JacekF 28.05.2018 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2018 Ale ten defro jest 5 klasy nie 4.Czyli twierdzisz że ten 9kw będzie wystarczający i to jeszcze z zapasem. Ciekaw jestem dlaczego producenci tak zaniżają sprawność kotłów. Np defro 9kw do 115m2, 12kw do 150m2. Kotły sas wypadają jeszcze gorzej. Jak tak przeglądałem to chyba tylko Zębiec ma te wartości wyższe niż inni producenci. Producenci obawiają się tego że ich kotły niewydolną czy może przyjmują te wartości dla słabiej ocieplonych budynków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 28.05.2018 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2018 Producenci obawiają się tego że ich kotły niewydolną czy może przyjmują te wartości dla słabiej ocieplonych budynków? Większy kocioł (nie piec, piec ogrzewa powietrze, kocioł wodę) to więcej stali itp czyli większy zysk dla sprzedawcy/producenta. Proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 28.05.2018 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2018 Ale ten defro jest 5 klasy nie 4. Czyli twierdzisz że ten 9kw będzie wystarczający i to jeszcze z zapasem. Ciekaw jestem dlaczego producenci tak zaniżają sprawność kotłów. Np defro 9kw do 115m2, 12kw do 150m2. Kotły sas wypadają jeszcze gorzej. Jak tak przeglądałem to chyba tylko Zębiec ma te wartości wyższe niż inni producenci. Producenci obawiają się tego że ich kotły niewydolną czy może przyjmują te wartości dla słabiej ocieplonych budynków? Nie o to chodzi. Te 9KW np. do 115m2 to akurat Defro przyjmuje dla budynku z zapotrzebowaniem 100W/m2 a jeśli masz w miarę ocieplony dom i masz 50W/n2? Sam sobie na to pytanie odpowiedz, tylko proszę z ładem i składem bo piszesz bardzo chaotycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekF 28.05.2018 13:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2018 (edytowane) Powiem tak. Projekt był kupiony jako gotowiec. W OZC pisało że zapotrzebowanie na energię to 111kWh/m2. W projekcie był kocioł gazowy 24kw na ścianach 15cm białego styro 0,040, 10cm na podłodze i 25cm waty w dachu. Ja zmieniłem kocioł na groszek, na ściany dałem 15cm ale grafitu, na podłogę 15cm grafitu i na dach 35 cm wełny. Projektant przekreślił kocioł na gaz i dopisał kocioł na ekogroszek ale zostawił 24kw. I teraz jestem w kropce.Dzwoniłem dziś do defro do działu technicznego, podałem parametry budynku i wyszło im że potrzebuję 9,5-10kw. I teraz pytanie. Kocioł 9kw a 12kw. Różnica 3kw czy będzie znacznie widoczna tzn ile kocioł może więcej spalić bo to głównie o to chodzi. Edytowane 28 Maja 2018 przez JacekF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 28.05.2018 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2018 Patrz na modulacje kotła. Ty potrzebujesz mały kocioł, który nisko moduluje. Na stronie Defro przy specyfikacji masz takie widelki z mocą kotła np. 3,6 - 12KW i ta pierwsza cyfra jest u Ciebie najważniejsza. Z tym 9KW z CWU to przynajmniej w miarę szczerze napisali. Moi rodzice mają dom na wzgórzu, wciąż owiewany, 245m2 ocieplone z początkiem lat 2000, Defro Sigma Uni 16KW nigdy nie poszedł powyżej 80% mocy a mieszkają w 4 strefie klimatycznej. Ja to bym Ci poradził włoskiego peleciaka, włącza się kiedy musi, nie musi to nie żre prądu ani nie pali paliwa, ale skoro nie masz dostępu do peletu to ok, rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts