Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wybór styropianu na elewacje

qwertykokos

Recommended Posts

Tak tez sądziłem, że biały będzie lepszym wyborem od tych 0,033.

W takim razie zaproponuj mi jakaś ofertę ze swojej strony na priv jeśli masz lepsze ceny..

Grubość 20cm, pow. elewacji 220m2 - biały styropian 0,038 jeśli masz Austrotherm to napisz mi w jakiej cenie mogę go dostać u ciebie plus jacyś alternatywni producenci w tym również może być grafit. Zamówienie chciałbym realizować już w najbliższy poniedziałek wiec czekam na informacje.

info masz na mailu.

i przemysl powaznie ten frez, szkoda kasy... nie dosc ze wiecej za to placisz (+5 netto do m3) to jeszcze masz wiecej strat i to sporo wiecej, i jeszcze na dodatek te frezy wcale sie ze soba tak idealnie nie skladaja.

• 5 weeks później...
  • Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jakie są aktualne ceny? Chcę dobry styropian 20cm, lambda max 031, ilosc 50+ m3. Raczej nie chcę swispora, moze ten fajny formowany, jak mu tam, etixx? Dla porownania poprosił bym ze dwie dobre alternatywy.

PS. Czy jest sens rozważać grafity z reflexem? A co jeśli zajdzie potrzeba przetarcia powierzchni bo bdą garby?

Pozdrawiam

Karol

Ceny netto, za m3

W Knaufie (Pamietaj o doplatach za odleglosci do 150km od Mszczonowa - 0 zl, 150-200 +1,5, 200-250 - +3 , 250-300 - +4,5, powyzej 300 - +6)

0,031 - 168

Etixx 0,031 - 184

Austrotherm - 0,031 170, jezeli z powloka reflex: +1do m2 czyli 5 do m3 przy 20cm

warto przy takich warunkach jak teraz rozwazyc reflex, a jak trzeba przytrzec - to przycierasz i juz... czesciowo usuniesz ta powloczke biala.

W etixxie z racji tego ze jest taki jasniutko-szary nie ma problemow wiekszych ze zbyt wysoka temperatura i prezeniem.

Jakie są aktualne ceny? Chcę dobry styropian 20cm, lambda max 031, ilosc 50+ m3. Raczej nie chcę swispora, moze ten fajny formowany, jak mu tam, etixx? Dla porownania poprosił bym ze dwie dobre alternatywy.

PS. Czy jest sens rozważać grafity z reflexem? A co jeśli zajdzie potrzeba przetarcia powierzchni bo bdą garby?

Pozdrawiam

Karol

nie mogę się przybrać zdać relacji z ocieplania etixem - więc krótko tutaj.

Co do równości - muszę przyznać że jest naprawdę ... równy, jakiekolwiek szczeliny to czasami gdzieś na rogach od transportu, ew foli tylko.

dość twardy jak na moje oko - więc też +

robi się naprawdę nim przyjemnie

reflex- zastanawiałem się mocno nad tym - ale zrobiłem sobie z siatki cieniującej takie przenośne pierdolniczki i po prostu zasłaniam elewację na bierząco gdzie kleję zanim nie zasmaruję klejem już z siatką. Przy dobrym słońcu mimo wszystko czuć dosłownie topiony styro (nieosłonięty) -z tym że nie widać raczej żadnych negatywnych objawów na nim.

nierówności trafiają się czasami z powodu nienależytego przytrzymania (kleję na pianę) i po prostu jadę tarką po tym - niestety zdejmuje się ta fajna struktura ale po położeniu kleju nie widać tego za nic.

no i fighter1983-a to już chwalić chyba nie muszę :) - bo to wiadomo

Wcięło mi komentarz? Pytałem jakie terminy realizacji na etixx? Jak to wygląda teraz a jak prawdopodobnie będzie we wrześniu/pazdzierniku?

PS. Policze dokladnie lada dzien metry, wstepnie 50m3. Mogę prosic ofertę na priv?

Pozdrawiam

Karol

oferte masz publiczna :p 2 posty wyzej, jak bedzie we wrzesniu... nie wiem i nawet nie zamierzam prognozowac, nic z moich prognoz sie nie sprawdzilo w tym roku.

czas realizacji: od 3dni do 10 roboczych w zaleznosci od geolokalizacji, dla Ciechocinka ~tydzien kalendarzowy

Raczej chodziło mi o prognozy terminów realizacji a nie cen ;) nie chcę się później obudzić z reką w nocniku.

PS. Muszę podjąć decyzję w temacie listwy startowej. To spory wydatek, dodatkowa praca + mostek termiczny a gryzonie ponoć i tak potrafią się sprowadzić. Może podeślesz jakiś fajny temat co do tych startówek?

Pozdrawiam

Karol

zastepujesz startowke listwa okapnikowa

Bella Plast Lux N

i juz :)

xps na cokole robisz w carbonicie plus to co pomiedzy xps a okapnikowa "od dolu" i po sprawie, zalatwiasz 2 tematy w ten sposob:

1 - podciaganie kapilarne w strefie cokolu

2 - przez carbonit nie tak latwo sie przegryzc

http://fighter1983.med-bud.pl/wykonana-elewacja-grodzisk-mazowiecki-2017-2018/

• 5 months później...

Witam,

Chciałbym się podłączyć do tematu i poprosić o pomoc.

Planuję zakup styropianu na elewację i podłogi w najbliższych dniach tak aby załapać się na niższe ceny.

Moje parametry to:

1. Metraż 200m2, grubośc styro 20cm do ocieplenia ścian o grubości 24cm z ceramiki (dryfix)

2. Po zakupie material będzie przechowywany pod gołym niebem do końca maja kiedy to firma rozpocznie prace.

3. Cena max 170 zł brutto za m3 - więcej nie dam rady zapłacić :(

Rozważam 2 opcje:

1.(grafit) SWISSPOR EPS 032 PLUS fasada (167 zl m3)

2.(biały) Swisspor EPS 70 - 039 fasada podłoga(172 zl m3)

Na teraz jestem bardziej za białym, ponieważ:

1. Elewacja będzie wykonywana w czerwcu i może wtedy już nieźle grzać,

2. Styropian przechowywany na słońcu, gdzieś czytałem że dla grafitu to nie jest dobrze

3. Biały ma lepsze warunki wytrymałościowe (wytrzymałośc na rozciąganie > 100 kPa)

Co sądzicie o moim wyborze, czy w tej cenie jestem w stanie kupić coś lepszego (oferty mile widziane na priv) ?

I jeszcze jedno pytanie dotyczące kleju, czy do grafitu musi być coś lepszego, znaczy droższego ?

z góry dziekuję i pozdrawiam

gienas

Witam,

Chciałbym się podłączyć do tematu i poprosić o pomoc.

Planuję zakup styropianu na elewację i podłogi w najbliższych dniach tak aby załapać się na niższe ceny.

Moje parametry to:

1. Metraż 200m2, grubośc styro 20cm do ocieplenia ścian o grubości 24cm z ceramiki (dryfix)

2. Po zakupie material będzie przechowywany pod gołym niebem do końca maja kiedy to firma rozpocznie prace.

3. Cena max 170 zł brutto za m3 - więcej nie dam rady zapłacić :(

Rozważam 2 opcje:

1.(grafit) SWISSPOR EPS 032 PLUS fasada (167 zl m3)

2.(biały) Swisspor EPS 70 - 039 fasada podłoga(172 zl m3)

Na teraz jestem bardziej za białym, ponieważ:

1. Elewacja będzie wykonywana w czerwcu i może wtedy już nieźle grzać,

2. Styropian przechowywany na słońcu, gdzieś czytałem że dla grafitu to nie jest dobrze

3. Biały ma lepsze warunki wytrymałościowe (wytrzymałośc na rozciąganie > 100 kPa)

Co sądzicie o moim wyborze, czy w tej cenie jestem w stanie kupić coś lepszego (oferty mile widziane na priv) ?

I jeszcze jedno pytanie dotyczące kleju, czy do grafitu musi być coś lepszego, znaczy droższego ?

z góry dziekuję i pozdrawiam

gienas

rozwaz opcje pierwsza i podstawowa - wykonawca niech to fakturuje towar + robocizna na 8% a nie Ty kupujesz na 23% :

Twoje 20*200m2 czyli 40m3 to odpowiednio

1) 0,032 : 40m3 * (135,77 netto) 167brutto (przy 23% VAT) i 146,63 brutto przy 8% VAT

co daje roznice: 6680 vs 5865,20 czyli 814,80 i to jest realna oszczednosc a nie ganianie po calych netach za 1 zl roznicy na m3 bo przy odpowiednim, zgodnym z prawem a jednoczesnie dajacym Ci gwarancje na wykonane prace masz z automatu 814,80 / 40 = ponad 20zl taniej na m3...

