agis 01.10.2004 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2004 Uprzejmie proszę o podpowiedź. rozumiem, że im niższy wsp. przenikalności ciepła tym lepiej. Właśnie mam wybrać okna i z mężem zdecydowaliśmy się na szyby antywłamaniowe P4, ale w specyfikacji technicznej wybranego dostawcy przeczytaliśy, że okna standardowe mają wsp. 1,1, natomiast okna z szybami P4 wsp. 1,3. Dlaczego tak się dzieje?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albi 01.10.2004 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2004 Ja też ostanio interesuję się oknami i chyba nie zawsze tak jest. Niektórzy producencji podają że mają szybę : P4 i jednocześnie o wspólczynniku 1,1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agis 01.10.2004 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2004 czy jest na forum, którys z kolegów, specjalistów od montażu okien? Zawsze dajecie bardzo wyczerpujące odpowiedzi. Czy różnica współczynnika między 1.3 a 1.1 jest odczuwalna dla użytkownika?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przmslw 01.10.2004 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2004 Specjalistą nie jestem, ale:1. Przeważnie normalne szyby zespolone są zbudowane z 4 mm szyby, 16 mm przestrzeni wypełnionej argonem i 4 mm szyby2. Szyby P4: 4mm szkła, 4 warstwy folii, 4 mm szkła, ok 12 mm przestrzeni międzyszybowej, 4 mm szkłaPonieważ przestrzeń wypełniona argonem, który ma właściwości izolacyjne, jest mniejsza w przypadku szyb P4, to izolacyjnośc takich okien jest mniejsza. I to cała tajemnica.Co do współczynnika to przenikalność ram jest przeważnie gorsza od szyb.Ja tam bym się nie przejmował, zresztą sam ma szyby P2, U=1,3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 01.10.2004 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2004 specjalisci w temacie okien siedza w "szukam dobrych okien" Chyba najwiekszy z nasz szpenio od szyb czyli Charlie pojawi sie wieczorkiem to odpowiedzi bardzo dokladnych Ci udzieli ja powiem tylko, ze jest roznica miedzy 1,3 a 1,1 - o 0,2 wspolczynnika k A jak to sie przeklada na calosc chalupy? 1,1 to standard na dzisiejsze czasy i szyba ta w dotyku chocby bedzie cieplejsza od 1,3, pozniej na niej wykropli ci sie nadmiar wilgoci z wnetrza Sa producenci szkla robiacy P-4 z k=1,1 - sa to szyby na innych (szerszych) ramkach dystansopwych inaczej pakiet szyb majacy 24mm ma ramke wezsza a tym samym nie sposob zachowac 1,1 stad wartosc 1,3 sie pojawia Czy sie ym przejmowac ze masz 1,3 zamiast 1,1? Ja bym sie nie przejmowal gdyz roznica w stratach ciepla jest naprwade w globalnym bilansie nieistotna - jedno wiaderko koksu wiecej na sezon grzewczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 03.10.2004 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2004 Uprzejmie proszę o podpowiedź. rozumiem, że im niższy wsp. przenikalności ciepła tym lepiej. Właśnie mam wybrać okna i z mężem zdecydowaliśmy się na szyby antywłamaniowe P4, ale w specyfikacji technicznej wybranego dostawcy przeczytaliśy, że okna standardowe mają wsp. 1,1, natomiast okna z szybami P4 wsp. 1,3. Dlaczego tak się dzieje? Pozdrawiam Aby zaistniał współczynnik przenikalności cieplnej U=1,1 W/m2K w szybie zespolonej musi być spełnione kilka warunków. 1. Odległość między szybami ( czyli szerokość jakiejkolwiek ramki dystansowej) min. 16 mm do 24 mm !!! 