Credens 22.05.2018 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 Cześć Wam! Jak długo może stać dom w stanie surowym zamkniętym, zbudowany z YTONG i bloczków H+H bez elewacji i podbitki dachowej? Skończyłem budowę w marcu, dom ma dach (nieocieplony i bez podbitki, dachówka Roben, nad murłatą hula wiatr), wstawione okna i drzwi, bloczki murowane na zaprawę i klej do Ytongów (zamiennie). Czy nic mu się nie stanie jeśli pozostawię go bez elewacji tegorocznego lata i przez całą zimę do przyszłego roku, czy powinienem go czymś zabezpieczyć (okleić, pomalować jakimś środkiem?) Czy bloczki Ytong lub zaprawa która je łączy tracą swoje właściwości wystawione przez rok / półtora na czynniki zewnętrzne jak mróz, deszcz czy letnie słońce? Czy taki bloczki niszczeją albo tracą swoje właściwości izolacyjne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 22.05.2018 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 Czy nic mu się nie stanie jeśli pozostawię go bez elewacji tegorocznego lata i przez całą zimę do przyszłego roku, czy powinienem go czymś zabezpieczyć (okleić, pomalować jakimś środkiem?) Nic się nie stanie wszystkie elementy mają sucho i przewiewnie - postoi jeszcze kilka lat. Możesz co najwyżej wszystkie uszczelki okien(jeśli nie będą otwierane) posmarować olejem sylikonowym do uszczelek stosowanych w drzwiach samochodowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Credens 22.05.2018 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 Dzięki za odpowiedź! Czyli Ytongowi mrozy również nie są straszne? Nic mi przez nadchodzące lato i zimę nie spróchnieje od gorąca lub mrozów? Nie puści zaprawa albo YTONGi nie stracą swoich właściwości izolacyjnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 22.05.2018 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 Nie ma szans Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Credens 22.05.2018 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 Kamień z serca! Gdzieś się nasłuchałem, że taka budowa nie może stać bez choćby styropianu i podkładu tynkowego, bo jak przyjdą mrozy to zaprawa między bloczkami będzie słabnąć, a beton komórkowy od przemarzania będzie tracił swoją wytrzymałość i będzie go można "rękami rozbierać" po zimie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 22.05.2018 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 Mam bloczki ytonga (typ 600), które stały całą zimę bez przykrycia - woda, mróz, słońce. Postawię Ci piwo jak je rozkruszysz w rękach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 22.05.2018 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 Mam bloczki ytonga (typ 600), które stały całą zimę bez przykrycia - woda, mróz, słońce. Postawię Ci piwo jak je rozkruszysz w rękach. A ja dołożę kolejne dwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 22.05.2018 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 Kamień z serca! Gdzieś się nasłuchałem, że taka budowa nie może stać bez choćby styropianu i podkładu tynkowego, bo jak przyjdą mrozy to zaprawa między bloczkami będzie słabnąć, a beton komórkowy od przemarzania będzie tracił swoją wytrzymałość i będzie go można "rękami rozbierać" po zimie. Po to też jest forum, specjalnie zostawia się budynki na zimę bez ocieplenia, taki materiał lepiej wysycha w mrozy niż najcieplejsze lato., dojrzewa, a ściany i fundamenty oraz dach się stabilizują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 22.05.2018 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 Cop najmniej kilku lat potrzebują bloczki na które pada deszcz żeby coś im się stało. Zadaszone to by i pewnie kilkanaście spokojnie postały. Wrażliwe na pogodę, zwłaszcza słońce to są piany poliuretanowe oraz sam styropian. Już po kilku tygodniach na słońcu wyraźnie żółknie a po kilku miesiącach zaczyna zachodzić powierzchowna erozja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 22.05.2018 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 Dach z pełnym deskowaniem, czy membrana?Jeśli membrana to troszkę bym się bał o żywotność jej przy okapie / wystawienie na działanie UV. Pokusiłbym się o zabezpieczenie membrany w tym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts