Perła85 17.05.2018 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 Witam. Posiadam piwnicę w budynku gospodarczym który nie jest ogrzewany. W tym budynku mam warsztat i jest tam zejście do piwnicy. Piwnica nie ma posadzki i jest tam trochę wilgotno. Sciany piwnicy są wilgotne i grunt, wody nigdy tam nie było. W zimie kiedy właz od piwnicy był otwarty, wychodziła cała wilgoć z piwnicy i przy niskich temperaturach (w warszatacie nie było palone) zamarzała na ścianach i sprzęcie. Najpierw myślałem że to z dworu i problemem są nieszczelne okna i drzwi, ale później się okazało że ta wilgoć jest z piwnicy.Wymyśliłem sobie że zaleję posadzkę i zrobię izolację z papy, lecz co raz bardziej myślę o zasypaniu tej piwnicy. Nic tam nie trzymam, oprócz parę koszyków warzyw z ogrodu i raczej do niczego mi nie będzie potrzebna. Zasypywać, czy wylewać posadzkę i czy to coś da? Zaznaczam że woda nie wychodzi z gruntu, tylko jest wilgoć.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 17.05.2018 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 Nie bardzo wiem co da zasypanie ? cały grunt który wpakujesz w piwnicę wchłonie wodę/wilgoć i tyle. Jak już masz piwnicę to trzeba by ją uszczelnić, zaizolować, i zrobić wentylację. Ocieplić ściany od zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.05.2018 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 Bardzo dobra piwnica!Pomyśl nad uszczelnieniem wejścia do niej.Nic nie popsuje a problem opanujesz. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Perła85 17.05.2018 15:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 (edytowane) Nie bardzo wiem co da zasypanie ? cały grunt który wpakujesz w piwnicę wchłonie wodę/wilgoć i tyle. Jak już masz piwnicę to trzeba by ją uszczelnić, zaizolować, i zrobić wentylację. Ocieplić ściany od zewnątrz. Zasypanie piachem = zamurowanie wejścia do piwnicy i nie będę miał problemu z wilgocią w warsztacie... Piwnica ma wentylację, nie mam możliwości zrobienia ocieplenia od zewnątrz... Edytowane 17 Maja 2018 przez Perła85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 17.05.2018 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 To znaczy że wentylacja jest za słaba żeby opanować wilgoć w piwnicy. Jak nie masz uszczelnionej i wylanej podłogi to wilgoć będzie choćbyś robił nie wiem co. I nawet wentylator wyciągowy nic nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Perła85 17.05.2018 15:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 A przypadkiem ta wilgoć się nie tworzy z różnicy temperatur i wtedy skrapla się woda, bo jak widać wentylację mam bardzo dobrą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts