Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Planujemy budowę domu który poniewaz jest blizniakiem a sasiad juz stoi to nasz nowy albo będzie miał częściowe podpiwniczenie albo lawy fundamenty schodkowe w miejscu styku z głębokim fundamentem sąsiada.

Mam pytanie czy płyty kanałowe można użyć jaki podłoga parteru ? Nawet jeśli piwnica będzie częściowa? Projektant coś wspominał o problemie z izolacją...

Co rozumiesz przez "czy płyty kanałowe można użyć jaki podłoga parteru" ?

Płyty kanałowe położone na gruncie? na podbetonie ? i nie oparte na ścinach ?

Mam na myśli taką sytuację że muszę podnieść poziom zero o conajmniej 50cm. Dodatkowo dom będzie częściowo podpiwniczony. Na stropdach chce dać płyty zeranskie i zastanawiam się czy i dolną podłogę tzn na parterze zrobić z płyt. Położonych oczywiście na ścianach nośnych fundamentowych.

Bo roboty sporo mniej. Wydaje się to dobrym rozwiązaniem dla tych co muszą podnosić poziom zero. Zero robót ziemnych tylko kladziesz płyty i masz podłogę. Więc dlaczego tak rzadko się to stosuje....

Ciekawe czy to jest zgodne "ze sztuką budowlaną". Można na ziemię między ścianami fundamentowymi ułożyć wełnę w ramach izolacji podłogi, zanim położy się płyty.

Z tymi płytami kanałowymi tak wymyślilem bo wydaje się że odchodzi sporo robót.

U mnie grunt suchy.

Wełna nie nadaje się do tego. Nie może być zgnieciona, przyciśnięta, nie powinna być w jakiejkolwiek wilgoci. Kanały można wypełnić, nawet się powinno, potem zamknąć. W sumie to dziwne rozwiązanie, bo izolację masz w kanałach i pod płytą i kiepską izolację co 20 cm. ;-) Przy zwykłej wylewce, masz izolację ciągłą, ma to olbrzymią przewagę. Ze względu na izolację i na to, że to na gruncie, ja bym w to nie wchodził. Co innego, na stropie. Wydasz złotówkę mniej, potem na ogrzewanie przez lata 10 złotych.
Mam na myśli taką sytuację że muszę podnieść poziom zero o conajmniej 50cm. Dodatkowo dom będzie częściowo podpiwniczony. Na stropdach chce dać płyty zeranskie i zastanawiam się czy i dolną podłogę tzn na parterze zrobić z płyt. Położonych oczywiście na ścianach nośnych fundamentowych.

Bo roboty sporo mniej. Wydaje się to dobrym rozwiązaniem dla tych co muszą podnosić poziom zero. Zero robót ziemnych tylko kladziesz płyty i masz podłogę. Więc dlaczego tak rzadko się to stosuje....

Co znaczy że musisz podnieść poziom zero? Poziom zero to poziom wykończonej posadzki parteru który wynika z projektu nie da się go podnieść, on wyznacza inne poziomy.

Jak rozumiem dalszą część pytanie chcesz wymurować ściany fundamentowe i użyć płyt zamiast chudziaka? Drogo to podstawowa wada, jak tak kombinujesz to przeprojektuj ławy pod dodatkowe obciążenie -parterem.

Poziom zero muszę mieć około 50cm wyżej niż obecny teren. Wybrać humus to wyjdzie prawie metr zasypywania i ubijania.

A izolację przecież robi się na posadzce...

To trzeba dopracować ii można działać. Kwestie do przemyślenia

Leżaki sanitarne

Kanały w płytach (trzeba by zrobić jak miśyogi pisze)

I kwestia czy zrobić tam wejście techniczne czy nie.

I cena jednak wyższa będzie od całej zabawy z piachem.

Plus taki że nic się nie zapadnie z czasem i wg. mnie taka podłoga będzie cieplejsza od tradycyjnej

Jak cena będzie wyższa skoro za metr kwadratowy takiej kanałówki kosztuje ok 125 złotych. Opierasz to na ścianach fundamentu i masz podłogę. W przypadku gdy robię częściowe podpiwniczenie I mam dom posadowic w takim zagłębieniu przez co ściany fundamentowe będą wysokie to nie wiem jak to by było tańsze.
rysunek planowanego fundamentu z ławą schodkową , częścią piwnicy i komory która miałaby być zamknięta przykryta kanałówkami

efrfrfrfrfr.JPG

Edytowane przez Janekk1234

Jak wyższqa normalnie wyższa. Zmienia postać rzeczy to że masz piwnicę ( o której teraz dopiero słysze). Bez piwnicy 150 m2 * 125 = ileś tam pewnie z 18 tysięcy, dźwig do układania z 1000 zł, masz 19 tysięcy, plus zabawy z zatykaniem no zaokraglając 20 tysięcy.

Chudziak 15 m3 (załóżmy 20 * 220 4400

ziemia z zagęszczeniem 5 tysięcy

robocizna 4 dni dla ekipy to 6000

razem 15 tysięcy.

no moja ściana fundamentowa będzie wyższa bo raz że dom w niecce stoi takiej z półmetra z której muszę wyjść, a dwa że muszę jednym fundamentem zejść do fundamentu sąsiada co ma tam piwnicę. tyle się mówi że teraz robocizna droga więc te płyty mogą być dobrym wyborem, a i pewność że podłoga nie osiądzie.

po rozmowach z budowlańcami potwierdzam że można tak zrobić.

Edytowane przez Janekk1234