analogicznie bedzie z 0,039 tylko roznice wieksze.

i to od tego trzeba zaczac - normalny wykonawca bedacy platnikiem VAT

malo tego tak bedzie tez z cala reszta chemii, naroznikow, siatek i wsyztskiego co do tej elewacji potrzebne.

to napisz na mail... masz w stopce

odpowiedz jest dosc zlozona i zalezy od wielu czynnikow, temat dosc mocno rozpracowany tu:

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?167486-Grafitowy-styropian-jakiego-kleju-u%C5%BCyli%C5%9Bcie&highlight=styropian+grafitowy+jakiego

Edytowane przez fighter1983
  • Like 1

Nie wiem co chciałeś osiągnąć tą reklamą, ani na temat a ceny szału nie robią, sprawdziłem Termoorganikę i w tej cenie co masz na stronie w detalu bym nie sprzedał-za drogo- już nie wspominając o wykonawcach.

Za coś takiego to ban powinien być....

robia w swissporze... patrzac na nasza rozmowe to Ty masz jakos super oferte na termoorganike. podrzuc maila bo ja moze wogole mam do Ciebie temat zwiazany z Termoorganika a na pewno zapomne jutro do Ciebie zadzownic

Wiesz jakby Twoja firma sprzedawała tyle Termoorganiki co moja to też miałbyś taką cenę, podejrzewam że Caparola też mam taniej tylko u mnie nie bawią się w cała ofertę tylko całe tiry amphisilanu pchają na inwestycje. Carbonu podobno za 3 lata 1 budowę sprzedali:-)

do tej pory jakos rozsadnie mowiles a teraz to sie nie popisales zbytnio.

Argumenty "moja firma tyle sprzedaje i ma takie super ceny " to zostaw dla indywidualnego ktory w to moze i wierzy.

a jezeli chciales mi tym zaimponowac to dokladnie odwrotny skutek to przynioslo. nie robi na mnie wrazeie firma 3-5- czy nawet 10cio oddzialowa na terenie kraju.

Edytowane przez fighter1983

Nie wiem o co się unosisz, Ty dużo sprzedajesz Knaufa, Swisspora i na to pewnie masz lepszą cenę niż ja.

Nie liczy się wielkość tylko skuteczność sprzedaży i doradztwo na najwyższym poziomie a klienci którzy kupują u Ciebie wiem że na to mogą liczyć.

W dzisiejszych czasach coraz bardziej niż cena liczy się obsługa sprzedażowa, logistyka i obsługa posprzedażowa.

Zamiast styropianu na elewację można zastosować piankę PIR w specjalnych okładzinach. Plusem jest izolacja - współczynnik λD = 0.022 W/mK. Gr. 120 pianki zastępuje styropian gr. 200mm. Minusem niestety jest cena- prawie 3 razy wyższa niż styropian.

niesamowite... to Ci dopiero news... odznake "jakolka roku" dla tego Pana

zamiast styropianu i PIR-a mozna zastosowac Aerogel !!! 0,014 !!! tez moze odznake dostane za taka informacje?

Skoro o PIR, czym figther kleisz PIRa na elewacji? Takiego z aluminium kleiłeś? ;)

no masz...

chcialem strolowac spamera - bo pachnie zaraz jakims pieknym linkowaniem do nie wiadomo czego no i sie doczekalem pytania.

i to naturalnie takiego , ze odpowiedz nie jest prosta :)

mialem kleic - nie kleilem

dlaczego: bo zabily koszty, a dokladniej papierologia+koszty

Wg mojej wiedzy na stan sprzed roku (bo wtedy to mniej wiecej mialo miec miejsce)zaden z naszych dostepnych na rynku producentow nie mial aprobaty na etics z wykorzystaniem plyt PIR - w dowolnej okladzinie.

udalo sie dotrzec do niemieckiej dokumentacji w Caparol-u ale w oparciu o pira recticella i w zasadzie mozna by bylo sie o to opierac w dokumentacji. nie mniej jednak koszty zabily temat, niepewnosc, cena, dostepnosc produktu - bo tam byla czesc w zasadzie do sciagniecia z germanii pod zamowienie , czas itp czyli zlozonosc procesu zatrzymala realizacje. ale to mial byc pir w okladzinie z takiej fizelinki a nie w foliach aluminiowych.

teraz nasz gorstal ma takie piry przeciez.