Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowa wylewka w bloku

Recommended Posts

Cześć!

Kupiłem mieszkanie w starym bloku z płyty. Całe mieszkanie oczywiście przejdzie kapitalny remont, a pierwszą rzeczą będzie nowa wylewka/ posadzka bo obecna jest cała spękana. Obecna wylewka to 5-7cm betonu i 2-3cm styropiany. Pod tym mam płyty stropowe kanałowe, których wierzchnia powierzchnia jest nierówna - występują między innymi podłóżne nierówności. I tu pytanie, jak prawidłowo (w miarę prawidłowo) wykonać nową wylewkę? Z podpowiedzi wynika, że powinienem nierówności zniwelować piaskiem, na tym ułożyć styro 2-3cm i na lać beton z miksokreta. Dylatacja przyściena - jasna sprawa, dylatacja między pomieszczeniami - jasne, a co folią? Stosować ją w ogóle? Pod styro? Na styro? Może przy mieszance półsuchej z miksokreta odpuścić ją bo wody będzie niewiele? A styro 2-3cm w ogóle jest sens układać przy założeniu, że pod moim mieszkaniem są ciepłe i suche piwnice?

Cześć!

........... przy założeniu, że pod moim mieszkaniem są ciepłe i suche piwnice?

Dla mnie to zdanie klucz. W budowanym domu to co innego, ale ja w moim M wyrównałem wylewką równająca Atlasa, na to pianka podkładowa i panele. Wszyscy się zachwycali ówczesnego czasu.

Pozdrawiam

Ryś

Wylewka zrobiona. Koszt 900zl, w tym robocizna, plastyfikator, włókna zbrojenia rozproszonego oraz dylatacje przyścienne. Za plokanke zapłaciłem 200zł, ale to byla ilość z dużym zapasem bo została prawie połowa. Do tego 0,9m3 styro 2cm oraz 400kg cementu II. Z instrukcji jakie otrzymałem mam przez najbliższy tydzień obficie podlewać tak aby pozostawała warstwa wody na posadzce, nie używać folii, wietrzyć z umiarem. Z tą woda i podlewaniem mam pewną wątpliwość. Dziś rano to robiłem i powiem szczerze, że woda za bardzo stać nie chciała. Szybciej lub wolniej wsiąkała dlatego też podlałem 2-3 razy całość i przez krótkie chwile miejscami były kałuże, które wsiąkły. Czy powinienem lać wieeeecej czy tak powinno to wyglądać?