Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Modernizacja systemu, pompa ciepła powietrze/woda, czy jest sens?

Szymon Fudała

Recommended Posts

Dzień dobry,

Czytam i czytam, i sam nie wiem.

Problem w tym, że posiadam już dom z kotłem olejowym i instalacją przystosowaną pod ten kocioł.

Dodatkowym ważnym czynnikiem jest lokalizacja mojego domu, wybrzeże Irlandii, gdzie wilgotność powietrza jest dużo wyższa niż w Polsce, a temperatura w zimę nie tak niska jak w Polsce, bo nocą zdarza się spadnie lekko poniżej 0, z reguły jednak utrzymuje się powyżej. Kotły olejowe natomiast pewnie w 90% zaopatrują Irlandzkie domy w ciepło, ze względu na mało rozwiniętą infrastrukturę gazową w tym kraju. Natomiast ogrzewanie elektryczne, nie wiem jak w Polsce, ale tu jest znacznie droższe.

Zdecydowałem się na wymianę mojego leciwego kotła, prawdopodobnie pompa cyrkulacyjna odmówiła posłuszeństwa, dlatego też stwierdziłem, że będzie to dobry czas na wymianę go na nowy z możliwością odsprzedania starego w miarę w rozsądnej cenie. Byłem przekonany, ze wybiorę nowy model kotła olejowego, jednak jeden z instalatorów zaproponował mi pompę ciepła powietrze/woda.. Co wy na to? Czy dostosowanie nowego typu źródła ciepła do istniejącej instalacji jeszcze bardziej nie obniży jego efektywności?

Pozdrawiam,

Szymon

Dzień dobry,

Czytam i czytam, i sam nie wiem.

Problem w tym, że posiadam już dom z kotłem olejowym i instalacją przystosowaną pod ten kocioł.

Dodatkowym ważnym czynnikiem jest lokalizacja mojego domu, wybrzeże Irlandii, gdzie wilgotność powietrza jest dużo wyższa niż w Polsce, a temperatura w zimę nie tak niska jak w Polsce, bo nocą zdarza się spadnie lekko poniżej 0, z reguły jednak utrzymuje się powyżej. Kotły olejowe natomiast pewnie w 90% zaopatrują Irlandzkie domy w ciepło, ze względu na mało rozwiniętą infrastrukturę gazową w tym kraju. Natomiast ogrzewanie elektryczne, nie wiem jak w Polsce, ale tu jest znacznie droższe.

Zdecydowałem się na wymianę mojego leciwego kotła, prawdopodobnie pompa cyrkulacyjna odmówiła posłuszeństwa, dlatego też stwierdziłem, że będzie to dobry czas na wymianę go na nowy z możliwością odsprzedania starego w miarę w rozsądnej cenie. Byłem przekonany, ze wybiorę nowy model kotła olejowego, jednak jeden z instalatorów zaproponował mi pompę ciepła powietrze/woda.. Co wy na to? Czy dostosowanie nowego typu źródła ciepła do istniejącej instalacji jeszcze bardziej nie obniży jego efektywności?

Pozdrawiam,

Szymon

w Polsce redukuje to koszty zazwyczaj o 50-70% ale zależy jeszcze od instalacji i cen energii w Irlandii.

Byłem przekonany, ze wybiorę nowy model kotła olejowego, jednak jeden z instalatorów zaproponował mi pompę ciepła powietrze/woda.. Co wy na to? Czy dostosowanie nowego typu źródła ciepła do istniejącej instalacji jeszcze bardziej nie obniży jego efektywności?

Pozdrawiam,

Szymon

A w jakim stanie jest obecna instalacja? Masz grzejniki? No i własnie jak poprzednik wspominał - co z cenami energii, taryfami?

• 2 weeks później...

Witam,

Do obliczenia opłacalności zamiany kotła olejowego na powietrzną pompę ciepła powinien Pan znać zapotrzebowanie na energię cieplną budynku oraz koszty zakupu 1kWh od dostawcy energii elektrycznej. Porównując ceny w Polsce, gdzie ogrzewanie olejem opałowym z racji akcyz jest jednym z najdroższych rozwiązań, ogrzewanie za pomocą pompy ciepła jest bardzo opłacalne. Takie rozwiązanie na pewno nie obniży efektywności całej instalacji grzewczej.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus