Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich, mam możliwość zakupu działki budowlanej o powierzchni 1300m2, lecz przez działkę na mapach zagospodarowania przestrzennego przebiega strefy izolacyjne i ochronne od głównych sieci infrastruktury technicznej.

Plan zagospodarowania przestrzennego jest z roku 2005. Architekt pytał w wydziale architektury miasta o ewentualne pozwolenie na budowę, to uzyskał odpowiedzieć że na dzień dzisiejszy zostało by wydane, gdyż nie wiedzą o żadnej inwestycji w tym rejonie, ale to tylko słowo, nie potwierdzone żadnym dokumentem.

Ponoć kiedyś w tym miejscu przebiegał przewód wysokiego napięcia do nieistniejącej już kopalni. Na mapach można zauważyć że przy ulicy Letniej 56 jest wybudowany dom (nowy), który również jest w tej strefie, jednak właściciel nie chce odpowiadać na żadne pytanie :bash: Obecny właściciel nabył ta działkę w lutym 2016 roku, rzekomo w celach inwestycji funduszy. Jeden z sąsiadów powiedział mi że chciał tam coś postawić ale napotkał na jakiś problem ale nic więcej nie wiem.

W księgach wieczystych jest napisane:

OGRANICZONE PRAWO RZECZOWE

Treść wpisu: SŁUŻEBNOŚĆ GRUNTOWA TEJ TREŚCI, ŻE WŁAŚCICIEL NINIEJSZEJ NIERUCHOMOŚCI ZOBOWIĄZAŁ SIĘ ZE SKUTKIEM DLA SIEBIE I NASTĘPCÓW PRAWNYCH NIE WYBUDOWAĆ ZABUDOWAŃ, KTÓRYCH WYSOKOŚĆ PRZEKROCZYŁABY 12 METRÓW, NADTO ZRZEKŁ SIĘ PRAWA DOCHODZENIA WYNAGRODZENIA UBYTKU WARTOŚCI SPOWODOWANEJ WSKUTEK DZIAŁANIA OBECNEJ LUB PRZYSZŁEJ ODBUDOWY GÓRNICZEJ Z POWOŁANIEM SIĘ CO DO RESZTY NA UMOWĘ

data sporządzenia: 1938-04-22

data wpisu: 1958-12-05

nazwa: RYBNICKIE GWARECTWO WĘGLOWE W KATOWICACH

OGRANICZONE PRAWO RZECZOWE

Treść wpisu: SŁUŻEBNOŚĆ GRUNTOWA TEJ TREŚCI, ŻE WŁAŚCICIEL NINIEJSZEJ NIERUCHOMOŚCI ZOBOWIĄZAŁ SIĘ ZE SKUTKIEM DLA SIEBIE I NASTĘPCÓW PRAWNYCH DO TOLEROWANIA PRZEWODU WYSOKIEGO NAPIĘCIA Z WOLNYM WSTĘPEM NA GRUNT DLA UPRAWNIONYCH ORAZ NIE WYSTAWIENIA BUDYNKÓW W LINI 10 METRÓW PO OBU STRONACH PRZEWODU WYSOKIEGO NAPIĘCIA Z POWOŁĄNIEM SIĘ CO DO RESZTY NA UMOWĘ

data sporządzenia: 1938-04-22

data wpisu: 1958-12-05

nazwa: RYBNICKIE GWARECTWO WĘGLOWE

GWARECTWO WĘGLOWE CHARLOTTO W KATOWICACH

Prosiłbym o radę, czy ma sens wchodzić w to, bo obawiam się że mogę w przyszłości napotkać na problemy. Do jutra muszę dać odpowiedzieć do biura nieruchomości co do działki.

165deb3c575c.png

Bez tytułu7.jpg

Bez tytułu6.jpg

Bez tytułu4.jpg

Edytowane przez Solzbi
dopisanie nazwy z ksiąg

Chciałbym Ci pomóc ale mam pewne wątpliwości....bo co jeśli posłuchasz się kogoś na forum a on popełni błąd?

Albo inaczej jeśli ktoś napisze , że tak kupuj to kupisz? Do 2057 roku masz wpis w księdze, to jeszcze tyle lat........

Wystąp o warunki zabudowy i poczekaj....czas gra na Twoją korzyść myślisz , że jak do jutra nie udzielisz odpowiedzi to ktoś ją podkupi?

Nie myślisz , że biuro nieruchomości chce się pozbyć "wrzodu"? i jeszcze na tym zarobić?

\ Do 2057 roku masz wpis w księdze, to jeszcze tyle lat........

W księdze wieczystej możemy przeczytać o linii wysokiego napięcia, a taka w ogóle nie przebiega przez tą działkę. Również RYBNICKIE GWARECTWO WĘGLOWE nie istnieje. Czy to może mieć jakieś wpływ? Albo np. złożyć wniosek do sądu o wykreślenie tych wpisów?.

myślisz , że jak do jutra nie udzielisz odpowiedzi to ktoś ją podkupi?

Nie myślisz , że biuro nieruchomości chce się pozbyć "wrzodu"? i jeszcze na tym zarobić?

Działkę miałem zarezerwowaną prawie miesiąć, jutro się kończy termin i przypomniałem sobie jeszcze o tym forum, dlatego chciałem się poradzić. Ogólnie kupujący nie płąci prowizji do biura, (myślę że ta kwota jest zawarta już w cenie).

- ja uważam podobnie jak CityMatic. Kupując działkę powinieneś dysponować aktualnym Wypisem i Wyrysem z Planu Miejscowego lub Decyzją o Warunkach Zabudowy.

Z tego co wiem, to jest to aktualny plan zagospodarowania, który powstał w 2005 roku. W innych dzielnicach miasta zdarzają się poprawki bądź nowy plan ale akurat w tym regonie żadnych zmian nie wprowadzili.