Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Po różnych przemyśleniach i rozmowach z facetem, który podnosił piętro mojego domu doszliśmy do takich rozwiązań, które będziemy chcieli wdrożyć. Nie znam się na tym za dobrze, ale postaram się to opisać, a Wy powiedzcie co o tym myślicie i ewentualnie może doradzicie na co zwrócić uwagę.

Poniekąd będzie to dokładnie to co zasugerował w ostatnim poście d7d.

Jak pisałem wcześniej, ugiecie stropu występuje nad 5 pomieszczeniami o wymiarach około 17 m2 każde (kwadraty).

W dwóch powieszczeniach jest aktualnie remont więc tam na środku planujemy wstawić dwuteownik (myślimy nad takim 12 cm) w każdym z tych pomieszczeń. Generalnie wykuć w ścianie dziurę, wstawić go, podlewarowac tak aby ten obwisly strop podnieść o jakieś 4-5 cm i zamurowac te dziury. W ten sposób zabezpieczymy ten strop od dołu.

W kolejnym pomieszczeniu nie ma remontu, więc nie chcemy już tak inwazyjnie, dlatego myślimy zrobić od góry belkę betonową w miejscu, gdzie będzie na górze ścianka dzialowa z karton gipsu. Generalnie chcemy aby ta belka w ścianie później była ukryta. Chcemy przewiercic powiedzmy co 50 cm strop, wstawić śrubę i od dołu skręcić jakąś nakrętką/podkładka nie wiem jak to nazwać. Dodatkowo trochę wykuć ścianę zewnętrzna, tak aby belka się w niej kończyła. Dodatkowo wiadomo zbrojnie, strzemiaczka co 20-30 cm tak myślę no i beton. Co do wymiarów belki to jeszcze nie wiem, ale chciałbym możliwie wąską, a ewentualnie wyższą, czyli myślałem 12-14 cm szerokości i 30 cm wysokości.

W dwóch kolejnych pomieszczeniach też myślałem zrobić taką belkę z tą różnicą, że na dole były niedawno remonty i jest podwieszany sufit więc od dołu nie skręcę śrub, ale podobno można nawiercic strop powiedzmy w 3/4 włożyć śrubę i są specjalne kleje, które sprawiają, że ta śruba łączy się ze stropem i go dzięki temu trzyma. Wysokość is szerokość belki tak jak opisywalem wyżej.

Co myślicie o takich rozwiązaniach?

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Idź do konstruktora.

Wiesz co się stanie jak pd lewarujesz strop 4-5 cm i podeprzesz? - pęknie górą.

Belka szerokości 12-14 cm to nie belka, ile ma mieć długości? Za wąska za wysoka/da szerkosci/ bo pewnie jeszcze wyższa by się przydała.

Strzemiona co 20-30 możesz sobie zupełnie darować.

Pomysły do bani.

Czyli nie lewarować? W takim razie jak najlepiej podeprzeć dwuteownikiem od dołu?

Belka ma mieć długość około 4 m. W takim razie jaki powinien być wymiar tej belki i co ile powinny być strzemiona?

Czy te śruby to dobre rozwiązanie?

Jezeli są do bani to może coś podpowiesz?

Dzięki za odpowiedź.

Czyli nie lewarować? W takim razie jak najlepiej podeprzeć dwuteownikiem od dołu?

Belka ma mieć długość około 4 m. W takim razie jaki powinien być wymiar tej belki i co ile powinny być strzemiona?

Czy te śruby to dobre rozwiązanie?

Jezeli są do bani to może coś podpowiesz?

Dzięki za odpowiedź.

Podpowiedziałem. Idź do konstruktora.

Nie będę wróżył z fusów.

Jak podeprzesz i trochę siądzie tez strzeli bo zmieniasz układ statyczny stropu. Takie tematy trzeba na żywo pooglądać policzyć a nie zgadywać.

Jak pisałem wcześniej, ugiecie stropu występuje nad 5 pomieszczeniami o wymiarach około 17 m2 każde (kwadraty).

....

W dwóch powieszczeniach jest aktualnie remont więc tam na środku planujemy wstawić dwuteownik (myślimy nad takim 12 cm) w każdym z tych pomieszczeń. Generalnie wykuć w ścianie dziurę, wstawić go, podlewarowac tak aby ten obwisly strop podnieść o jakieś 4-5 cm i zamurowac te dziury. W ten sposób zabezpieczymy ten strop od dołu.

....

Powierzchnia pomieszczeń 17m2 czyli kwadraty ok. 4,15m x 4,15m

Belkę - dwuteownik h=12cm chcesz opierać na ścinach nośnych odległych o ok. 4,15m (osiowo ok.4,40m).

Po jednej belce na pomieszczenie.

Boczne ściany są działowe.

Czyli jedna belka dwuteowa zbiera obciążenia z szerokości ok 4,20m.

Zmieniasz przy tym kierunek rozpiętości stropy na prostopadły (jeżeli dużo podlewarujesz) lub na oparty na 4 krawędziach.

Belka dwuteowa peanie będzi za słaba (będzie za bardzo obciążona) i za mało sztywna. Nie przeniesie obciążenia przy takiej rozpiętości ~4,20-4,40m i przy niskiej sztywności będzie się mocno uginać.

Kiepskie rozwiązanie.

Belki należy dać gęściej, zebrać obciążenia i całość przeliczyć i dobrać rozstaw belek i ich rodzaj (typ, wysokość).

Podobny probelme będzie przy tzw. nadciągu nad stropem ale tam będziesz miał większą sztywność.

Niestety też zmieniasz kierunek pracy stropu.

Pewnie nie ma zbrojenia nośnego w prostopadłym kierunku.