Kamild0 26.05.2018 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2018 Witam, Mam takie pytanie. Lada moment dostanę pozwolenie na budowę. W projekcie mam zapisane ze fundament ma być metr poniżej gruntu. Z tym że moja działka będzie podniesiona o około 60cm. Generalnie od frontu domu działka jest już podniesiona. Czy błędem było by zrobić wykop tylko pod ławę na te 40cm? Czy jednak ten metr musi być od pierwotnego poziomu działki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 26.05.2018 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2018 roboty budowlane muszą być realizowane zgodnie z Projektem, w tym Projektem Zagospodarowania Działki wykonanym na aktualnej ( zgodnej z rzeczywistością ) Mapie do Celów Projektowych. Zmiana rzędnych ( istniejących / projektowanych ) w zagospodarowaniu działki jest ZMIANĄ ISTOTNĄ i generuje wykonanie Projektu Zamiennego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 26.05.2018 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2018 W posadowienie wliczasz to co do obsypania. Możesz wybrać tylko 40 cm pod warunkiem że dokopiesz się do gruntu nośnego. Ten metr to ile ma być nad ławą a czy to będzie nasyp czy grunt rodzimy nie ma znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamild0 26.05.2018 16:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2018 W posadowienie wliczasz to co do obsypania. Możesz wybrać tylko 40 cm pod warunkiem że dokopiesz się do gruntu nośnego. Ten metr to ile ma być nad ławą a czy to będzie nasyp czy grunt rodzimy nie ma znaczenia. Dzięki wielkie. Pod pojęciem grunt nośny mam rozumieć warstwę po zdjęciu humusu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 26.05.2018 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2018 Grunt nośny to ten który jest nośny.To musi potwierdzić geolog, kierownik budowy, inspektor nadzoru lub projektant.Pod humusem może być grunt nienośny.Formalnie zmiana powinna być naniesiona w projekcie.Głębokość przemarzania zależy od strefy i też od gruntu (czy jest wysadzinowy).Generalnie chodzi o to aby grunt wysadzinowy nie przemarz i nie podniósł fundamentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 27.05.2018 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2018 Ogólnie można przyjąć iż po usunięciu 40 cm gruntu raczej na pewno nie będziesz miał nośnego podłożą. Tak czy siak lepiej trochę głębiej niż potem rozmyśla a bo może za płytko itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamild0 27.05.2018 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2018 (edytowane) W projekcie mam zaznaczone podniesienie działki. Rozchodzi mi sie tylko o to czy ten metr poniżej terenu musi być od tego istniejącego czy może byc od tego planowanego który w sumie mam już wykonany. Z tego co sobie wyliczylem jeśli od terenu planowanego to musiał bym wykopać na około 70cm natomist gdy miało by być od terenu istniejącego to około 120cm wykop. Na działce jest glina. Może pytania głupie ale zamierzam sam budować i chciałbym żeby było dobrze ale też bez zbędnych kosztów. Pozdrawiam Edytowane 27 Maja 2018 przez Kamild0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 27.05.2018 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2018 chciałbym żeby było dobrze ... - realizuj budynek zgodnie z projektem ! - projektant myślę, że nie na " ślepo " przyjął rozwiązania projektowe, w tym związane z posadowieniem budynku, analizując nośność gruntu, granicę przemarzania, itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts