Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak ułożyć płytki

Recommended Posts

Możesz układać z przesunięciem takim jakie ci się podoba. To nie są panele gdzie musi być odpowiednie wiązanie na przesunięciu. Dlatego układaj jak ci się podoba. Ja takie płytki jak twoje układałem z przesunięciem o połowę długości tj. 1 rząd zaczynałem od połówki 2 rząd od całej i tak na przemian.

Nie chcę zakładać nowego tematu, jaki klej będzie odpowiedni kupiłem Adesilex P9, MAPEI jednak na instrukcji jest napisane że nakładanie pacą zebata 4,5 lub 6 . Ja oczywiście nastawiłem sie na pacę 10 x 10 co daje grubość 5 mm ,

drugi klej to : Zaprawa klejowa Atlas uelastyczniona 2-10 mm, w instrukcji pisze ze do małych i średnich formatów , Mój format to 61,5 x 20,5

Według instrukcji wymienione kleje nie mogę zastosować, proszę o sugestie.

• 2 months później...

Schematy na opakowaniu nie są przypadkowe. Płytki tego rodzaju (ceramika) nie są idealnie proste (mogą być lekko wygięte na długości). Układając płytki na przemian w połowie długości nierówności będą bardziej widoczne niż układanie na 1/3 długości - tak jak zaleca producent.

Jeśli chodzi o klej - może być dowolny, ale najlepszy jest wysokoelastyczny. Ceramika rozciąga się i kurczy - klej musi się rozciągać i kurczyć razem z nią. Inaczej pęknie płytka, albo pęknie klej.

Z doświadczenia odradziłbym zaprawy uelastycznione, bo one nie są nawet elastyczne - to jakaś hybryda marketingowa (czyt. tańsza) kleju zwykłego i elastycznego.