filipfm 23.05.2018 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 Dzień dobry, mimo, że zarejestrowałem się tu 8 lat temu kupując mieszkanie właśnie pisze swój pierwszy post. Mieszkanie zakupione, mieszka sie dobrze ale z racji tego, że klimat nam pustynnieje i jest coraz cieplej upały dokuczają klima juz nie wydaje się zbytkiem a czymś co faktycznie poprawi komfort. Powierzchnia to 70m2 z jakims drobnym hakiem. Układ taki, że część dzienna oddzielona od sypialnej wąskim korytarzem. Dwie sypialnie oddzielone czymś w rodzaju garderoby/szafy. Wiem, że trzeba co najmniej 2 klimy - na częśc sypialną (kratka nr 1) i dzienną (nr 2). O ile z dzienną jest no-brainer - split o odpowiednio dobranej mocy i tyle. Problem jest z sypialniami. Metraż nieduży ale obie się mocno grzeją - okna duże, ekspozycja zachodnia więc słońce grzeje w lecie długo. Trochę pomogła folia lustrzana i podgumowane rolety ale i tak na koniec upalnego, słonecznego dnia potrafi być blisko 30 stopni. I tu jest kilka opcji - 1) 2x split - osobny w każdym z pokoi - tymbardziej, że obecnie mniejsza sypialnia jest bardziej graciarnią/gościnnym. 2) multisplit - jw z jedną jednostką zewnętrzną - sensowniej technicznie ale nie wiedzieć czemu drożej niż 2x zwykły split 3) tu nowość dla mnie - klima kanałowa - podwieszona pod sufitem w garderobie (mieszkanie ma ponad 3m wysokosci wiec nie wplynie to mocno na funkcjonalnosc tego i tak małego pomieszczenia) z rozpływami na dwa pomieszczenia i kratka w ścianie Opcja nr 3 wydaje się być sensowna od strony technicznej. Kosztowo już też nie najgorzej, trafiłem na jakieś wyprzedażowe oferty poniżej 4 tys. Do tego oczywiscie doszedłby montaż itp. ale sam pomysł tego rodzaju klimy wpadł mi do głowy i nie robiłem jeszcze jakiegoś głębszego researchu dostępności, cen itp. Czy ktoś już rozkminiał temat? Wszelkie sugestie mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 26.05.2018 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2018 Nie trzeba dwóch klim. Można jeden split i otworzyć drzwi, albo kanałówka.Taniej wyjdzie jednak dwa osobne splity.Zamontuj splity o najmniejszej mocy. Sypialnie używasz prawdopodobnie w nocy więc nie potrzeba dużej mocy dla komfortu nocą.Multisplit nie ma sensu. Proponuję 2x split 9000-12000 BTU.Jak chcesz kanałówkę to też może być. Kwestia indywidualna.Za splitem przemawia łatwość montażu już od 2500zł z montażem i nic nie trzeba więcej. Do kanałówki jednak musisz poprowadzić kanały ale za to doprowadzisz ciepło/zimno do każdego pomieszczenia i możesz przepustnicami ustawić różnicowanie. Splity mają wyższe współczynniki wydajności energetycznej. Ja mam splita, a będę montował kanałówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 30.06.2018 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2018 witam, pytanie dla teoretyków a najlepiej praktyków sala 400m2 , mocno nasłoneczniona, rozprowadzone kanały i teraz zakładając 35 st. na zewnątrz i ok 160-200os na sali jakiej mocy potrzebuje urządzenie do uzyskania komfortowej temp. na sali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 01.07.2018 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2018 witam, pytanie dla teoretyków a najlepiej praktyków sala 400m2 , mocno nasłoneczniona, rozprowadzone kanały i teraz zakładając 35 st. na zewnątrz i ok 160-200os na sali jakiej mocy potrzebuje urządzenie do uzyskania komfortowej temp. na sali. 200 osób to 16kW jeśli siedzą i nie tańczą. Zaczną skakać to 20-40kW. Do tego dolicz to co wpada przez okna i ściany. Dodaj moc wszystkich włączonych urządzeń elektrycznych lub wydzielających ciepło. Dolicz ciepło które wchodzi wentylacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts