Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarz do dziennika kroyeny herbu Kroje

Ivonesca

Recommended Posts

• Odpowiedzi 221
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Braknie mnię tu jeszcze opinium Pana zacnego co to licencyję nadał.

Abociem w kancelaryi swej pogrążon żem nad pergaminu kopą. Wesółbym y twe pergamyny o kroyeno z atencją należytą w łeb swój przyniąć, ale inkaust na pupicie mi schnie i spieszyć muszę z mym zajęciem. Aczkole budowa kasztelu ku końcowi się miewa, to w kuferku z talarkami sukno widać. Czasu nie staje, w kopciuszą robotę swą muszę się pogrążyć i ziarnko piasku i rzepaku oddzielać żeby czarcią chciwość parobków zaspokoić, a i żeby głodny kałdun infanta czym napełnić było.

http://strony.aster.pl/mieczotronix/pieczecie.jpg

mieczotronicoricus krsidobaldus elmex toothpaste chloride de Leclerc

roku pańskiego dwieście siedemdziesiątego

Krojenusie Wielgusie :o Mężu dzielny o twarzy pacholęcia (zaraz oberwę pewnikiem :roll: - zmiłowanie miej dla mne, bo wiem już, iż słabość szczególną do niewiast imienia mego odczuwasz, więc nie lej proszę), otóż Krojenusie - zaiste powiadam Ci, ..... Twa historyja z nóg mnie zwaliła. :D

Pozwólcie o zacni na Forum Muratorum zebrani, że pierwej na contentum suwerana Kristobalda odpowiem jako, że winien mu to jestem za Waleczność Jego mieczem potwierdzonom, a i skrybowaniem słusznym.

Podziwiam Panie walkę Twą słuszną, a i sam ciekawym zakończenia Twej perypetyi ostatniej, gdyżem myślał iż Nietyja owa słuszniejsza jest od Tych Psów, alecz widzę, że przez rok ostatni wielce się do onych upodobniła porządek zamtuzowy u siebie wprowadzając.

A o kuferek się nie martw, gdyż mężnym i walecznym Fortuna kołem się toczy, zali tym kołem należy trzykroć zakręcić przez lewe ramię.

Musisz Panie jeno to ukradkiem poczynić co by gawiedź forumowa za wiedźmina jakiego cię nie uznała, albo co gorsza za stronnika husowego, gdyż mogłoby to cię przed Inkwizycyjum Redakcyjum przywieźć.

Co do sugestyi o plagiatum takem już od Mistrza Jędrka się obronił, alecz przed Królową co to Królestwo zacne z Królem Szczęk (jak mniemam prowadzi, gdzyż "Ryby to kumple nie żarcie") wychodzić nie uchodzi. Takoż by wszystkich ciekawość zaspokoić przez licencyję w stronę właściwą prowadzę.

A jakoż pod zawłaszczonym herbem Kroje jest, prosto nie będzie to i więcej znaków drogę wskazujących nie ukażę. Acz nadmieniem, że skarb erudycyi wielkiej szukać warto, a ten kto skarb ów znajdze krotochwilę wielką miał będzie.

Co do fresków.

Kroki nijakie czynić będę co by za pomocą Fenicjanina Elektronikusa, a zwłaszcza bratanka jego Internetusa freski pewne Wam słać by ciekawość towarzystwa zaspokoić.

Acz samiście widzieli, że Internetus niezbyt lubo freski moje przyjmuje, jako że okręty mu toną, a i konie rozstawne padają pod onych ciężarem.

Błazeństwo.

Jako i historyja pokazuje Stańczyk zacnym mężem był, a i inne błazny często wielkiej mężności byli krotochwilom wrota w umysłach ludzkich zawarte na oścież otwierając.

Takoż i podziwu Waszego dziwien nie jestem. A jako żem w petycyi napisał języka naszego Polan szanował będę łaciny w celu niecnym nie stosując.

Czołem Waszmości !

Waćpan, mości Kroyena, z coraz to nowej strony nam się jawisz, a to gębą, a to mową swą powszechną ciekawość generując, przeto spieszę z zapytaniem: czy Waszmość jeno prywatnie ergo dla czczej zabawy język swój do staropolskiej naszej mowy naginasz, czy-li też jakoweś masz ku temu więtszej wagi powody, jako to koneksyje z Ruchem Rycerskim lubo inszą wielgą ku historyi a dziejopisarstwu amicitas ?

O respons proszę uniżenie -

Jędrzej (Trach)

:D

Takoż i odpowiadam na zapytanie Wasze Jędrzeju herbu Trach w Nawiasiech

Krotochwilny jako i wszyscy towarzysze wiedzą jeste i ukrywać tu nie ma czego, jeno nadmienić wypada, iż jako do kupy gorskiej tako i do szanowanego wielce Forum Muratorum czczo lubo bałwochwałczo żem się nie przyłączył. O czym świadczyć może projektum moje fatum nawiedzone, ale o tem później.

A to li białogłowy uspokoić chcę co to działaniem ubocznym kobierzec tu nie stanie, jako i mężów ich, zacz w stanie zacnem żyjem z Panią Moją takoż i o matrymonium się nie ubiegam jako niektóre O Mało Co Kasztelanki lubo O Mało Co Kasztelany.

Mowę Staropolską w szacunku staram się zachować, przeto nie dla zabawy jeno dla odpoczynku waszego, od trosk Waszech wielkich, a i by moje nie tak hardą core miały. Takoż i licencyi wierny będę na kartach kroniki mojej, a i comentarium Waszego.

Miód na moje skołatane serce lejecie Jędrzeju herbu Trach w Nawiasiech poezyją Wiekowego Matrymoniu Dobrego gdzieniegdzie cytując. Czyżbyście takoż w Pana co go Obieżyświatem zwą Anglijczycy zwłasza, co to rodu starożytnego i wielce zacnego był, w poważaniu znacznym mieli.