Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Usytuowanie domu na działce względem stron świata

Recommended Posts

Układ salonu, jadalni i lokalizację wyjścia na taras jaki wcześniej pokazałem wydał mi się jedynie słuszny bo mam taki w obecnym domu i jestem do niego przyzwyczajony, ale po Twojej uwadze przejrzałem inne rzutu budynków i otworzyły mi one oczy, ze wyjście na taras wcale nie musi być przy jadalni :) Przerzuciłem taras na stronę ogrodową z lekkim wysunięciem za obrys budynku w kierunku zachodu. Wyjście na taras też przesunąłem na stronę ogrodową, czyli na południe.

Zaznaczyłem na rzucie też planowane przejścia/ściany bo na poprzednim rysunku tego nie było i sytuacja mogła być niejasna. Czy to coś zmienia?

Czemu lokalizacja kuchni słaba? Teraz mam kuchnia na południowy zachód. Nie przeszkadza mi to w ogóle. Jest to troche naturalna lokalizacja bo będąc w kuchni widzę co sie dzieje przed domem, w sensie podjazd, drogę.

Schody są jak najbardziej wynikowe. Najmniej jestem do nich przekonany w takiej wersji. Mam kilka wariantów schodów. Każda tak samo dobra a raczej tak samo zła. Właśnie czekam az ktoś mi coś doradzi albo podłapie, podpatrze jakiejś rozwiązanie w necie.

Nad reszta uwag będę jeszcze myślał.

- z modelu wynika, że po 16.00 oba tarasy masz zacienione i światło do wnętrza budynku ( poza Piętrem ) nie dochodzi

- może sprawdziłby się otwór w stropie pomiędzy Parterem / Piętrem ( nad fragmentem pokoju dziennego ) ? wówczas, przy zacienianiu w Parterze można " łapać" światło naturalne z Piętra, które może doświetlać kondygnację niższą. W jednym z projektów zastosowałem ten "motyw" i sprawdził się świetnie. To światło może też w sposób naturalny doświetlać schody wewnętrzne, które powinny być raczej w centrum rzutu : jedno biegowe stanowiące część pokoju dziennego lub dwubiegowe pomiędzy ( np. ) łazienką, a garderobą Parteru.

- ja nie przyzwyczajałbym się aż tak bardzo do funkcji kuchni, jako "wizjera" części przed domem. Ważniejsze dla niej jest to, aby była wygodna, ergonomiczna, nie ciasna, w lokalizacji jak najbardziej : kuchnia / jadalnia / pokój dzienny ( lub kuchnia / aneks jadalny / aneks wypoczynkowy ), ale warto pomyśleć również o spiżarni przy kuchni, pomieszczeniu obsługi ogrodu, pralni ( choć może być na Piętrze ), schowkach porządkowych, których nikt nie lubi a są bardzo praktyczne. Warto też pochylić się nad komunikacją wewnętrzną, nie powinna zajmować tyle miejsca, jak na Twoim rzucie - tu ( zazwyczaj ) też jest "walka", aby komunikacja stanowiła część np. pokoju dziennego, a nikt nie lubi ciemnych korytarzy ...

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI