Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wybór styropianu na elewacje

qwertykokos

Recommended Posts

Dzień dobry. Za niedługo czeka mnie ocieplenie domu więc zaczynam poszukiwać odpowiedni styropian. Wiem że najlepszym (najcieplejszym) wyborem byłby grafit jednak będę to robił sam z pomocą znajomych i nasze prace na pewno nie będą tak szły jak ekipie która ma kilkanaście domów za sobą. Do tego słońce i wysoka temperatura w lipcu i może być problem. Dlatego myślę o styropianie białym o jak najlepszej lambdzie i zwiększonej grubości niż grafit. Dom jest z betonu komórkowego, ogrzewanie ekogroszek może w przyszłości gaz.

Zrobiłem w excelu kalkulator gdzie wprowadziłem różne grubości styropianu o różnej lambdzie oraz straty KWh przez okres grzewczy który trwa 6 miesięcy czyli 4320h jednak nie wiem czy ten wzór jest do końca poprawny.

Wyszły mi takie wyniki dla 200m2 elewacji:

15cm grafit 0,033 - U=022 , opór cieplny 4,54 , 2851KWh

15cm biały 0,038 - U=0,25 , opór cieplny 3,94, 3284KWh

18cm biały 0,038 - U=0,21 , opór cieplny 4,73, 2736KWh

Z tych wyników wychodzi że 18cm białego 0,038 jest najcieplejsze. Jednak problem w tym że jest potrzebnych więcej m3. Różnica to ok 6m3. Biały 15cm na 200m2 to ok 5700zł ,grafit 0,033 gr 15cm ok 6600zł a biały 0,038 gr 18cm ok 7600. Czy warto dopłacić tysiąc złotych do grubszego białego względem grafitu i prawie 2tys względem białego 15cm?

Edytowane przez qwertykokos

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dał bym grafit ale obawiam się że na słońcu może się podkręcić. Ocieplał będę w lipcu a nie sądzę by szło mi to tak sprawnie jak wykwalifikowanej ekipie. Dlatego obawiam się grafitu. Znów dając grubej białego muszę wydać na niego więcej. Jestem też ciekaw czy wogóle odczówalna w kosztach była by różnica między 15 białym a grafitem i 18cm białym. Zysk z 18 cm białego do 15cm białego nie jest w sumie marginalny. Marginalny jest między białym 18cm a grafitem. Z moich wyliczeń gdzie przyjąłem 0,15gr za wytworzenie z węgla KWh wyszła mi różnica niecałe 20zł między grafitem a 18cm białym i ponad 80zł między białymi o różnej grubości. Koszty ogrzewania rosną i te wartości będą się zwiększać. Znów ocieplając grafitem musiał bym użyć lepszych (droższych materiałów) kupić siatkę by go osłonić i różnica w cenie już się zmniejsza. Jeszcze jest wyjście położyć grafit z warstwą białego. Co myślicie o takim wyborze? Edytowane przez qwertykokos

Mam niedokończone ocieplenie. Od jesieni kilka płyt grafitu jest przyklejona na południowej stronie i nic się nie wichruje. 15 cm Knauf Etixx. Ale to ciekawostka. Należy na rusztowaniu zamontować siatki i chronić przed słońcem i podczas głównych prac tak było w cieniu przez większość czasu.

W moim przypadku 15 cm grafitu to 20 cm białego. 0,40vs 0,31 Jak dla mnie to dużo.

Grafit z białym to dużo roboty, dodatkowe nieszczelności itp. Zdecydowanie zły pomysł. Nie robi się dwóch warstw.

U mnie dalej nie ma problemu znaleźć ekipy za 40 zl robocizna i 100/110 za m2 z materiałem.Gorzej z terminami.

W tym 15 cm styropianu termoorganika, kleje i tynk Kreisel a jak ktoś się uprze to Caparol.

To standardowa cena, w tamtym roku jak ocieplałem kumpel obok co ocieplał u gościa brał 35zł za robotę i 100/110 z materiałem.

Jeszcze się ze mnie śmiał że z drabiny będę ocieplał, ja mu na to że przecież mam rusztowanie bo kupiłem do murowania:).

10-12 zł za położenie samej struktury jak ktoś ocieplał sam. Ekipa dwu osobowa.

Czytalem tu wyceny po 150 a nawet po ponad 200 zl za m2, i ludzie płacą a potem narzekają że domy kosztowaly po 500-600 tyś.

Choć mam ekipę na październik umówioną to nie wiem ile wezmą ode mnie bo nie pytałem.

Mają zrobić tylko białym klejem bo na razie tynku jeszcze nie chce.

I liczę że z grafitem 25 cm zejdę poniżej 100 zl m2

Edytowane przez maciuspala

Jednak zdecydowałem że sam nie będę ocieplał. Na spokojnie wszystko obliczyłem i wyszło mi że zaoszczędził bym ok 5tys. Tylko ile by to robił. Znalazłem firmę na wrzesień 40zł m2 robocizna narazie bez tynku. Ocieplał będę austrothermem lub trochę tańszą termoorganiką myślę nad grafitem 0,031 lub 0,033.

Apropo nie kładzenia tynku. O jaki biały klej wam chodziło by uzyskać jasne ściany? Myślałem że to jest malowane a nie że klej ma taki kolor.

ja ocieplałem Genderką 10 lat temu i biały styropian był bez zarzutu.

moj ranking jakosciowy w grafitowych:

1. Knauf Etixx

dlugo dlugo nic

2. Austrotherm 0,031

3. Knauf 0,031

4. ex aequo Swisspor 0,031 i Termoorganika 0,031

cenowo, ale bez tragedii jakosciowej (to jest zmienne bo ceny sobie skacza)

Swisspor 0,032

Termoorganika 0,033

Ausstrotherm 0,033

Knauf 0,032

Pamietajmy ze to nie jest tylko roznica 0,001 czy 0,002 i spora rozbieznosc w cenie, to jeszcze roznica wagi (0,031 najczesciej ok 15kg/m3 a 32 i 33 okolo 12,5) Parametr TR100 vs TR80

zawsze 0,031 jakosciowo bedzie duzo lepsze od 0,032 czy 0,033

a 0,033 producenta "no name" to wg mojej nomenklatury produkty styropianopodobne, kruche, do rozladunku potrzebny bardziej odkurzacz niz czlowiek do rozladunku.

"Żeby somsiad widzial ze robie w graficie " to chyba najlepsze okreslenie nonemowego 0,032/0,033

Edytowane przez fighter1983

Natomiast w bialych:

znowu producenci sie powtorza ale kolejnosc inna:

Jakosciowo:

eps70 Austrotherm

Eps70 Knauf

Eps70 i znowu remis: Swiss i Termoorganika

cenowo.. w bialych cenowo to juz moze byc przepasc ...

bo wystepuja od 0,045 a nawet w skrajnych przypadkach 0,050... ledwo sie to kupy trzyma, miekkie i byle co do 0,038/0,039 przy eps70