thepilator 17.05.2018 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 Zadałem już te pytania w temacie o żaluzjach fasadowych, jednak wygląda na to że temat ten został przeniesiony na podforum producenckie i nikt go już nie śledzi. Będę wdzięczny za odpowiedź na poniższe pytania.Chcemy zamòwić żaluzje fasadowe, wybraliśmy model Z90 od Selta.1) Mamy 14 okien, wszystkie okna poza dużym przeszkleniem w salonie (9,82m HST dzielone na 4) w systemie BOX. W salonie z racji że BOX ma pełne prowadnice zdecydowaliśmy się na zwykłe prowadnice (zapewniające "prześwit" pomiędzy oknami), mam nadzieję że to słuszny wybór? Czy zwykłe prowadnice w stosunku do BOXów mają jakieś dodatkowe wady? 2) Mam też pytanie o silniki i sterowanie, chcemy zintegrować się i sterować żaluzjami za pomocą systemu IB, w takim razie wystarczą zwykłe silniki kablowe? Czy potrzebna jest jakaś dodatkowa funkcja?Jakie silniki wybrać, rozważamy dwie oferty jedną na silnikach Geigera, drugą na Somfy. Czy warto dopłacać do silników Somfy skoro nie będziemy szli w sterowanie radiowe itp? 3) Jak poprawnie rozwiązać kwestie montażu, ocieplenia przy skrzynkach żaluzji? Będzie tam 25cm styropianu, okna są zamontowane wysunięte o 1,5cm. Obie firmy w tym rekomendowana przez oknotest stosują maty termoizolacyjne np. Aluthermo. Poczytałem na ten temat na forum i wynika że wymagana jest w nich pustka powietrzna po 2cm z każdej strony co w tym przypadku nie będzie zachowane. W takim razie zastosować model BOX z wklejonym 3cm styrodurem i ewentualnie dodać te maty (jedna z firm daje je gratis)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts