Janeo 23.05.2018 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 (edytowane) Witam koleżanki i kolegów, Postanowiłem założyć instalację automatycznego kropelkowego podlewania roślin w mieszkaniu. Ponieważ taka instalacja wymaga ciśnienia 1 Bar, kupiłem reduktor ciśnienia regulowany od 1 Bara wzwyż. Ustawiłem ciśnienie 1 Bar i ciśnienie takie oczywiście jest, ale... wyłącznie gdy mam do czynienia z przepływem/wypływem wody za reduktorem. Kiedy wypływ wody zostaje wstrzymany (czyli czujniki odcinają wodę), ciśnienie wody w instalacji wzrasta z 1 Bar do 2 Bar, co dla instalacji jest niekorzystne, w szczególności że podlewanie jest kropelkowe więc permanentnie w instalacji mam ok. 2 Bar. 1) czy takie zachowanie ciśnienia za reduktorem jest normalne? (wzrost ponad nastawienie o 100%) 2) czy, jeśli takie zachowanie czyli wzrost ciśnienia jest normalne, to czy jeśli kupię reduktor ciśnienia wody z nastawieniem od 0,5 Bar, to mogę liczyć na taki wzrost - ale do 1 Bar, nie więcej? Z góry dziękuję za odpowiedzi, do tych rzeczy potrzebni są jednak specjaliści Pozdrawiam EDIT: Pozwalam sobie edytować pierwszy post żeby już następni zainteresowani nie szukali konkluzji z postu ostatniego. - Otóż po wypływie i następnie zamknięciu wypływu reduktor powinien reagować błyskawicznie i obniżać się nieznacznie / trochę/ przy wypływie (a więc ciśnienie na manometrze nie do zera), i wracać do wcześniej nastawionego 1 Bar w bardzo szybkim czasie. Tak więc można powiedzieć, że nowo kupiony, już prawidłowy, trzyma nastawione ciśnienie 1 Bar niezależnie czy wypływ jest szybki, czy wolny. Być może to sprawa lepszego (i większego-cięższego) reduktora ciśnienia, może po prostu prawidłowo działającego, ale radziłbym też innym - co chcą mieć 1 Bar - kupić taki, którego nastaw zaczyna się od 0,5 Bara. Edytowane 14 Czerwca 2018 przez Janeo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 23.05.2018 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 Jakim cudem w rurce z dziurami masz cisnienie?? Powinno wyplynac a cisnienie spasc do 0.Lub inaczej. Jaka masz kolejnosc urzadzen, reduktora i jakiegos tam zaworu odcinajacego oraz w ktorym punkcie dokonujesz pomiaru cisnienia ? Innymi slowy narysuj schemat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janeo 23.05.2018 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 No więc w rurce nie ma dziur, a kroplownik, który się zamyka i otwiera samoczynnie. Sytuacja o której piszę ma miejsce, gdy kroplownik jest zamknięty więc jak widać ciśnienie pozostaje, choć jest o dużo niższe niż wodociągowe, ale o 100% wyższe niż nastawione (czyli nie 1 Bar a 2 Bary). EDIT: acha, dodam że te ciśnienia pokazuje manometr. Poniżej wklejam 2 schematy: 1.woda nie wypływa, 2.woda wypływa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LDP05 24.05.2018 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Mam filtr z reduktorem i zachowuje się podobnie, gdy woda leci ciśnienie reguluje się na ustalonym poziomie (3Bar), po zakręceniu kranu ciśnienie na manometrze za reduktorem wzrasta 3.6bar. Widać te typy tak mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.05.2018 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 A co zrobic z moim reduktorrm Honeywell ? Po zainstalowaniu ustawilem max cisnienie na 3bar.Takie ustawienie dawalo mi oczewkiwane cisnienie w instalacji. Niestety, teraz reduktor po ustaniu poboru wody pokazuje 3bar, po czym powolutku wskazówka manometru idzie w gorę i ustawia sie na 3.8bar.Regulacja na pokrętle niewiele daje, poza zmianą intensywnosci przeplywu wody w punktach odbiorczych.Wystarczy czyszczenie, czy trzeba myślec o wymianie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janeo 24.05.2018 06:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Mam filtr z reduktorem i zachowuje się podobnie, gdy woda leci ciśnienie reguluje się na ustalonym poziomie (3Bar), po zakręceniu kranu ciśnienie na manometrze za reduktorem wzrasta 3.6bar. Widać te typy tak mają. Bardzo dziękuję za wyjaśnienie. W związku z tym prawdopodobnie wymienię reduktor na taki od minimalnego nastawienia 0,5 Bar, jest ich mało bo jak mi powiedziano nie ma na niego dużego popytu i jest droższy... - po zamknięciu układu liczę na wzrost max. do 1 Bara . