adeekey 26.05.2018 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2018 Witajcie, szukam pomocy w sprzedaży działki rolnej. Sprawa wygląda następująco. Jestem właścicielem pięciu działek, które znajdują się w jednej księdze wieczystej. Powierzchnia całkowita tych działek to 0,80ha, ale jakby patrząc indywidualnie na każdą działkę to żadna z nich nie przekracza 0,3ha. I tutaj powstaje pytanie czy podczas sprzedaży tych wszystkich działek w jednej umowie dla jednej osoby obowiązuje ustawa z 30 IV 2016r? Bo jak wiemy działka powyżej 0,3ha możliwa jest w sprzedaży tylko rolnikowi, a to utrudnia mi bardzo sprawę sprzedaży. Dlatego zastanawiam się jaka jest definicja słowa "działki" kiedy rozpatruje tą sprawę polskie prawo. Czy ja jestem posiadaczem jednak działki czy pięciu? Czy mogę sprzedać je bez zgodny ANR (KOWR)? Dodam jeszcze, że prawdopodobnie nie ma MPZP, ale po weekedznie będę chciał potwierdzić tą informacje telefonicznie. Alee przed wejściem tej ustawy wydano mi zgodę na postawienie domu (oczywiście z WZ). Tylko jak to ma się do reszty działek skoro zgoda na zabudowane będzie tyczyć się tylko frontu (gdzie objęte będą dwie działki) a pozostałe trzy daleko daleko.... W jaki sposób się za to zabrać? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts