Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z pompą w studni głebinowej

Resqres

Recommended Posts

Wiem, ale pompa musi pracować w układzie trójkąta(my o tym nie wiemy) Ale wtedy też nie wie czy różnicowo-prądowy jest dobry , bo jeśli ten jego przewód to uziemienie to przycisk Test nie działa, chyba że "0" ma podłączone do RCD, a poza nim uziemienie. Sprawa się na tyle komplikuje , że nie sądzę aby ktokolwiek to zrobił dobrze. Jeśli był tam elektryk to stwierdził co? że jest dobrze podłączone ? mógł chociaż sprawdzić czy pompa jest dobra; czy nie ma przerwy na uzwojeniu lub zwarcia. A tak?

Co ja bym zrobił nim bym wyjął pompę :

Ominął w zasilaniu RCD, podłączył do cztero-przewodowej instalacji pompy zasilanie i to uziemienie i sprawdził czy działa. ( kierunek jest tu najmniej ważny). Jeśli nadal nie działa, sprawdził bym cęgami pobór prądu na poszczególnych fazach bo może któryś przewód jest zerwany, jeśli pompa zadziała sprawdziłbym obroty (pompa jest mniej wydajna gdy wirniki kręcą się w przeciwną stronę) Wtedy można decydować czy wyjąć i naprawiać pompę. 10 min i wszystko zdiagnozowane.

Autor wątku się nie odzywa i sprawa zapewne już wyjaśniona :)

No i teraz piszesz do rzeczy. :) Btw ciekawe czy doszli z tym do ładu.

Problem rozwiązany więc napiszę jak udało się go rozwiązać bo może ktoś będzie miał kiedyś podobny problem. Elektryków było 3 ale dopiero ostatni okazał się kompetentny. Pięć minut zajęło my zdiagnozowanie ,że jedno uzwojenie na pompie jest uszkodzone. Podłączenie było poprawne aczkolwiek załączaniem pompy sterował wyłącznik ciśnieniowy gdzie zdaniem elektryka takie rozwiązanie nie jest najszczęśliwsze (nie będę tłumaczył czego bo ciężko by mi było to powtórzyć) ale awarię spowodował prawdopodobnie właśnie ten wyłącznik ciśnieniowy. Po przeróbkach pompa jest włączana/wyłączana przez stycznik który jest podłączony z innymi czujnikami takimi jak np. zaniku faz, ciśnieniowym itp. i ma być już ok. Oczywiście pompa została wymieniona i z nową wszystko ruszyło poprawnie.

Dzięki wszystkim za wszelkie rady i próbę rozwiązania mojego problemu.