ajerzyk 25.05.2018 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2018 (edytowane) Witam, Mam problem ze znalezieniem wykonawcy instalacji C.O. i CWU. Ostatnio zaczynam się zastanawiać czy po prostu samemu tego nie zrobić. Dokładnie chodzi mi o rozciągnięcie instalacji podposadzkowej, bo chciałbym w końcu zrobic posadzki a coś mam nie po drodze z instalatorami. Później już całą instalacje przy piecu wykona instalator jeśli uda mi się go znaleźć. Wstępnie wybrałem ALUPEX do ogrzewania i CWU gdyż wszystko wymyśliłem tak żeby nie było żadnego połączenia pod posadzką.. Pomocy potrzebuje z ustaleniem czy jeśli połącze rury tak jak na załączonym rysunku to będzie dobrze. Założenia: Dom Z poddaszem a więc 2 piętra. Na dole kuchnia, łazienka i kotłownia - te 2 pomieszczenia sąsiadują ze sobą ścianą, na piętrze tylko 1 łazienka. 100% podłogówki. piec gazowy kondensacyjny 1 (2 belki ciepla zimna) rozdzielacz podłogówki na parterze przy piecu, 1 (tak samo) rozdzielacz podłogówki na piętrze zaraz nad kotłownią. w Kotłowni rozdzielacz wody ciepłej i zimnej użytkowej, 1 na parter i piętro. - wiem musi być specjalny do wody pitnej. Parter: łazienka: umywalka i prysznic są koło siebie więc rura 20mm (ciepla i zimna) do prysznica, trójnik na 16 i do umywalki, wc osobne podłączenie 16mm z rozdzielacza. Kuchnia: zmywarka, zlew - zimna 20mm z trójnikiem na 16 do zmywarki, ciepła 2x 16mm (cyrkulacja) bo 7metrów od pieca. Piętro: Od razu przy piecu w kotłowni będą piony.Ciepła Pion 25mm, pod sufitem 2 trójniki i 1 redukcja. Pod sufitem zeby łączenia nie byly zalane tylko w miejscu ewentualnie z możliwością dostepu, 1 pion ciepłej umożliwi szybszy dostęp ciepłej wody do każdego punktu. A więc pion ciepłej 25mm, trójniki do 16mm dla Prysznica, i 2 trójnik do wanny, na szczycie rury redukcja do 20mm do 1 umywalki, trójnik i 16mm do 2 umywalki. Jeżeli chodzi o zimną, to wszystkie punkty prosto z rozdzielacza w kotłowni 16mm, jedynie umywalka 20mm i trójnik 16mm do drugiej. WC i pralka na 1 rurze 16mm i trójniku. Pytania: 1.Czy ma to sens?? 2.Czy rozdzielacze mają zasilanie w 1 rozmiarze czy są różne? jaki wybrać jak różne?, Jaka średnica PIEC -> zasilanie rozdzielaczy podłogówki. 3. Kupić ręczną zaciskarkę vs wypożyczyć elektryczną? 4.Projekt podłogówki mam od forumowego Asolta. Jest on tak zroiony ze np w korytarzu sa rzadziej rurki, w salonie i pokojach tak samo i chyba w łazience gęściej. Każdy jak na razie fachura z którym rozmawiałem wyśmiewał takie podejscie i twierdził że należy wszędzie dać tak samo gęsto co 10cm, bo inaczej piec częściej będzie się załączał, bo te rzadziej będą się dłużej narzewac ? jak to jest z tym? Z góry dziękuję jeśli komuś chciał się przeczytać moje wypociny i pochylić nad moim problemem. Pozdrawiam Artur http://images.tinypic.pl/i/00965/1eyxmum645ov_t.jpg Edytowane 25 Maja 2018 przez ajerzyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts