Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przeglądy okresowy pompy ciepła

finch_pl

Recommended Posts

Witam Kolegów,

Mam takie pytanko - ile płacicie za przeglądy gwarancyjne Waszych pomp ciepła?

Osobiście posiadam LG therma V 9kW Split i pan z serwisu zaśpiewał mi 600 PLN za przegląd, których niestety muszą być 2 w roku, mimo że używam pompy tylko do grzania. Powiem szczerze, że zastanawiam się nad rezygnacją z gwarancji (koszt serwisu przez 3 lata to 3,6 tyś - absurd)

Cały zysk z pompy chce zabrać mi pan z serwisu :(

Czy rezygnacja z gwarancji to dobry pomysł?

Z tego co słyszałem to roczny, anie co pół roku przegląd pompy waha się w przedziale 300- 400zł.

Moze powinieneś poszukać innego serwisanta, ten trochę z ceną usługi przesadza, po za tym kto robiłby przeglądy dwa razy do roku?

Czy taka jest polityka serwisowa firmy LG? Jakoś nie mieści mi się to w głowie.

Od zamontowania u mnie pompy minie prawie trzy lata i w umówię gwarancyjnej na szczęście nie miałem zapisu o przeglądach gwarancyjnych.

Ingerowanie w układ chłodniczy, badanie jego szczelności może okazać się zabójcze dla pompy. Przed podjęciem decyzji zakupy takiej a nie innej pompy dowiadywałeś się może o warunki gwarancji?

Edytowane przez Tomaszs131

Gość Arturo72

Gdybym to ja miał ten problem olalbym te przeglądy. Ale do niczego nie namawiam,to Twoja decyzja.

Chociaż nie chce mi się wierzyć że muszą być aż 2 przeglądy w roku i aż tak kosztowne. Jak tak jest w rzeczywistości to trzeba przestrzegać na forum przed LG.

Dwa tygodnie temu miałem pierwszy od 5 lat przegląd u siebie.

Koszt 200zl...

Następny planuje za 2 lata ;)

I znów wychodzi że dzial hydrauliczny i zawód hydraulik to grupa ludzi którzy mają innych za debili, a z uwagi na brak ludzi śmieją im się w oczy....

W Samsungu w karcie gwarancyjnej też jest co 6 miesiecy przegląd, Panasonic wymaga co 12 miesiecy....

Jeśli za ogrzewanie mam zapłacić w moim domu 800 zł, to czemu za 2-przeglady rocznie 1200 zł?Gdzie tu logika i normalność?

Nie spotkałem się w życiu z tak wredną grupą zawodową która z każdego inwestora robi debila.

Najlepiej kupić 3 farelki i grzać z gniazdka, kupa kasy w kieszeni.

Gość Arturo72
Dlatego właśnie nie planuję pompy ciepła tlyko grzanie prądem.

Klimę w samochodzie też raz na 5 lat serwisujecie/napełniacie/czyścicie/odgrzybiacie?

Nie znam się na tym ale po przeglądzie i po zmierzeniu ciśnień w układzie chlodniczym nie stwierdzono ubytku czynnika zresztą gdyby był od razu wyskoczylby błąd na pompie. Przez 5 lat nie chciał wyskoczyc żaden to i nie widzialem potrzeby wzywania serwisu.

Jedynie do przeczyszczenia parownika z kurzu.

Fakt,że czyszczenie powinno odbywać się częściej dlatego następne za 2 lata :D

Gość Arturo72
no właśnie i tu pytanie - na czym ma polegać ten przegląd - sprawdzeniu ciśnienia(ilości czynnika), przeczyszczenia parownika i to chyba na tyle, odgrzybiania przecież nie ma ;)

Dokładnie tak,no serwisant może się jeszcze pokusić o wyczyszczenie filtrów zasilania ale ja robię to co miesiąc :D

Gość Arturo72
no właśnie i tu pytanie - na czym ma polegać ten przegląd - sprawdzeniu ciśnienia(ilości czynnika), przeczyszczenia parownika i to chyba na tyle, odgrzybiania przecież nie ma ;)

Dokładnie tak,no serwisant może się jeszcze pokusić o wyczyszczenie filtrów zasilania ale ja robię to co miesiąc :D

Witam Kolegów,

Mam takie pytanko - ile płacicie za przeglądy gwarancyjne Waszych pomp ciepła?

Osobiście posiadam LG therma V 9kW Split i pan z serwisu zaśpiewał mi 600 PLN za przegląd, których niestety muszą być 2 w roku, mimo że używam pompy tylko do grzania. Powiem szczerze, że zastanawiam się nad rezygnacją z gwarancji (koszt serwisu przez 3 lata to 3,6 tyś - absurd)

Cały zysk z pompy chce zabrać mi pan z serwisu :(

Czy rezygnacja z gwarancji to dobry pomysł?

Widać ten Pan szuka frajerów ..