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 24.05.2018 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Ciśnienie wyjściowe ustawia się na zamkniętym wypływie. po otwarciu ciśnienie trochę spadnie i tak to działa. Nie ustawia się ciśnienia docelowego na otwartym wypływie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janeo 24.05.2018 06:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 (edytowane) Może i przy zamkniętym przepływie, ale nie u mnie bo czy to zmniejszam, czy to zwiększam nastawne ciśnienie śrubą regulacyjną, wskazówka manometru jest wciąż na 2 Bar i ani drgnie. (dodam że minimalne ciśnienie nastawne u mnie to 1 Bar - po ustawieniu podczas wypływu) Edytowane 24 Maja 2018 przez Janeo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 24.05.2018 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 1Bar ma być bez przepływu. Co to za reduktor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 24.05.2018 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 A co zrobic z moim reduktorrm Honeywell ? Po zainstalowaniu ustawilem max cisnienie na 3bar. Takie ustawienie dawalo mi oczewkiwane cisnienie w instalacji. Niestety, teraz reduktor po ustaniu poboru wody pokazuje 3bar, po czym powolutku wskazówka manometru idzie w gorę i ustawia sie na 3.8bar. Regulacja na pokrętle niewiele daje, poza zmianą intensywnosci przeplywu wody w punktach odbiorczych. Wystarczy czyszczenie, czy trzeba myślec o wymianie ?Wyczyścić. Tez mam Honeywella i miałem podobny problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.05.2018 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Jest to do łatwe do ogarnięcia ? Nie chcialbym rodziny pozbawić wody na weekend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janeo 24.05.2018 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 1Bar ma być bez przepływu. Co to za reduktor? http://allegro.pl/reduktor-cisnienia-wody-1-2-z-manometrem-i6832233373.html Konkretnie zdjęcie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 24.05.2018 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 (edytowane) Jest to do łatwe do ogarnięcia ? Nie chcialbym rodziny pozbawić wody na weekend mnie pomogło nie tyle czyszczenie, co płukanie filtra(ja mam z tym szklanym filtrem) oraz całkowite zamkniecie i otwarcie. Mój stał ponad pół roku(cała zimę) bez ciśnienia, nie używany. Po zimie pokazywał(ustalał ciśnienie wlotowe nie zaleznie co ustawiłem. Jak wlotowe było 5Bar, to wylotowe również)Teraz mam inny problem. Cisnienie jest na wyjsciu normalne, ale manometr od zera "podnosi się" kilka minut zanim wskaże cokolwiek. Tak sie stało po drugiej zimie. Jeszcze nie mieszkam, wiec na zimę wodę zakręcam i spuszczam. Nie mam tez ogrzewania. http://allegro.pl/reduktor-cisnienia-wody-1-2-z-manometrem-i6832233373.html Mozliwe, że jest uszkodzony, albo "stracił" fabryczne nastawy. A da rade ustawic 1 Bar na zakrecowym przepływie? Edytowane 24 Maja 2018 przez Slawko123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janeo 24.05.2018 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Mozliwe, że jest uszkodzony, albo "stracił" fabryczne nastawy. A da rade ustawic 1 Bar na zakrecowym przepływie? Nie. Nie da się, cały czas wskazuje 2 Bar. Da się jedynie przy przepływie. Możliwe, że coś jest uszkodzone i jestem wdzięczny za wskazówkę. Teraz czytelne dla mnie jest stwierdzenie sprzedającego, że wadliwy jest manometr, bo on nie przypuszcza że to reduktor gdyż - jak mówi - firma włoska jest znana i dotąd nie miał żadnych reklamacji. Trochę mam do niego pretensję, że nie naprowadził mnie, że nastawu należy dokonywać przy zamknięciu. Ehh... ps: Jak to stracił fabryczne nastawy? O ile czytałem, to fabryczne nastawy to 3 Bar (default), one są tracone przy pierwszych regulacjach klienta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 24.05.2018 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 "fabryczne nastawy" miałem na mysli, nie to jaki jest ustawione ciśnienie, ale zakres regulacji. Nie ten co jest na podziałce, tylko tak zwana "kalibracja". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janeo 24.05.2018 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 A, chodzi o sam reduktor i jego kalibrację. Na razie poprosiłem sprzedawcę o zastępczy manometr, bo może to manometr jest wadliwy. W każdym razie czuję się już mocny w rozmowach z nim Wielkie dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janeo 24.05.2018 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Mam jeszcze pytanie techniczne, bo nie rozumiem. Mianowicie jeśli należy regulować (nastawiać żądane ciśnienie za reduktorem) przy zamkniętym wypływie, to oznacza, że podczas takiego kręcenia regulatorem ciśnienie na manometrze będzie się przesuwało w przód-tył, czyli manometr winien reagować.U mnie w takiej sytuacji manometr nie reaguje na kręcenie śrubą czy to w lewo, czy w prawo - ciągle stoi jak drut.Czy to właściwe? (niby odpowiedź się nasuwa, ale pytam żeby by pewnym) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 24.05.2018 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 jak zwiekszasz to manometr bedzie "szedł" w górę, ale jak zmniejszasz, to musisz co chwila odkręcac kran, celem zmniejszenia cisnienia. samo nie spadnie. Najlepiej jest zmniejszyc znacznie, póxniej odkrecic kran, aż cisnienie spadnie do usawionego i dopiero powoli zwiekszać przy zakręconym kranie. Ogólnie ma byc tak, ze po zakreceniu kranu/zaworu cisnienie ma sie ustabilizować na takim poziomie jaki oczekujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janeo 24.05.2018 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Uwagi bezcenne Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janeo 30.05.2018 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 (edytowane) Pojawiło się coś nowego.Sprzedawca przysłał zamiennik manometru 1-4 Bar, który pokazuje przy wypływie zero, co chyba jest dobrze bo poprzedni - zły - pokazywał w takiej sytuacji 1 Bar. Ten nowy jednak po zamknięciu wypływu pokazuje wzrost ciśnienia dość powoli do 1 Bar (co jest nastawione śrubą reg.), a następnie wędruje dalej, coraz wolniej, aż do 1,5 - 1,7 Bara !!.Proszę obejrzeć film (złej jakości bo brakowało mi pamięci a filmowałem 70 min):https://vimeo.com/272614825https://vimeo.com/272614825 Czy to jest prawidłowe, aby reduktor ciśnienia przepuszczał wodę powyżej 1 Bara (mimo że jest nastawiony na minimum - deklarowana regulacja ciśnienia reduktora to 1 do 6 Bar), w tym czasie przepuszcza wodę coraz wolniej, aż wreszcie się domyka na 1,5 - 1,7 Bara. Dodam, że moje instalacja nawadniająca to zbrojony wąż ciśnieniowy 20 metrów plus 3 dwudziesto-cm rurki gumowe FI 3mm. Powstaje pytanie:- dlaczego po zamknięciu wypływu ciśnienie od razu nie skacze na 1 Bar, a tylko powoli wzrasta?- jeśli nawet instalacja trochę pęcznieje (daje nowe miejsce na wodę), to czy reduktor ma prawo przepuszczać powyżej 1 Bara? - dlaczego ten wzrost tak długo trwa zanim się zatrzyma? (70 minut) Będę wdzięczny za opinię Edytowane 31 Maja 2018 przez Janeo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts