Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Magiczna instalacja sanitarna - prośba o pomoc

Edekzelian

Recommended Posts

Kochani, jestem po remoncie lazienki w bloku mieszkalnym, 2 piętro. Instalacje robila "zaufana" ekipa.received_1655615381182236.jpgreceived_1655615541182220.jpg

Na ścianie mam umywalkę i pralkę, wpięte są do rury ktora biegnie posadzką do przeciwległej sciany, po drodze jest podpięty brodzik, niski syfon w brodziku. Całość wpięta do pionu który jest własnie w tej przeciwległej ścianie. Czyli na jednej ścianie mam umywalkę i pralkę, naprzeciw prysznic przy pionie kanalizacyjnym.

Zaczęły się czary mary - woda pod prysznicem nie chce spływać, albo bulgota i powoli spływa.

Gdy w umywalce puszczę wodę (nie wspolinając juz o pralce), to zaczyna wybijać pod prysznicem.

Ale teraz najlepsze, gdy woda stoi w brodziku i lecą bąble w syfonie, a ja rozszczelnie syfon pod zlewem, to woda sobie wpływa bez problemu z brodzika.

Wpadłem na pomysl, aby użytkowac brodzik i umywalkę, bez podpiętej na stałe pralki - odkryłem wiec przyłącze od pralki. I niestety, woda wciąz zbiera się w brodziku. Gdy zatkam odpływ od pralki, woda zbierze się w brodziku i odpływ od pralki rozszczelnię, to woda spływa z brodzika. I jesli cała spłynie przy otwartym spuscie pralki (albo umywalki) i znowu odkręcę wodę, to znowu stoi nie spada tylko zatrzymuje się w brodziku....

Czy te znaki wskazują na brak odpowietrzenia w pionie? czy wina leży gdzieś po mojej sronie?

Do wpustu prysznica udało mi się wpuścić mini kamerkę, wydaje się być czysto.

Całość instalacji zalałem srodkiem na bazie MELT, ale to nic nie dało.

Problemy zaczęły się jakieś 2mies po remoncie

Jakieś porady?

Edytowane przez Edekzelian
Nowe info

jak bulgota to problem z napowetrzeniem instalacji, może też być mały prześwit przy wpięciu do pionu

Ale teraz napowitrznie pionu czy u mnie?

Dziwne to jest, że gdy odepnę pralkę, czyli rozszczelnie całkowicie instalacje u mnie, to i tak woda stoi w brodziki. Tylko nagła zmiana cisnienia pomaga, czyli jak woda stoi, roozszczelniam pod zalewem albo odpinam pralkę to woda spada bez problemu z brodzika

• 1 year później...
A wiecie co się okazało? w rurce był jakiś kawałek zardzewiałej taśmy metalowej, najprawdopodobniej z okresu stawiania bloku. akurat tego odcinka nikt nie ruszał podczas remontu.Inspekcja TV załatwiła przyczynę magi w łazience. wszystko gra i hula bez dodatkowych napowietrzaczy itd itp. :)