Instalator z autoryzacją LG który mi montował powiedział że przegląd jest raz na rok jeśli urządzenie służy do ogrzewania. Jakbym używał do chłodzenia (ale kto używa pompy PW do chłodzenie ???) to wtedy są dwa przeglądy.

Z tego co pamiętam mówił że u niego chyba kosztuje to 300zł.

Zastanawiam się czemu tak drogo , bo kilka dni temu montowali mi klimę i instalator powiedział że przegląd raz w roku i cena 150zł ..

Ja sądzę że ten co mi montował klimę też zapytam się czy nie zrobił by mi przeglądu pompy za 150zł :)

Autoryzacje LG ma , certyfikaty i itd także a i tak przecież głównie chodzi o ... pieczątkę ...

Zapewne polega na wbiciu pieczątki.

A tak serio co może zrobić ? Ciśnienie ani ilości czynnika nie powinien sprawdzać , bo każde sprawdzenie to lekki ubytek czynnika i możliwość rozszczelnienia. Co najwyżej może oczyścić filtr i wyczyścić z kurzu parownik.

Może skorygować ustawienia , ale wątpie aby się komuś chciało i aby te jego dzxiałania zamiast pomóc nie zaszkodziły ..

Ale takie rzeczy można samemu wykonać. Zabrudzony filtr spowoduje że pojawi się błąd przepływu ...

Szczerze to jakby po zakupie lodówki kazać co pół roku przyjeżdzać serwisantowi do kontroli ...

Problem jest taki jak sobie wyczytasz w instrukcji że tak naprawdę producenci zrzucają serwisowanie pompy instalatorowi ...

Zapewne nieoficjalnie aby instalator nie czuł się "pokrzywdzony" ma możlwośc dorobienia na "przeglądach" ...

(...) po zmierzeniu ciśnień w układzie chlodniczym nie stwierdzono ubytku czynnika

Arturo, mówiłem ci już, NIE MA MOŻLIWOŚCI stwierdzenia czy nie ma ubytku czynnika na podstawie samego pomiaru ciśnienia.

Ktoś ci nawija makaron na uszy a ty się cieszysz, jakbyś nigdy nie był po tej "drugiej stronie"...

zresztą gdyby był od razu wyskoczylby błąd na pompie.

Nieee, nie tak od razu. Jak wyskoczy błąd na pompie, to będzie już bardzo źle.

W sumie sam jestem ciekaw na czym polega taki serwis ale chyba jak Kaszpir pisze: kleks w książce gwarancyjnej :)

Druga rzecz dlaczego za przegląd klimy po 5-ciu latach gdzie była już zapierdzielona zdrowo, gościu nabiegał się po drabinie, dachu, naczyścił, dojechał 40km w jedną stronę i wziął 2 stówki a przy pompie po roku trzeba wypakować 300, 400 czy 450plnów?

Chyba że tylko dlatego że to pompa? :)

Jest droga to i serwis musi być drogo?

Gość Arturo72
Arturo, mówiłem ci już, NIE MA MOŻLIWOŚCI stwierdzenia czy nie ma ubytku czynnika na podstawie samego pomiaru ciśnienia.

Ktoś ci nawija makaron na uszy a ty się cieszysz, jakbyś nigdy nie był po tej "drugiej stronie"...

Wihajstrze,byłem przy tym pomiarze aktywny i dopytywalem się o co biega i to do mnie przemawiało.

Panas ma tabelki gdzie brane jest jest pod uwagę temp.czynnika na zasilaniu i temp.czynnika na chlodzeniu i to bylo brane przez pryzmat ciśnienia czynnika danym momencie. Parametry były w normie czyli ilość czynnika była w porządku .

Gdyby ilosc czynnika była poniżej normy różnica między temp.grzania i temp.chlodzenia byłaby bardziej zróżnicowana i wychodziłaby poza widelki.

Gość Arturo72
W sumie sam jestem ciekaw na czym polega taki serwis ale chyba jak Kaszpir pisze: kleks w książce gwarancyjnej :)

Druga rzecz dlaczego za przegląd klimy po 5-ciu latach gdzie była już zapierdzielona zdrowo, gościu nabiegał się po drabinie, dachu, naczyścił, dojechał 40km w jedną stronę i wziął 2 stówki a przy pompie po roku trzeba wypakować 300, 400 czy 450plnów?

Chyba że tylko dlatego że to pompa? :)

Jest droga to i serwis musi być drogo?

Szczerze powiem,że u mnie chłopaki nabiegali się i naodkrecali i naczyscili. Bite 2h i za to 200zl.

Powyżej to zwykłe naciąganie na kasę.

Bite 2h i za to 200zl.

Powyżej to zwykłe naciąganie na kasę.

BŁĄD!

Nie żadne naciąganie tylko zwyczajnie wolny rynek i kwestia UZGODNIEŃ.

A ty bardzo tani serwis wyrwałeś, chłopaki zarobili u ciebie kawał siana, nie ma co, całe 133zł na dwóch(?). Minus coś na ZUS, minus paliwo, amortyzacja samochodu, ubezpieczenie... Poszaleją wieczorem że ho ho!