Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mur oporowy

Recommended Posts

Witam , mieszkam w uk i chcialbym sie podjac wymurowania muru oporowego . Problem z tym ze nie jestem budowlancem i mam slaba wiedze w tym temecie jednak postanowilem podjac te zadanie . Prosze o pomoc specjalistow jak postawic ten mur tzn . od poczatku od czego powinienem sie zabrac . Zalaczam zdjecia jak wyglada miejsce gdzie ma sie znajdowac. Zastanawiam sie tylko czy jesli postawie mur z pustakow jako ze dom jest w stylizacji czerwonej cegly to oblozyc dodatkowo czerwona cegla ten mur czy moze ktos ma inny pomysl ?( na jednym ze zdjec jest pozostalosc starego muru gdzie jest kamien to moze zamiast cegly zrobic cos na wzor tego kamienia) Z gory dziekuje za pomoc pozdrawiam Lukasz

1,5m to już jest wysoki i może się przesunąć, wybrzuszyć lub przewrócić.

Widziałem już płotek pod ogrodzenie wysoki na ok 50cm który się wybrzuszył od parcia małej skarpy.

Dożo zależy od tego jaki masz grunt po wysokiej stronie muru oporowego i jak go zgęścisz.

Wskazane jest odwodnienie wysokiej części muru oporowego - np. otwory w ścianie oporowej.

Trzeba fundament :( minimum na 70 cm na zbrojonej 15 cm ławie szerokiej na 2 szerokości muru.)

Fundament musi być obustronnie zaizolowany przeciw wilgoci , a przed tym co nad ziemią izolacja pozioma.Dobrze byłoby wczepić się w elementy murowe schodów zbrojeniem. To co nad ziemią wykonać z czerwonej cegły , nawet rozbiórkowej aby ładnie wkomponować w pozostałą część.

Jeśli nie wykonasz izolacji - to wilgoć w 2-3 sezony rozwali Twój misternie postawiony mur z czegokolwiek byś go nie postawił.

Aha, to teraz jasne. Ja zreszta zapytałam nie bez kozery. Sama zaczynam budowę i jeden narożnik domu bedzie o jakieś 80 cm wyżej niż pozostałe. Dom na płycie. Mam teraz zagwozdkę czy muszę wzmocnić jakoś ten narożnik. Od PN bedzie nasypany po zakończeniu budowy podjazd do garazu (bo to akurat naroznik garazowy) ale co ze strony WSCH gdzie teren "ucieka" w dół? Czy w takim przypadku usypanie skarpy łagodnie opadajacej w dół i obsadzenie jej jakąś zadarniającą roślinnoscia wystarczy? Albo właśnie wybudować kilka schodów jakozejscie z tarasu od tej strony? Na szczęście działka bardzo duża i nie ma żadnych ograniczeń związanych np. z granicą dzialki i sąsiadami..

ok, a co z schodami ? Szalunek na calych schodach ? Podnioslem jedna plyte na gorze i sie przerazilem

poniewaz sama ziemie tam znalazlem i dlatego te plyty na gorze sa nierowno . I jeszcze jedno , jesli sie przyjrzycie przy wejsciu do konserwatorium jest prog , chcialbym podniesc poziom az do wejscia tylko pewnie zmienii mi sie automatycznie wysokosc schodow .