Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gaz czy pompa ciepła

robos2234

Recommended Posts

• Odpowiedzi 126
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jeśli chcesz tak czy tak przeznaczyć 35 tys. zł na ogrzewanie, to w okolicach Rybnika spokojnie dostaniesz w tej cenie kotłownię na pompie powietrze-woda. jak dobrze pójdzie to coś zostanie. rozwiązanie lepsze niż gaz, chociaż nie zawsze opłacalne w stosunku do gazu, ale Ciebie to chyba do końca nie interesuje. w przyszłości możesz dołożyć PV i obniżyć rachunki. może znajdziesz tańszą ofertę na jakąś PC 7 kW, możesz resztę z 35 tys. przeznaczyć na rekuperację (jeśli nie masz) albo grubsze ocieplenie czy lepszą stolarkę.

Na swoim przykładzie podłączenie gazu i polski kocioł jednofunkcyjny 12tyś. Fotowoltaika 3.3kw 11tyś. Razem 24tysiące z kozą na drewno. Efekt taki że za prąd, gaz i drewno płacę rocznie 2200zł. Czyli z 35 tyś to jest jeszcze 5 lat grzania i prądu gratis. Zainteresowany powinien sam wyciągnąć wnioski.

Nie wiem co macie z ta kotłownia pod gaz pomieszczenie gospodarcze pod gaz i pod pompe ciepa jest potrzebne nie budujesz chaty za set tysięcy żeby mieć pompę ciepla czy piec gazowy w salonie czy kuchni wydaje mi sie ze autorowi chodzi o to czy jest realny czas zwrotu pompy ciepla w stosunku do gazu a imo warty świeczki czas zwrotu to do 7 lat

Wiecie co jest najgorsze? Ja u siebie nie miałem wyjścia bo kupiłem dom z lat 90tych z full grzejnikami alu i wywalam śmieciucha i zakładam małego peleciaka, ale u mnie w koło miasta buduje się pełno domów i już z forumowego zboczenia patrzę na kominy - wszystkie mają na paliwa stałe.

Wiecie co jest najgorsze? Ja u siebie nie miałem wyjścia bo kupiłem dom z lat 90tych z full grzejnikami alu i wywalam śmieciucha i zakładam małego peleciaka, ale u mnie w koło miasta buduje się pełno domów i już z forumowego zboczenia patrzę na kominy - wszystkie mają na paliwa stałe.

Osobiście uważam że nowe domy nie powinny posiadać węgla, peletu i gazu. Wszystkie powyższe to błąd. Słuszna droga to COP-1 lub COP-x

nie chcę żadnego nawiewnego ogrzewania więc dziękuję za wypociny ale pytanie było gaz lub pompa ciepła gruntowa powietrzna

u mnie w regionie cena za prąd:

Taryfa jednostkowa G11 - 0,52

cena za gaz

1,30 m3 bez opłat - tutaj nie miałem styczności nigdy więc nie wiem ile to kosztuje z opłatami

koszt pompy ciepła - 30 tys. na gotowo

koszt porządnej kotłowni na gaz 15tys. z tego co się orientuje 2000zł skrzynka na gaz do działki i instalacja oraz gaz z działki do domu 3000zł

razem 20tys. więć 10 tys. różnicy ?

w ile mi się "zwróci" pompa ciepła

pompa ciepła 30 tys.

cena gazu za 1kWh po uwzględnieniu sprawności kotła, opłat, kosztów en. elektrycznej i przeglądu rocznego - 0.22-23 gr za kWh

Trochę chyba zaniżyłeś. ok 20-22gr dotego jeszcze sprawnosć. plus prądu i przegląd. Prąd pewnie z 50-70zł na sezon przegląd koło 200zł

Edytowane przez kulibob

Gaz 11000x0,23=2530 plus przeglądy i prąd do tego czujnik gazu i CO by się przydał

PC G11 11000x0,18=1980

PC G12/W 11000x0,11=1210

Ja skłaniałbym się ku pompie ciepła i grzaniu nocnym wrazie potrzeby wchodził w dzienną. Za jakiś czas można pomyśleć o PV

Jest jeszcze jedna opcja grzałka w taniej i klimatyzator koszt instalacji mniej niż gaz eksploatacja porównywalna