Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Altana 3x4

Recommended Posts

Witam. Podpiąłem się pod podobny temat ale brak odzewu więc zakładam nowy.

Planuję budowę altany 3x4 z dachem dwuspadowym. Pokrycie dachu blacha lub gont bitumiczny.

Konstrukcja - słupy 14x14 na betonowych stopach. (6szt) Murłaty 14x14, miecze 14x14

Krokwie 14x7 co 1m(5 par), kąt nachylenia dachu 30st

Pytanie czy konstrukcja jest ok(przekrój drewna, rozstaw krokwi) . Jakie fundamenty pod słupy (rozmiar i głębokość)?

Z góry dziękuję za sugestie.

A co do głębokości przemarzania to jestem na granicy stref 0,8-1,0 więc dla spokoju ten metr dam

Ja też tak podszedłem do sprawy, nie wystarczy mróz...ale potrzebna jest też wytrzymałość i waga na wypadek zalegającego śniegu czy silnego wiatru. Gdy będzie stabilnie nie ma się czym martwić.

A gdybym zwiększył wymiar na 4x5 to taka konstrukcja może zostać (przekroje)? I jaki może być maksymalny rozstaw krokwi pod blachę/gont?

Przekroje mogą być , rozstaw krokwi to 80 cm.( U ciebie jest o 1m , ale patrząc na przekrój, kąt nachylenia i pokrycie ne przekraczał bym tej wartości, gdy zwiększysz szerokość o 2m trzeba dokupić 3 sztuki/stronę)

• 6 months później...
  • 2 months później...

Daniel, sorki, ale widziałem projekt i teraz go nie ma :) a więc cały czas działasz.

Kolega jajmar się do niego odniósł , ale ja byłem zbyt daleko(weekend) ale jak pamiętam to faktycznie ta literka L była dość skomplikowana.

Jeśli coś ustalicie z żoną chętnie pomożemy, kolejny szkic będzie zapewne inny.

Pozdrawiam

No to wracam, bo mam 2 dylematy:

1. czy pod dachówkę dać słupy 16x16cm zamiast 14x14cm? czy "16" nie będzie optycznie za ciężka?

2. Jaka minimalna wysokość od posadzki do belki (dołu belki) przyjąć, by nie powstała stodoła, ale przytulniejszy "schron" ? :)

1 - 16 X 16 po struganiu będą w sam raz :)

2 - dolna najniższa krawędź okapu 2,20 m

CityMatic słusznie, "16" po struganiu OK :)

Natomiast zmartwiłeś mnie tym 2.20m okapu, czyli belka musiałaby być jeszcze wyżej :(

Zapomnijmy o normie, jeśli zadaszenie będzie stać na tarasie, który jest na skarpie ok. 70cm, to optycznie będzie wyżej niż w rzeczywistości, więc myślę sobie, żeby max. zrobić okap na 200cm od podłogi -co Ty/Wy na to?

CityMatic słusznie, "16" po struganiu OK :)

Natomiast zmartwiłeś mnie tym 2.20m okapu, czyli belka musiałaby być jeszcze wyżej :(

Zapomnijmy o normie, jeśli zadaszenie będzie stać na tarasie, który jest na skarpie ok. 70cm, to optycznie będzie wyżej niż w rzeczywistości, więc myślę sobie, żeby max. zrobić okap na 200cm od podłogi -co Ty/Wy na to?

Ja bym się zastanawiał bo 200 może się okazać że siedząc na tarasie będziesz miał dach 'na głowie'. Bierzesz pod uwagę jak to będzie wyglądac z daleka , ale wg mnie trzeba też nad użytkowym aspektem zastanowić. 200cm to nie za wiele.