Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie Ścienne

LukDom

Recommended Posts

Witam wszystkich.

W tym roku zamierzam rozpocząć budowę domu, jednym z dylematów jakie mam to ogrzewanie podłogowe czy może ogrzewanie ścienne? Mam dostęp na działce do gazu więc na pewno będę grzał gazem. Wiem jakie są zalety i wady jednego i drugiego ogrzewania ale nie znam opinii osób które mają ogrzewanie ścienne, jak się sprawuje, czy by ponownie zdecydowali się na ogrzewanie ścienne? Ktoś na forum ma ogrzewanie ścienne?

Ogrzewanie podłogowe ma dużą większą bezwładność cieplną co dla niektórych jest zaletą a dla innych wadą - potrafi skumulować dużo więcej ciepła a potem sukcesywnie oddawać je do pomieszczenia, co często jest wykorzystywane przy grzaniu prądem w taryfach nocnych.

Ogrzewanie ścienne ma mniejszą bezwładność cieplną a co za tym idzie szybciej reaguje na grzanie, ale też szybciej stygnie.

Odczucie komfortu cieplnego jest bardzo podobne w obu przypadkach.

Minusem ogrzewania ściennego jest ograniczona lub brak możliwości wykorzystania ściany do zawieszenia wszelkiego rodzaju szafek, obrazów itp. rzeczy.

Należy też uważac aby nie zasłaniać ich wysokimi meblami, aczkolwiek przy OP wygląda to także podobnie.

Bardzo często oba te rozwiązania współpracują ze sobą w jednym systemie grzewczym.

Swego czasu zastanawiałem się nad ogrzewaniem ściennym- w łazienkach, jako dodatkowe po za OP.

Nawet skusiłem się na wycenę tego pierwszego. Cena ściennego była o wile wyższa niż płaszczyznowego.

Temat odpuściłem, z perspektywy czasu jakoś nie żałuję wyboru.

hej. Co prawda nie w nowym domku ale mamy ścienne ogrzewanie na poddaszu, ponieważ nie chcieliśmy na drewnianych stropach robić wylewek. Sprawuje się tak samo jak podłogowe. Czyli jest ciepło zimą :) U mnie minus jest taki ze mam jeszcze nieocieplone ściany i sporo grzejemy też powietrza na zewnątrz. W przyszłym roku powinno być lepiej bo robi się termomodernizacja.