Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć

Od dłuższego czasu myślę nad tym aby zabudować front mojego domu. Jest to stary dom w którym kiedyś dobudowano piętro o większym metrażu jak dół. Chciałbym teraz zabudować ten dół żeby na dole było więcej miejsca i przy okazji rozwiązać problem nieszczelnych drzwi no i nieocieplonego stropu.

Tak to wygląda:

034de76a380ea3b73cc6c0a93c27e59c3063c298_1_666x500.jpg

Pracę chciałbym zacząć od przygotowania fundamentów pod ściany. Obecnie leży tam wylewka betonowa 10-15cm grubości. Dość solidna, ale ściany bym na tym nie stawiał. Plan jest aby od frontu (lewo na zdjęciu) zamontować nowe drzwi, a dalej ściana z jednym oknem pomiędzy słupami - przeniesiemy to duże okno widoczne na zdjęci, a za drugim słupem będą duże drzwi balkonowe na całą szerokość.

Chciałbym rozpocząć jakoś już te prace i należało by je zacząć od fundamentów. Jak przygotować takie fundamenty? Będzie na nich spoczywać ciężar jedynie ścian. W jaki sposób połączyć nowy fundament ze starym jeśli w ogóle?

Dodam że nie jestem budowlańcem i się na tym nie znam. Chciałbym rozpocząć prace aby później zatrudniona ekipa mogła to szybciej wykonać. Dlatego jakiekolwiek linki do pomocnych artykułów czy porady krok po kroku byłby bardzo pomocne :)

https://forum.murator.pl/topic/238562-zabudowa-przedsionka/

Tak pomieszczenie będzie już wnętrzem użytkowym - ogrzewane i ocieplone. Grzanie będzie zrealizowane poprzez kaloryfer, a częściowo też przez elektrycznie grzana podłogę - w miejscu gdzie będą stały regały z butami i kurtkami.

Teraz chciałbym się skupić na fundamentach - bo niezależnie co bym tam dalej nie planował, na czymś to musi stać...

Co do słupka - to on sobie tylko stoi, kiedyś był tam płotek... Trzymają go na miejscu jedynie te rury.

https://forum.murator.pl/topic/238562-zabudowa-przedsionka/#findComment-7534436

Cześć

Od dłuższego czasu myślę nad tym aby zabudować front mojego domu. Jest to stary dom w którym kiedyś dobudowano piętro o większym metrażu jak dół. Chciałbym teraz zabudować ten dół żeby na dole było więcej miejsca i przy okazji rozwiązać problem nieszczelnych drzwi no i nieocieplonego stropu.

Tak to wygląda:

034de76a380ea3b73cc6c0a93c27e59c3063c298_1_666x500.jpg

Pracę chciałbym zacząć od przygotowania fundamentów pod ściany. Obecnie leży tam wylewka betonowa 10-15cm grubości. Dość solidna, ale ściany bym na tym nie stawiał. Plan jest aby od frontu (lewo na zdjęciu) zamontować nowe drzwi, a dalej ściana z jednym oknem pomiędzy słupami - przeniesiemy to duże okno widoczne na zdjęci, a za drugim słupem będą duże drzwi balkonowe na całą szerokość.

Chciałbym rozpocząć jakoś już te prace i należało by je zacząć od fundamentów. Jak przygotować takie fundamenty? Będzie na nich spoczywać ciężar jedynie ścian. W jaki sposób połączyć nowy fundament ze starym jeśli w ogóle?

Dodam że nie jestem budowlańcem i się na tym nie znam. Chciałbym rozpocząć prace aby później zatrudniona ekipa mogła to szybciej wykonać. Dlatego jakiekolwiek linki do pomocnych artykułów czy porady krok po kroku byłby bardzo pomocne :)

Wydawać forsę na siłę na fundamenty , ceglane ściany. Dom co stoi nie popękany posadzka dookoła słupów tez to stawiaj tylko ścianki osłonowe możesz z samego styropianu wg. kaprysu. A zaoszczędzone pieniądze w wykończenie , urlop etc.

https://forum.murator.pl/topic/238562-zabudowa-przedsionka/#findComment-7534452