filipfm 23.05.2018 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 Dzień dobry, mimo, że zarejestrowałem się tu 8 lat temu kupując mieszkanie właśnie pisze swój pierwszy post. Mieszkanie zakupione, mieszka sie dobrze ale z racji tego, że klimat nam pustynnieje i jest coraz cieplej upały dokuczają klima juz nie wydaje się zbytkiem a czymś co faktycznie poprawi komfort. Powierzchnia to 70m2 z jakims drobnym hakiem. Układ taki, że część dzienna oddzielona od sypialnej wąskim korytarzem. Dwie sypialnie oddzielone czymś w rodzaju garderoby/szafy. Wiem, że trzeba co najmniej 2 klimy - na częśc sypialną (kratka nr 1) i dzienną (nr 2). O ile z dzienną jest no-brainer - split o odpowiednio dobranej mocy i tyle. Problem jest z sypialniami. Metraż nieduży ale obie się mocno grzeją - okna duże, ekspozycja zachodnia więc słońce grzeje w lecie długo. Trochę pomogła folia lustrzana i podgumowane rolety ale i tak na koniec upalnego, słonecznego dnia potrafi być blisko 30 stopni. I tu jest kilka opcji - 1) 2x split - osobny w każdym z pokoi - tymbardziej, że obecnie mniejsza sypialnia jest bardziej graciarnią/gościnnym. 2) multisplit - jw z jedną jednostką zewnętrzną - sensowniej technicznie ale nie wiedzieć czemu drożej niż 2x zwykły split 3) tu nowość dla mnie - klima kanałowa - podwieszona pod sufitem w garderobie (mieszkanie ma ponad 3m wysokosci wiec nie wplynie to mocno na funkcjonalnosc tego i tak małego pomieszczenia) z rozpływami na dwa pomieszczenia i kratka w ścianie Opcja nr 3 wydaje się być sensowna od strony technicznej. Kosztowo już też nie najgorzej, trafiłem na jakieś wyprzedażowe oferty poniżej 4 tys. Do tego oczywiscie doszedłby montaż itp. ale sam pomysł tego rodzaju klimy wpadł mi do głowy i nie robiłem jeszcze jakiegoś głębszego researchu dostępności, cen itp. Czy ktoś już rozkminiał temat? Wszelkie sugestie mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/238728-klimatyzacja-do-mieszkania-split-multisplit-czy-multisplit-kana%C5%82owy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 26.05.2018 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2018 Nie trzeba dwóch klim. Można jeden split i otworzyć drzwi, albo kanałówka.Taniej wyjdzie jednak dwa osobne splity.Zamontuj splity o najmniejszej mocy. Sypialnie używasz prawdopodobnie w nocy więc nie potrzeba dużej mocy dla komfortu nocą.Multisplit nie ma sensu. Proponuję 2x split 9000-12000 BTU.Jak chcesz kanałówkę to też może być. Kwestia indywidualna.Za splitem przemawia łatwość montażu już od 2500zł z montażem i nic nie trzeba więcej. Do kanałówki jednak musisz poprowadzić kanały ale za to doprowadzisz ciepło/zimno do każdego pomieszczenia i możesz przepustnicami ustawić różnicowanie. Splity mają wyższe współczynniki wydajności energetycznej. Ja mam splita, a będę montował kanałówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/238728-klimatyzacja-do-mieszkania-split-multisplit-czy-multisplit-kana%C5%82owy/#findComment-7538031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 30.06.2018 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2018 witam, pytanie dla teoretyków a najlepiej praktyków sala 400m2 , mocno nasłoneczniona, rozprowadzone kanały i teraz zakładając 35 st. na zewnątrz i ok 160-200os na sali jakiej mocy potrzebuje urządzenie do uzyskania komfortowej temp. na sali. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/238728-klimatyzacja-do-mieszkania-split-multisplit-czy-multisplit-kana%C5%82owy/#findComment-7550419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 01.07.2018 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2018 witam, pytanie dla teoretyków a najlepiej praktyków sala 400m2 , mocno nasłoneczniona, rozprowadzone kanały i teraz zakładając 35 st. na zewnątrz i ok 160-200os na sali jakiej mocy potrzebuje urządzenie do uzyskania komfortowej temp. na sali. 200 osób to 16kW jeśli siedzą i nie tańczą. Zaczną skakać to 20-40kW. Do tego dolicz to co wpada przez okna i ściany. Dodaj moc wszystkich włączonych urządzeń elektrycznych lub wydzielających ciepło. Dolicz ciepło które wchodzi wentylacją. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/238728-klimatyzacja-do-mieszkania-split-multisplit-czy-multisplit-kana%C5%82owy/#findComment-7550543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts