Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podniesienie terenu a głębokość posadowienia ław

Kamild0

Recommended Posts

Witam,

Mam takie pytanie. Lada moment dostanę pozwolenie na budowę. W projekcie mam zapisane ze fundament ma być metr poniżej gruntu. Z tym że moja działka będzie podniesiona o około 60cm. Generalnie od frontu domu działka jest już podniesiona. Czy błędem było by zrobić wykop tylko pod ławę na te 40cm? Czy jednak ten metr musi być od pierwotnego poziomu działki?

roboty budowlane muszą być realizowane zgodnie z Projektem, w tym Projektem Zagospodarowania Działki wykonanym na aktualnej ( zgodnej z rzeczywistością ) Mapie do Celów Projektowych. Zmiana rzędnych ( istniejących / projektowanych ) w zagospodarowaniu działki jest ZMIANĄ ISTOTNĄ i generuje wykonanie Projektu Zamiennego.

W posadowienie wliczasz to co do obsypania.

Możesz wybrać tylko 40 cm pod warunkiem że dokopiesz się do gruntu nośnego.

Ten metr to ile ma być nad ławą a czy to będzie nasyp czy grunt rodzimy nie ma znaczenia.

Dzięki wielkie.

Pod pojęciem grunt nośny mam rozumieć warstwę po zdjęciu humusu?

Grunt nośny to ten który jest nośny.

To musi potwierdzić geolog, kierownik budowy, inspektor nadzoru lub projektant.

Pod humusem może być grunt nienośny.

Formalnie zmiana powinna być naniesiona w projekcie.

Głębokość przemarzania zależy od strefy i też od gruntu (czy jest wysadzinowy).

Generalnie chodzi o to aby grunt wysadzinowy nie przemarz i nie podniósł fundamentów.

W projekcie mam zaznaczone podniesienie działki.

Rozchodzi mi sie tylko o to czy ten metr poniżej terenu musi być od tego istniejącego czy może byc od tego planowanego który w sumie mam już wykonany.

Z tego co sobie wyliczylem jeśli od terenu planowanego to musiał bym wykopać na około 70cm natomist gdy miało by być od terenu istniejącego to około 120cm wykop.

Na działce jest glina.

Może pytania głupie ale zamierzam sam budować i chciałbym żeby było dobrze ale też bez zbędnych kosztów.

Pozdrawiam

Edytowane przez Kamild0