Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja, czy zasypanie piwnicy?

Perła85

Recommended Posts

Witam. Posiadam piwnicę w budynku gospodarczym który nie jest ogrzewany. W tym budynku mam warsztat i jest tam zejście do piwnicy. Piwnica nie ma posadzki i jest tam trochę wilgotno. Sciany piwnicy są wilgotne i grunt, wody nigdy tam nie było. W zimie kiedy właz od piwnicy był otwarty, wychodziła cała wilgoć z piwnicy i przy niskich temperaturach (w warszatacie nie było palone) zamarzała na ścianach i sprzęcie. Najpierw myślałem że to z dworu i problemem są nieszczelne okna i drzwi, ale później się okazało że ta wilgoć jest z piwnicy.

Wymyśliłem sobie że zaleję posadzkę i zrobię izolację z papy, lecz co raz bardziej myślę o zasypaniu tej piwnicy. Nic tam nie trzymam, oprócz parę koszyków warzyw z ogrodu i raczej do niczego mi nie będzie potrzebna. Zasypywać, czy wylewać posadzkę i czy to coś da? Zaznaczam że woda nie wychodzi z gruntu, tylko jest wilgoć....

Nie bardzo wiem co da zasypanie ? cały grunt który wpakujesz w piwnicę wchłonie wodę/wilgoć i tyle. Jak już masz piwnicę to trzeba by ją uszczelnić, zaizolować, i zrobić wentylację. Ocieplić ściany od zewnątrz.

Zasypanie piachem = zamurowanie wejścia do piwnicy i nie będę miał problemu z wilgocią w warsztacie...

Piwnica ma wentylację, nie mam możliwości zrobienia ocieplenia od zewnątrz...

Edytowane przez Perła85