2. Jedna z szyb musi być szkłem niskoemisyjnym tzw. thermofloat popularnie zwanym szybą ciepłą 3. Wypełnienie wnętrza komory szyby gazem ARGON (nieszkodliwy, otrzymuje się go ze skroplenia powietrza). Ad.1. w momencie gdy odległość między dwoma szybami jest mniejsza np. 12 mm współczynnik U pogarsza się i wynosi 1,3 W/m2K Ad.3. w momencie kiedy nie występuje ARGON w szybie '1,1' tylko powietrze współczynnik U wynosi 1,4 W/m2K Dlaczego producent sygnalizuje, że przy szybie zespolonej P4 zachowuje u=1,3 W/m2K? Niestety, ale nie chce bądź nie może zastosować listwy przyszybowej na pakiet szybowy o szerokości/grubości 28mm a stosuje na pakiet 24 mm. Zwykle jest to spowodowane większą prostotą produkcji, nie musi tworzyć kolejnej pozycji magazynowej etc.. Czy różnica U=0,2 W/m2K jest ekonomicznie uzasadniona ? W tzw. bilansie energetycznym domu jednorodzinnego wg.mnie TAK. W przypadku mieszkania w tzw. budownictwie wielkopłytowym raczej NIE chociaż trzymanie się zasad jest wg. mnie pozytywną cechą Klienta. Generalnie technologia termoizolacyjna zmierza ku doskonałości (jednak nie jest możliwe osiągnięcie absolutnego 0 w U) ze względu na 2 podstawowe czynniki - ochrona środowiska (im mniej zużywasz energii tym mniej elektrociepłownie zużywają węgla i przez to środowisko jest czystsze - ekonomiczne Klienta ( z roku na rok wzrastają opłaty za energię i myślę, że za 10-20 lat będą zajmowały ok. 50% średniego dochodu w naszej strefie klimatycznej !!!). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albi 04.10.2004 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 A czy znane są jakieś prybliżone chociaż szacunki kiedy taka szyba się opłaca? Są przecież dostępne szyby o U=0,8, 0,5, czy nawet 0,2. Od prostych rozwiązań (zestaw 3-szybowy), do Heat Mirror z jakąś specjalną folią.Ale albo są one za drogie, albo 1,1 to taka bariera psychologiczna. Czy mozna (tak około) podać o ile % okna z np. szybą 0,5 moga być droższe, aby opłacało się je zastosowac w domu jednorodzinnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin_Łódź 04.10.2004 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 wiem, że zaraz mnie za to co napisze poniżej skarci masa użytkownikow ale zaryzykuję: wiem, że obok jest temat o oknach, ale on liczy ponad 50 stron, a ja poszukuje informacji o oknach, które mają niższy od 1,1 wsp.U, tak z ciekawości, bo raczej nie zamierzam inwestować w coś takiego, ale gdzie Wy widzieliście okna o U=0,3??? Ja tylko o tym slyszałem, ale czy w Polsce ktoś takie okna oferuje? i ile one kosztują? jak na razie to znalazłem tylko okna aluplastu o U około 0,8 oraz w ok-teamie piszą że oferują okna zespolone z argonem, ksenonem i kryptonem, więc jak sądze może taki zestaw 3-szybowy z kryptonem w srodku może by miał U 0,3?? wie ktoś coś na ten temat?albo przynajmniej czy było to poruszane w tym temacie o szukaniu dobrych okien? Jeżeli tak to chyba jednak przeszukam tamten temat Prosze o łagony wymiar kary, ze względu na dobrowolne przyznanie sie do winy (brak chęci do przeszukania w/w tematu) pzy czym istnieje pzeslanka łagodząca: brak czasu (rany ale to naciągane) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 04.10.2004 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 0,3 szyba - nie ma takich szyb. Te z ksenonem mają ok. 0.7 - 0,5.Ale co z tego że szyba ma np. 0.7 jak najcieplejsza rama okienna oferowana w Polsce ma ok. 1,1. I co z tego że ok-team oferuje szyby 0,3 [po pierwsze nie ma takich] jak jego ramy - okien mają 1,4.!,1 i 1,3 to praktycznie to samo. tak naprawdę szyby 1,1 mają 1,3 [1,1 podawane jest dla środka szyby = a szyba ma przecież ramki.ja bym się nie przejmował zbytnio - charlie to wyjaśni zapewne jaśniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin_Łódź 04.10.2004 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 Pchełek:1)dzieki za odpowiedź2) ja nie twierdze,że okna o U=0,3 są, ja tylko mówie, że slyszałem o takowych ale nigdzie sie z nimi nie spotkałem, dlatego prosze o opinie na ten temat3)co do ok temu to powtarzam to co napisałem wyzej: nie twierdze,że oni mają okna 0,3 (dzieki za info o ich ramach nie wiedziałem, że mają 1,4 aż)tylko kombinuje jak by te rzekome okna o 0,3 mogły byc skonstruowane pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 04.10.2004 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 Marcin - Łodź - dla ulatwienia.W sypialni mam okno z profili 5-komorowych z szybą 4/12/4,4 z argonem niskoemisyjną. Jest z jednej strony szyba 4.4 [dwie sklejone szyby - czyli bezpieczna albo antywlamaniowa] ale dlatego aby obniżyć halas z ulicy - działa tak wspaniale, że tearaz po zamknięciu tego okna słyszę halasy z drugiego końca mieszkania. tak te okno jest ciche. W kuchni mam też SCHUCO CORONA CT 70 z taką samą szybą. Okno to jest stale uchylone - do wietzrenia calego mieszkania. W dużym pokoju mam drzwi balkonowe IDEAL 2000 na zwyklej szybie i obok okno tak zwane fix [nieotwierane w jednej ramie 150x150 cm] dzięki temu mam widok na ogródek, widok niezakłocony żadnym słupkiem. jako, że jest tp balkon to re okno fix myjkę z balkonu.Szukaj raczej dobrej firmy i ładnych okien. czy 1,1 czy 1,3 to i tak nie ma wielkiego znaczenia. I tak musisz sie wietrzyć. Ten zysk 0.2 to jak taczka węgla na miesiąc.Pozdrawiam.P.S. Słyszalem i mam rysunki ram 0,36 - ale to niemieckie ramy - specjalnie ocieplane i bardzo grube. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 04.10.2004 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=422814&highlight=niskoemisyjne#422814 tu masz o takch szybach i cenach Co do ekonomicznego uzasadniena poniesienia takich kosztow - mam odmienne zdanie nz Charlie. Walka o kazda 0.1 we wspolczynniku k bardzo czesto ma sie nijak do zyskow. przesledz moja kalkulacje gdzie okno ma k mniejsze o 0,2 na przykladzie mojej chalupy - http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=421204&highlight=moj+dom#421204 Jak zwykle podjecie decyzji i spojrzenie na kwestie nalezy do ciebie O jednym w ym wszystkim nalezy pamietac - Okna sie otwiera by wietrzyc a wtedy cala kalkulacja bierze w leb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin_Łódź 04.10.2004 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2004 Dzieki za info. na szyby o,4 to ja sie raczej nie zdecyduje, co prawda jestem dopiero na etapie architekta, wiec okna to ja bede wstawial za 2 lata, wiec co wtedy będzie to ja na razie nie wiem, choć juz zastanawiam sie nad 0,7 ale to na razie tylko teoria, a jak do tej pory to każda swoja decyzja zmieniałem tyle razy,że nie wiem na razie jakie okna wstawie, mimo wszystko jeszcze raz dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darom 05.10.2004 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2004 Uważam, podobnie jak jareko, że "zysk" ekonomiczny miedzy szybami 1,3 i 1,1 bedzie praktycznie żaden. Jesli tych okien jest niewielka ilość to to może sie okazać że zaoszczedziliśmy wiaderko koksu (nawet nie taczkę). Natomiast uważam, że warto zainwestować w dobre szyby w oknach które zamontowane są NIE w pozycji pionowej. Otóż wsp. 1.1 podawanej jest dla pionowego montażu szyby. Przy innym kącie ten współczynnik wzrasta osiągając (przy szybie ustawionej poziomo nawet do 5.0). Wynika to z innych warunków konwekcji - tutaj ciężkie atomy kryptonu czy argonu już nie pomogą. Natomiast świetnie sobie radzą panele 3 szybowe. O ile sie nie myle HeatMirror w wersji k=0,4 wzrasta do 0,6 przy poziomym ułożeniu. Pisze to dlatego, że już nie raz widziałem jak skrapla sie woda na oknach dachowych i spływa po scianach (ale zastrzegam sie że sie wogóle nie znam na oknach dachowych) pozdrawiam wszystkichDarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts