Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gaz czy pompa ciepła

robos2234

Recommended Posts

• Odpowiedzi 126
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
czyli gaz 11161 kWh*0,23=2567,03zł

jak to wychodzi przy pompie ciepła ? 1934,57zł z średnim rocznym cop na poziomie 3

dobrze liczę ? :)

czyli 16 lat czasu zwrotu inwestycji przy różnicy 10 tys ?

Jeśli będziesz miał odpowiednią wylewke,która będzie magazynowala energię z tańszej taryfy to pakujesz G12W i cena 1kWh z pompy wyjdzie Ci ok.0,10zl czyli za te 11000kWh zapłacisz 1100zl.

Reszta to kalkulator.

Gość Arturo72
możesz napisać na priv kto ile kosztował cię montaż i kto Ci instalował ?

dzieki

Nie musi być na priv ;) Montażyste i sprzedawcę nie polecę :D

Zresztą ceny przez te 6 lat się zmieniły czyli poszły do góry bo kupowalem w 2012r.

Na początku miała być Atlantic Extansa 8kW z montażem i podlogowka za 22,5tys.zl a doplacilem 1tys.zl do Panasa.

Sam Atlantic kosztował wtedy 14tys.zl a Panas 17tys.zl.

Obecnie T-CAP 9kW z zasobnikiem cwu i montażem warty jest max.26tys.zl,jeśli ktoś oferuję za znacznie wyższa cenę znaczy chce wydoic inwestora ;)

Edytowane przez Arturo72

Mam oferte na pompe powietrze woda LG 7kW z zasobnikiem 250l gelmet maxi na 16tys brutto z montazem. Dojda jakies pompy do cyrkulacji ale to samo trzeba zamontowac w przypadku gazu. Jakby nie liczyc to instalacja gazowa z piecem wyjdzie moze 2 -3tys taniej. Samą skrzynke w granicy wyliczyli mi na 4 tys brutto.

U mnie była taka sama dotacja na gaz, pompy ciepła i klimatyzatory. Z tym że się nie załapałem, bo część domu była już ogrzewana gazem.

Mój klimatyzator w 2009 kosztował OIDP 4000 zł z montażem. Działa do dziś. Koszty eksploatacyjne to energia i raz niepotrzebnie serwis.

Ile kosztuje teraz wkład kominowy o długości 9m w kanale 14x27cm?

zaśmiecasz mi temat pisałem że nie chcę ogrzewania nawiewowego...

robos2234, sprawdź dotacje z UM do pompy ciepła.

Kiedy ja budowalem, były dostepne tylko w przypadku wymiany kotla weglowego na pompe, ale od roku są chyba dostepne dla nowopowstajacych domów.

niestety mieszkam w patologicznej miejscowości Racibórz gdzie ludzie w nowych domach montują ekogroszki, pellety bo bo kuźwa z urzędu ani grosza do nowych domów nie dostaniesz...

tak więc na kotłownie gazową dostałem cenę 16848zł brutto

2200zł kosztuje przyłącz gazu do działkli

no i pewnie ze 3000zł przyłącz z działki do domu ( projekty itp)

razem około 22 000

a pompa ciepła panasonic 9kw t-cap 1 gaza - 28 tys. lub

Pompa ciepła Lak 9 IMR(powietrze/woda)/DIMPLEX - 27324zł

tylko o tej drugiej nie wiem czy jest ok :)

Zestaw kocioł kondensacyjny Vitodens 222-F 19kW (zbiornik 100l)

Zestaw bazowy w szacht 60/100

3 Rura spalinowa 60/100

Kolano SPS 60/100

Naczynie przeponowe do co 25l wiszące

Grupa bezpieczeństwa do co 3 bar

Naczynie przeponowe do cwu 12l

Edytowane przez robos2234

12 kzł za wymianę sprężarki? Co to za pompa? Możesz podesłać linka, jeśli mowa po marce spod znaku W.... to nie trzeba. W sumie górna półka ;)

Moja sprężarka (Copeland jedna z lepszych na rynku) o mocy 10 KW to koszt rzędu 3.5 kzł+ robocizna. Wątpię by koszt wymiany przekroczł 6 kzł.