Resqres 26.05.2018 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2018 Mam dość poważny problem i wiem ,że będzie ciężko coś zdalnie zawyrokować ale może ktoś z czytających miał podobny przypadek. Otóż mam od roku studnię głębinową, która do obecnej chwili była wykorzystywana do celów budowlanych czyli dość sporadycznie. Do tej pory nie miałem z nią żadnych problemów aż do dnia wczorajszego kiedy to instalatorzy zaczęli uzbrajać kotłownię. Otóż dotychczas działało to na zasadzie że była wtyczka siłowa i gniazdo i załączałem na tablicy "esem" i woda się lała. Wczoraj instalatorzy założyli czujnik ciśnieniowy, zbiornik hydroforowy i podłączyli osobną rozdzielnię tylko pod pompę. Twierdzą ,że załączyli w celu testów pompę ,woda się polała więc miało być wszystko ok. Niestety kolejne załączenie pompy kiedy pojawiłem się na budowie spowodowało ,że woda już nie poleciała i jak poszedłem do studni to była absolutna cisza tzn. nie było słychać jak zawsze pracy pompy pompującej wodę. Spróbowali jeszcze z dwa/trzy razy i to samo - na czujniku ciśnieniowym napięcie było lecz pompa jakby nie reagowała. Przy kolejnej próbie załączenia wywaliło "esa" jak i różnicówkę i od tej pory cały czas jest to samo - czyli próba włączenia włączenia na rozdzielni wywala zabezpieczenie. Teraz zastanawiam się czy jest coś skopane połączenie przez instalatorów (aczkolwiek twierdzili ,że chwile działało) czy może jedna faza była odwrotnie podłączona i były lewe obroty pompy ,oni czekali na wodę a pompa pracowała i się zatarła? Sorry za dość długi post. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Resqres 28.05.2018 22:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2018 Podłączenie sprawdził elektryk, nie stwierdził problemów z napięciem więc prawdopodobnie problem jest z pompą.Mam jednak jeszcze pytanie odnośnie zaworu zwrotnego? Teraz mam zamontowany w pomieszczeniu gospodarczym przed czujnikiem ciśnieniowym. Czy tak może być czy należy założyć go zaraz za pompą głębinową ale wtedy w razie konieczności wyciągnięcia pompy będzie dźwigać się również wodę w rurze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 29.05.2018 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 Podłączenie sprawdził elektryk, nie stwierdził problemów z napięciem więc prawdopodobnie problem jest z pompą. Mam jednak jeszcze pytanie odnośnie zaworu zwrotnego? Teraz mam zamontowany w pomieszczeniu gospodarczym przed czujnikiem ciśnieniowym. Czy tak może być czy należy założyć go zaraz za pompą głębinową ale wtedy w razie konieczności wyciągnięcia pompy będzie dźwigać się również wodę w rurze. Dzwiganiem wody w rurze to Ty się nie przejmuj. Po pierwsze pompę się wyciąga raz na 10 lat. Po drugie żeby pompe wyciągnąc to gdzieś tam w studni rurę musisz odłączyć od instalcji wiec woda wyplynie. Zakladajac żę pompa nie ma sama zaworu zwrotnego wbudowanego. a bym zamontował tu przed zbiornikiem hydroforowym. Odłacz elektryke od wylacznika cisnieniowego i podlącz bezposrednio pod zasilanie. Ja bym zakladal w ciemno ze Ci zle fazy podlaczyli i pompe uszkodzili. Ja na budowie widzialem samych fachofcow co to rozne rzeczy twierdzili... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 29.05.2018 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 Sprawdź jak Ci "fachowcy" podłączyli "0" robocze przez wyłącznik ciśnieniowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 29.05.2018 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 Z zaworem zwrotnym to sprawdź w instrukcji pompy. U mnie jest, że ma być w odległości max 7m, a najlepiej za pompą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Resqres 29.05.2018 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 Sprawdź jak Ci "fachowcy" podłączyli "0" robocze przez wyłącznik ciśnieniowy. Nie wiem dokładnie co to jest "0" robocze. Z kabla zasilającego pompę wychodzi czterożyłowy kabel gdzie 3 żyły mam wpięte jako fazy L1, L2, L3 natomiast czwarty jako uziemienie. W wyłączniku ciśnieniowym jest to podłączone tak samo z tym ,że wyłącznik posiada piątą żyłę (chyba właśnie to "0") niebieski kabel, który zostawili niepodłączony. Co do zaworu zwrotnego to faktycznie znalazłem w instrukcji informację , że też powinien być max 7m od pompy. Mam teraz założony zawór zaraz po wejściu rury do budynku przed wyłącznikiem ciśnieniowym i teraz zastanawiam się czy dodatkowy dawać jeszcze na rurze za pompą czy też ten jeden wystarczy (pompa nie posiada wbudowanego zaworu). Wczoraj znajomy elektryk rozebrał i sprawdził puszkę w studni i jest napięcie więc zostaje już tylko wyciągnąć pompę i sprawdzić czy nie jest zblokowana lub zatarta. Najbardziej skłaniam się do wersji, że fazy źle zostały podpięte i chodziła na lewych obrotach i jak tak czekali na wodę z 1-2 minuty to się zatarła :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 29.05.2018 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 Mnie się cały czas wydaje , że źle podłączyli. Jest na pompie co prawda L1,L2 i L3 ale brak jest N podłączony jest pod przewód uziemienia co jest błędem dlatego wyłącznik RCD zadziałał i działać będzie. To jak jest podłączone w pompie to już inna sprawa. Pompy trójfazowe nie zacierają się przy zmianie obrotów tylko słabiej pompują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Resqres 29.05.2018 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 Ale przewód N nie jest podłączony pod uziemienie bo go nie ma, przy pompie jest przewód czterożyłowy. Przewód uziemienia z z pompy jak i zasilania są podłączone w czujniku ciśnieniowym w miejsce uziemienia. Fakt ,że z zasilania idzie jeszcze piąta żyła (niebieska) czyli jak rozumiem kabel neutralny ale nie jest od pod nic podłączony tym bardziej nie pod uziemienie. Poza tym instalatorzy twierdzili ,że po takim podłączeniu pompa zadziałała tylko jak później ponownie ją załączyli to już brak reakcji ,a następnie wyrzucenie bezpiecznika nadprądowego. Dlatego nie zmieniali fazy bo uważali że jest dobrze podpięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 29.05.2018 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 (edytowane) Ale przewód N nie jest podłączony pod uziemienie bo go nie ma, przy pompie jest przewód czterożyłowy. Przewód uziemienia z z pompy jak i zasilania są podłączone w czujniku ciśnieniowym w miejsce uziemienia. Fakt ,że z zasilania idzie jeszcze piąta żyła (niebieska) czyli jak rozumiem kabel neutralny ale nie jest od pod nic podłączony tym bardziej nie pod uziemienie. Poza tym instalatorzy twierdzili ,że po takim podłączeniu pompa zadziałała tylko jak później ponownie ją załączyli to już brak reakcji ,a następnie wyrzucenie bezpiecznika nadprądowego. Dlatego nie zmieniali fazy bo uważali że jest dobrze podpięte. Eeee, ja tam elektryiem nie jestem, ale pompa nie powinna być podłączona do 3 faz i przewodu N (czyli ten niebieski?). W gniazdku masz kabel L i N (np brązowy i niebieski). Na "bolcu" jest zólty. A wiele urządzen podłączasz z pominięciem owego bolca, czyli wykorzystujesz kable L i N. W gniazdku połaczenie przewodu fazowego i ochronnego (zółty) powoduje natychmiastowe wywalenie właśnie róznicówki. Czy pompa ma fabryczny kabel, czy też elektryk dorabiał? I jaki to model pompy. Bym się spodziewał, że przy pompie kabel ochronny to gdzieś do metalowej obudowy móglby być przykręcony. Edytowane 29 Maja 2018 przez Jastrząb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Resqres 29.05.2018 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 Pompa to Omnigena SKT200. Kabel do pompy był przygotowywany przez instalatora pompy ,na pewno był wydłużany bo oryginalnie ta pompa ma chyba 20m. Nie wiem jednak czy kabel był wymieniany na dłuższy czy łączony. W sumie to na wyłączniku ciśnieniowym nie ma miejsca nawet na podpięcie kabla N bo jest tylko na 3 fazy oraz uziemienie (wyłącznik jak na załączniku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 29.05.2018 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 W sumie to na wyłączniku ciśnieniowym nie ma miejsca nawet na podpięcie kabla N TYLKO, że wyłącznik ciśnieniowy rozłącza fazy, a nie przewody ochronne! Tu jest zacisk dla "0" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 29.05.2018 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 TYLKO, że wyłącznik ciśnieniowy rozłącza fazy, a nie przewody ochronne! Tu jest zacisk dla "0" Wyguglałem instrukcje dla tych pomp. Tam faktycznie stoi napisane, podłączyć pompę do L1, L2, L3, PE ! Wyraźnie czegoś nie wiem Zakładam, ze instrukcja jest poprawna moja wiedza elektryczna jest niepoprawna :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Resqres 29.05.2018 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 TYLKO, że wyłącznik ciśnieniowy rozłącza fazy, a nie przewody ochronne! Tu jest zacisk dla "0" Sprawdzałem schemat i jest zaznaczone ,że to jest uziemienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 29.05.2018 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 No to mnie zabij na pierwszym schemacie( bo to schemat dla jedno - fazówki) gdzie wszystkie przewody przechodzą przez wyłącznik. będzie działać Dla trójfazowego zasilania pompy jeśli jest cztero - przewodowy to gdzie mam to podłączyć ? - popadacie w skrajność. Nie będzie działać silnik bez przewodu zerowego z podłączonym uziemieniem przy zasilaniu przez RCD. A jeśli chcecie być zgodni to trzeba wymienić przewód na właściwy pięcio żyłowy od pompy przez wyłącznik do skrzynki - koniec kropka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 29.05.2018 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 Nie będzie działać silnik bez przewodu zerowego z podłączonym uziemieniem przy zasilaniu przez RCD. A jeśli chcecie być zgodni to trzeba wymienić przewód na właściwy pięcio żyłowy od pompy przez wyłącznik do skrzynki - koniec kropka A niby czemu? Masz na to jakieś wytłumaczenie? No i powiedz gdzie sobie w pompie ma podłączyć tą piątą żyłę jak mu sugerujesz wymianę na przewód 5 żyłowy? Jak czytam takie rady to nie wiem czy mam się śmiać czy płakać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 29.05.2018 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 Możesz płakać z bezradności chcąc włączyć zabezpieczenie RCD przy takim połączeniu, piąty przewód czyli żółto zielony może podłączyć do obudowy pompy, rury osłonowej studni jeśli metalowa. Napisałem że ni będzie działać.... może ominąć tylko po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 30.05.2018 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 Możesz płakać z bezradności chcąc włączyć zabezpieczenie RCD przy takim połączeniu, piąty przewód czyli żółto zielony może podłączyć do obudowy pompy, rury osłonowej studni jeśli metalowa. Napisałem że ni będzie działać.... może ominąć tylko po co? Żebyśmy się dobrze zrozumieli, wg Ciebie do pompy głębinowej 3f powinien podłączyć 3 fazy i N? A PE może sobie pominąć? Dobrze Ci radzę jak nie masz o czymś pojęcia to lepiej nie doradzaj, bo jeszcze komuś stanie się krzywda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.05.2018 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 Żebyśmy się dobrze zrozumieli, wg Ciebie do pompy głębinowej 3f powinien podłączyć 3 fazy i N? A PE może sobie pominąć? Dobrze Ci radzę jak nie masz o czymś pojęcia to lepiej nie doradzaj, bo jeszcze komuś stanie się krzywda. Gdzie napisałem takie coś? Czy Wy naprawdę nie umiecie czytać? Co pominąć!!!!! weź "chłopie" zacznij czytać ze zrozumieniem, jeśli nie możesz pomóc to nie siej podejrzeń. I jeszcze raz powtórzę Nie będzie działać silnik bez przewodu zerowego z podłączonym uziemieniem przy zasilaniu przez RCD. Suma IL1 + IL2 + IL3 + IN = 0 ta w poprawnie działającej instalacji elektrycznej z wyłącznikiem RCD wynosi zero, a w jakimkolwiek połączeniu innym zadziała i wyłączy zasilanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 30.05.2018 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 No ale wyjśnij mi gdzie ma podłączyć ten przewód "zerowy" w pompie 3 fazowej? Pisząc zerowy masz na myśli neutralny czyli niebieski z typowym oznaczeniem N? Różnicówka będzie działać normnie przy sprwnym odbiorniku 3 fazowym, bo ona mierzy sumę geometryczną prądów, ale nie wiem czy w ogóle wiesz o co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.05.2018 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 Wiem, ale pompa musi pracować w układzie trójkąta(my o tym nie wiemy) Ale wtedy też nie wie czy różnicowo-prądowy jest dobry , bo jeśli ten jego przewód to uziemienie to przycisk Test nie działa, chyba że "0" ma podłączone do RCD, a poza nim uziemienie. Sprawa się na tyle komplikuje , że nie sądzę aby ktokolwiek to zrobił dobrze. Jeśli był tam elektryk to stwierdził co? że jest dobrze podłączone ? mógł chociaż sprawdzić czy pompa jest dobra; czy nie ma przerwy na uzwojeniu lub zwarcia. A tak? Co ja bym zrobił nim bym wyjął pompę : Ominął w zasilaniu RCD, podłączył do cztero-przewodowej instalacji pompy zasilanie i to uziemienie i sprawdził czy działa. ( kierunek jest tu najmniej ważny). Jeśli nadal nie działa, sprawdził bym cęgami pobór prądu na poszczególnych fazach bo może któryś przewód jest zerwany, jeśli pompa zadziała sprawdziłbym obroty (pompa jest mniej wydajna gdy wirniki kręcą się w przeciwną stronę) Wtedy można decydować czy wyjąć i naprawiać pompę. 10 min i wszystko zdiagnozowane. Autor wątku się nie odzywa i sprawa zapewne już wyjaśniona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts