Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w doborze kotła na pellet

Jaki kocioł na pellet polecacie?  

2 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki kocioł na pellet polecacie?

• Kostrzewa mini bio
      1
    • Sas bio compact
      1
    • Defro eko slim
      0

Recommended Posts

Witam, na początku dodam, że jestem jeszcze "zielony" w temacie kotłów na pellet; im więcej czytam, tym większy mętlik w głowie. Jednak postanowiłem wymienić swój stary piec na bardziej ekologiczny. Posiadam dom ok. 190 m2, dobrze docieplony. Po rozmowie z dystrybutorem kotłów na pellet, polecone zostały mi 3 kotły:

1. Kostrzewa mini bio 10 kw

2. Sas bio compact 10 kw

3. Defro eko slim 15 kw

Może na forum znajdą się osoby posiadające powyższe kotły i mogące podzielić się opinią na ich temat? Jak u nich z bezawaryjnością, prostotą użytkowania itp itd. Od siebie dodam, że mam sporo miejsca na kocioł, więc jego rozmiar nie będzie tu problemem. Z góry dziękuję za pomoc

Nich Ci dystrybutor kotłów na pellet raczej wskaże lokalnego instalatora , autoryzowanego przez producenta tych kotłów. Bo to instalator, a jednocześnie serwisant będzie Ci ten kocioł instalował, uruchamiał i regulował. I za to weźmie odpowiedzialność. A nie dystrybutor kotłów na pellety. Najlepiej kocioł kup również od autoryzowanego instalatora. Będzie taniej niż u dystrybutora, bo instalator ma te same rabaty, a sprzeda Ci kocioł z 8% VAT (dla budynku mieszkalnego). Chyba że dystrybutor jest jednocześnie instalatorem.

A co do kotłów, jeżeli masz dużo miejsca w kotłowni nie musisz kupować kotła kompaktowego. Możesz instalować kocioł z dużym zasobnikiem pelletu - nawet na pół tony. To zaoszczędzi czasu i siły - tak jak nowocześniejsze konstrukcje kotłów niż te wspomniane, które jak pisał eliks - z pionowym wymiennikiem i ruchomymi spiralami czyszczącymi.

pzdr

Kostrzewa ani Sas takich kotłów raczej nie ma.

Z Defro polecam Sigmę EkoPell albo nową Alfę.

Z Cichewicza kocioł B 20 - można sobie sam wybrać wielkość zasobnika pelletu. .

Z Wentora - kocioł RED albo LIDIA - ale te mają małe zasobniki.

Koledzy polecą sprawdzone Edilkamin i Blackstar.

To te, które znam i które mogę polecić. Są też inne - Nocoń, Stalmark itp. ale ich nie znam. Ale i tak najważniejszy jest twój lokalny instalator - on musi się znać na tych kotłach i wziąć odpowiedzialność na właściwą regulację - nie ty.

pzdr