Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Modernizacja ogrzewania domu

Prozi

Recommended Posts

Witam.

Prosił bym o radę jak mógłbym zmodernizować ogrzewanie domu i jaka metoda była by w moim przypadku kompromisem pomiędzy wygodą a kosztami ogrzania domu. Na ten cel mam około 20 tyś.

W moim rejonie nie mam możliwości podłączenia gazu ziemnego, dom jest piętrowy typowy klocek komunistyczny z przełomu lat 60/70tych, piwnica nie ogrzewana i nie izolowana od parteru z uwagi na niski strop w piwnicy ok 190/195cm, ściany domu grubości ok 37cm, izolacja styropian biały 10cm, dach styropian biały 15cm, okna kilkunastoletnie plastikowe z dwiema szybami. W całym domu mam grzejniki panelowe a piec obecnie zasypowy.

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/43wv

Witaj.

Najprostszy i najtańszy będzie montaż palnika na pellety o mocy 20 kW do Twojego kotła zasypowego i dostawienie, lub zmontowanie zasobnika na pellety o ładowności od 200 kg do 1 tony pelletu w zależności od możliwości i miejsca. To inwestycja rzędu 5 000 zł. - w zależności od wielkości i rodzaju zasobnika. To chyba najsensowniejszy kompromis.

Możesz również wymienić kocioł na nowoczesny najlepiej na pellety. Powinieneś się zmieścić w 12 000 - 15 000 zł. wraz z montażem kotła i niezbędnymi przeróbkami instalacji grzewczej.

Jeżeli jesteś zainteresowany propozycją montażu powyższego, daj znać - wyślę Ci na priv.

pzdr

1) Dodać bufor ciepła i palić cały zasyp od góry w dotychczasowym kotle, a potem lub zaraz kupić dolniaka w dobrej klasie. Masz komfort stałej temperatury jak do dobrze zrobisz.

2)grzanie klimą

3) pellet- ale spodziewaj się droższego utrzymania niż do tej pory

4) kocioł podajnikowy na ekogroszek,ale ma marne perspektywy

Grzanie klimą jak by wyglądało? Parter ma 3 pomieszczenia a piętro cztery pomieszczenia do ogrzania. Ogarnia to jedno urządzenie? Jakie było by odpowiednie dla mnie?

Witaj, ja bym proponował najpierw przeprowadzić gruntowną termomodernizację, a potem pomyślał o zmianie źródła ciepła.

W Twoim przypadku ogrzewanie prądem i to jeszcze 1:1 może być po prostu drogie.

Witam.

Prosił bym o radę jak mógłbym zmodernizować ogrzewanie domu i jaka metoda była by w moim przypadku kompromisem pomiędzy wygodą a kosztami ogrzania domu. Na ten cel mam około 20 tyś.]

Przykleić 5 cm grafitu na sufit piwnicy.

Możesz zamontować dwa splity 4kW za 2x 3500 zł, po jednym na każde piętro i używać ich przez 95% czasu grzejąc największe pomieszczenie lub wszystkie przez otwarte drzwi. Podczas rekordowych mrozów używać dodatkowo obecnego ogrzewania. Zamiast splitów możesz dać dwa klimatyzatory kanałowe za 2x4000-2x7000 zł + kanały, jeśli chcesz mieć zamknięte drzwi i zrobić trudną w montażu instalację.

Klimatyzacja będzie 3-4 razy tańsza w zużyciu energii od ogrzewania prądem grzejnikami oporowymi.

Edytowane przez JanWerbinski

Palnik na pellet wydaje się rozsądną propozycją.

Janie. Już wszyscy wiemy że jesteś wielkim zwolennikiem ogrzewania domu klimatyzatorem.

Ale tak się składa że ja również dogrzewam dom, dwa biura, domek babci klimą i powiem że nie wyobrażam sobie, aby ten system był jedynym źródłem ciepła.

Niby tanio, ciepło, ale jednak ciągły wiatr w domu jest mało komfortowy.

W biurze raczej nie przeszkadza.

W domu na noc wyłączamy klimę bo szumi.

W domu babci klima włączona 24h, tam ma być ciepło rano, a za dnia babcia pali drewnem w piecyku (kozie).

Nawet kanałowa PC będzie tym silniej wiała, im słabiej ocieplony dom.

Pozdrawiam

Cezary

• 2 weeks później...

Witam,

Jeżeli ceni sobie Pan bezobsługowość to zachęcam do zapoznania się z tematem powietrznej pompy ciepła. Wybór takiego rozwiązania będzie całkowicie bezobsługowy oraz ekologiczny. W porównaniu do kotła na paliwo stałe nie będzie potrzeby zasilania kotła paliwem oraz czyszczenia kotła i kotłowni. Wybór ogrzewania jest decyzją na dłuższy okres, więc warto zastanowić się nad przyszłościowym rozwiązaniem.

W sprawie pomocy przy doborze pompy ciepła, wycenie oraz montażu zachęcam do kontaktu z jednym z Autoryzowanych Instalatorów naszej Marki. Ich wyszukiwarkę w zależności od regionu można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z autoryzowanym serwisem marki pod numerem infolinii: 801 777 008.

Bardziej szczegółowe informacje o pompie ciepła dostępne są na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/pompy-ciepla/

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus