Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Minimalna grubość tynku na przewodach elektrycznych?

Recommended Posts

Witam

Jedyne co odnalazłem w tej kwestii to rozporządzenie z 2002 roku.

Dopuszcza się prowadzenie przewodów elektrycznych

wtynkowych, pod warunkiem pokrycia ich warstwą tynku o grubości co najmniej 5 mm

tu link do rozporządzenia:

http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20020750690

Czy jest coś bardziej aktualnego??

Mój tynkarz wciska mi kit że od tego roku obowiązuje grubość 20mm... Kierownik na jego poprzedniej budowie mu tak powiedział. Oraz że jest NAKAZ bruzdowania przewodów...

TO JEST JEGO WYJAŚNIENIE DLACZEGO PO JEGO ROBOCIE WYSTAJĄ MI PRZEWODY ELEKTRYCZNE. GRUBOŚĆ TYNKU W NIEKTÓRYCH MIEJSCACH PO PROSTU JEST PONIŻEJ 10MM...

Potrzebuję podważyć to co mówi, informacje od jego rzekomego kierownika.

Edytowane przez dzikusisko

OK, dzięki za radę ;) Tak zrobiłem ;) przeczesałem wszystkie rozporządzenia które zmieniały rozporządzenie z 2002 roku które zacytowałem... zero zmian odnośnie tego podpunktu czyli ono dalej obowiązuje, a tynkarze ewidentnie w pokera grać nie umieją bo ich blef sprawdzę ;] Edytowane przez dzikusisko

ok to jak się powinno robić bruzdy czy kłaść na ścianie ?

To zależy od samego tynku i kładzionej warstwy na ściany. W przypadku porothermu przeważnie bruzdowałem.

Niektórzy wykuwają powierzchnię w miejscach łączenia "bloczków", by następnie przeciągać pojedyncze przewody przez ich otwory.

Nie potrzeba wówczas gipsu, chociaż niektórzy, jak brencik, ładują piankę.