Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wybór styropianu na elewacje

qwertykokos

Recommended Posts

ooo to musialo byc dawniej, bo teraz bardzo szybko znalazlem to: jeszcze dokladnie nie czytalem ale jest :p

https://www.termoorganika.pl/sites/default/files/Wytyczne%20ETICS%20PIR%202017-08-25.pdf

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W nieco węższym zakresie podobne wytyczne można znaleźć na stronie Gór Stala.

System ma aprobatę i wskazane są powyższe wyroby Termoorganiki.

Z kolei Balex Metal ze swoim Thermano jest bardziej powściągliwy w zakresie ETICS, na filmiku na YT można usłyszeć, że choć taki system z powodzeniem jest stosowany w zachodniej (cieplejszej) części Europy, to u nas nie wiadomo jak się zachowa przy dużych wahaniach dobowych temperatury. Sugerują PIR do ściany i nakładka z EPS na zewnątrz. Ta druga pozwoli również wyrównać powierzchnię, co może być kłopotliwe przy płytach PIR.

Brak pewności i sprawdzenia PIR jako zewn. okładziny ścian przez lata, w połączeniu z bardzo wysoką ceną, stawia ten naprawdę dobry materiał termoizolacyjny na straconej pozycji.

Poza miejscami, gdzie można zastosować tylko cienką warstwę (balkon, wnęki) PIR nie jest alternatywą.

Jego zastosowanie jest mocno wątpliwe kosztowo i obarczone ryzykiem wykonawczym.

Edytowane przez ProStaś

• 1 month później...

Witam,

Chciałbym prosić o poradę bo muszę wybrać styropian na elewacje a już mam taki mętlik w głowie od tego czytania że chyba nic nie kupie hehe ;p

Dom ok 200m2 powierzchni ścian z suporexu solbet 24cm, elewację będę robił sam i przymierzam się zacząć coś w okolicach maj - czerwiec, zastanawiałem się nad 15cm grafitem 0,033 z termo-organiki lub białym 0,038 też tej samej firmy bo lokalnie mam w miarę niezłej cenie, ale tyle się naczytałem o tym graficie że bardziej skłaniałbym się do białego. Mam już kawałek ściany ocieplonej 15cm grafitem (dach przyległy do ściany). Zastanawiałem się nawet nad tym żeby dać 17-18cm tego białego 0,038 zamiast grafitu, a w miejscu gdzie jest 15 zostało by 15cm ( jest tego niewiele )

Jak to widzicie ?

Witam,

Chciałbym prosić o poradę bo muszę wybrać styropian na elewacje a już mam taki mętlik w głowie od tego czytania że chyba nic nie kupie hehe ;p

Dom ok 200m2 powierzchni ścian z suporexu solbet 24cm, elewację będę robił sam i przymierzam się zacząć coś w okolicach maj - czerwiec, zastanawiałem się nad 15cm grafitem 0,033 z termo-organiki lub białym 0,038 też tej samej firmy bo lokalnie mam w miarę niezłej cenie, ale tyle się naczytałem o tym graficie że bardziej skłaniałbym się do białego. Mam już kawałek ściany ocieplonej 15cm grafitem (dach przyległy do ściany). Zastanawiałem się nawet nad tym żeby dać 17-18cm tego białego 0,038 zamiast grafitu, a w miejscu gdzie jest 15 zostało by 15cm ( jest tego niewiele )

Jak to widzicie ?

W jakiej cenie masz grafit w jakiej biały. Chyba wiesz że klej do grafitu jest droższy itp. Czekają Cię jeszcze większe dylematy przy wykończeniu.

Ja robiłem białym TO, styropian był droższy w zakupie niż grafit, do dzisiaj ani przedstawiciel ani producent nie powiedział na piśmie dlaczego tak jest.

Wszystko zależy od montażu, jak porobisz mostki to 20cm grafitu na niewiele się zda.

W jakiej cenie masz grafit w jakiej biały. Chyba wiesz że klej do grafitu jest droższy itp. Czekają Cię jeszcze większe dylematy przy wykończeniu.

Ja robiłem białym TO, styropian był droższy w zakupie niż grafit, do dzisiaj ani przedstawiciel ani producent nie powiedział na piśmie dlaczego tak jest.

Wszystko zależy od montażu, jak porobisz mostki to 20cm grafitu na niewiele się zda.

grafit termo-organiki mam po 53,90 za 15cm 0,033 i 57,50 za 0,032 , biały 0,038 mam po 50zł za 17cm tez z termo ceny za paczkę, mam jeszcze z genderka 0,033 za 52zł 15cm przy tej grubości jest 2m2 w paczce a przy 17cm 1,5m2 w paczce. Właśnie boje się że kupując grafit pofaluje mi sie na ścianie albo zmieni swoje wymiary, plan mam osłonić całą ścianę plandeką na ten czas ale dzisiaj słyszałem że ten styro potrafi sie kurczyć nawet pod klejem i siatką