Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gaz czy pompa ciepła

robos2234

Recommended Posts

• Odpowiedzi 126
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

1 kWh taryfa G11 - 66 gr u mnie

zapotrzebowanie - 11161 kWh

czyli przy pompie ciepła i cop 3 - 2455,42zł

gaz 11161 kWh x 0,25 - 2790

A kto bez obrazy, myślący używa G11 do czegokolwiek???:no: przemnóż 3720 x0,24 zł (II taryfa G12W w FORTUM/PGE) = 892 zł w tym przypadku wyjdzie5,2 roku.

Jest takie jedno z moich ulubionych powiedzeń : Chcący szuka sposobu, a niechcący powodu ot i tyle

BTW.

Pochwalę się że w tej chwili wydaję na CUW przygotowaną przez PC powietrzną dla 2 osób miesięcznie tylko 12,62 grosze.

Moc silnika 0,44kWhx4h (średni czas pracy na dobę)x 0,24 zł x 30 (dni)

Edytowane przez gawel

a nie spada wtedy SCOP w nocy ? i czy nie płacisz więcej prądu za użycie ( światło, kuchenka itp ? )

i jeszcze przy jednym wątku takie drugie pytanie techniczne

czy mogę zrobić instalacje elektryczne, wod-kan, tynki, WM, ogrzewanie podłogowe ocieplenie zewnątrz

w tym roku, a w przyszłym roku wylewkę i piec gazowy lub PC w zależności co zdecyduje ?

czy po takiej zimie nie odpadną mi tynki gipsowe ?

Edytowane przez robos2234

a nie spada wtedy SCOP w nocy ? i czy nie płacisz więcej prądu za użycie ( światło, kuchenka itp ? )

Też się tego obawiałem tzw normalnego zużycia ale praktyka pokazuje że struktura zużycia prądu w strefach wychodzi przy tej taryfie 72/28 taryfy II/I a bywało i korzystniej. To taryfa g12w wię samych tanich weekendów mam 108 dni w roku. Z resztą w weekendy odkurzam piorę i gotuję więc to mi pasuje.

PC pracyje w zakresie od -7 do +40 stopmi C . W tej chwili ma cop maxymalny około 3,6 natomiast z moich obserwacji wynika że gdy powietrze wlotowe b yło na poziomie -2 ten cop był około 2

Gość Arturo72
a nie spada wtedy SCOP w nocy ? i czswiaie płacisz więcej prądu za użycie ( światło, kuchenka itp ? )

i jeszcze przy jednym wątku takie drugie pytanie techniczne

czy mogę zrobić instalacje elektryczne, wod-kan, tynki, WM, ogrzewanie podłogowe ocieplenie zewnątrz

w tym roku, a w przyszłym roku wylewkę i piec gazowy lub PC w zależności co zdecyduje ?

czy po takiej zimie nie odpadną mi tynki gipsowe ?

Gawel już Ci odpowiedział. COP spada na tyle minimalnie że głupota byłoby pozostać w G11 a prąd bytowy dzięki W za 12 też wychodzi taniej niż w G11 nawet jak będziesz grzal gazem.

Gawel już Ci odpowiedział. COP spada na tyle minimalnie że głupota byłoby pozostać w G11 a prąd bytowy dzięki W za 12 też wychodzi taniej niż w G11 nawet jak będziesz grzal gazem.

mało tego jeżeli porównasz taryfy na ure. calkulator to przy załozeniu 50/50 i tak taryfy 2 strefowe wychodzą taniej nawet u tego samego dostawcy

Gość Arturo72
chodziło mi o przezimowanie budynku z instalacjami bez ogrzewania czy coś się nie zepsuje jezeli zostawie z elektryka tynkami gipsowymi ocieplenie zew, wod-kan i ogrzewanie podłogowe nie podłączone
Bez żadnego problemu. Możesz robić wszystko ale dom powinien być dobrze wentylowany.

Kupiłeś pewno gowniane byle taniej.

Nieprawda. Zależy jak trafisz. Pierwszy led jaki kupilem na E27 kosztował 86zł, to było jakieś 4-5 lat temu. Teraz to samo można kupić w promocji za 6-9zł zależy jakiej mocy. Co prawda w tej starej jest ciężki radiator i szklana kopuła, a te dzisiejsze plastikowe i bez radiatorow, ale w niczym to nie przeszkadza. Jeszcze jedno, zazwyczaj nawet najtańsze marketowe ledy typu TB Energy czy AMM mają 3 lata gwarancji i jak trzeba wymieniasz ręka w rękę.

Witam

mam dylemat ponieważ mam gaz w granicy działki i nie wiem czy pchać się w gaz czy pompę ciepła

OZC 7kw + cwu

ile przy takim zapotrzebowaniu wyjdzie mnie instalacja gazowa wraz z podłączeniem gazu do domu czy ktoś się orientuje

projekt przyłącza projekt gazu w domu koszt instalacji przyłącza do domu i w domu oraz cała kotłownia

ile przy takim zapotrzebowaniu wyjdzie mnie koszt roczny gazu ?

Witam,

Jeżeli posiada Pan podłączenie do sieci gazowej, polecam wybrać gazowy kocioł kondensacyjny. Oszczędność rocznych kosztów ogrzewania w przypadku zastosowania pompy ciepła mogą nie być współmierne do wyższych kosztów inwestycyjnych. Obydwa rozwiązania są bardzo komfortowe oraz całkowicie bezobsługowe.

Przy okazji zachęcam do zapoznania się z ofertą jednofunkcyjnych gazowych kotłów kondensacyjnych z rodziny Cerapur lub Bosch Condens. Moderowano

W razie pytań, pozostaję do dyspozycji.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers - Bosch

Edytowane przez Tomaszs131
Link reklamowy.