie rusztowanie :(

Niczym się nie przejmuj. U mnie wygląda to jeszcze gorzej - co wynika z gorszego silikatu (Żytkowice).

Pustaki nie są równe, nawet Silka, toteż układając na klej nie sposób uniknąć szpar i przestrzałów.

Większe uzupełnij pianką (możesz zwęzić rurkę od pianki - popatrz na triki na YT), a mniejsze klejem na zewn. pionowych łączeń.

Jak będziesz robił tynki maszynowe to i tak od wewnątrz materiał się "wciśnie" w większe szpary. To + pianka i ewent. klej uszczelni ścianę.

Ja tak będę robił jak skończą SSO.

U mnie tak to wygląda (można kliknąć na zdjęcie powinno się otworzyć w większym rozmiarze)

7cd3bfcd654c.jpg

Dzięki za słowo wsparcia. Przyda się:)

jajmar

Gratuluję czujności :yes:, dobrze, że ktoś potrafi takie rzeczy dostrzec i podpowiedzieć.

Mam nadzieję, że nie będzie dla Ciebie ujmą fakt, iż jesteś 3 osobą, która zwróciła na to uwagę.

W kolejności: mój kierownik, sąsiad budowlaniec, no i teraz Ty.

Ponieważ miało być poprawiane dlatego tak długo, zbity i gotowy blat, nie został założony na nadproże.

Dzięki.

firewall

Trochę racji masz, ale sam pokusiłem się o ustawienie pustaka i widziałem, jak - nawet z jednej palety - pustaki nie trzymały wymiarów. (Jakbym miał polecić silikaty, to raczej nie Żytkowice....). Różnice dochodziły do 2mm. Trudno wtedy zachować "szczelny zamek" i płaszczyznę ściany jednocześnie.

Nie ulega wątpliwości też, że i ja i kolega STROOMYK nie mamy wirtuozów kielni na budowie....:cool::D