dawiddur 27.05.2018 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2018 Cześć!Kupiłem mieszkanie w starym bloku z płyty. Całe mieszkanie oczywiście przejdzie kapitalny remont, a pierwszą rzeczą będzie nowa wylewka/ posadzka bo obecna jest cała spękana. Obecna wylewka to 5-7cm betonu i 2-3cm styropiany. Pod tym mam płyty stropowe kanałowe, których wierzchnia powierzchnia jest nierówna - występują między innymi podłóżne nierówności. I tu pytanie, jak prawidłowo (w miarę prawidłowo) wykonać nową wylewkę? Z podpowiedzi wynika, że powinienem nierówności zniwelować piaskiem, na tym ułożyć styro 2-3cm i na lać beton z miksokreta. Dylatacja przyściena - jasna sprawa, dylatacja między pomieszczeniami - jasne, a co folią? Stosować ją w ogóle? Pod styro? Na styro? Może przy mieszance półsuchej z miksokreta odpuścić ją bo wody będzie niewiele? A styro 2-3cm w ogóle jest sens układać przy założeniu, że pod moim mieszkaniem są ciepłe i suche piwnice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RysiekWLKP 28.05.2018 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2018 Cześć! ........... przy założeniu, że pod moim mieszkaniem są ciepłe i suche piwnice? Dla mnie to zdanie klucz. W budowanym domu to co innego, ale ja w moim M wyrównałem wylewką równająca Atlasa, na to pianka podkładowa i panele. Wszyscy się zachwycali ówczesnego czasu. Pozdrawiam Ryś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 28.05.2018 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2018 Styropian dałbym.Wyrównania z piasku nie dałbym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 30.05.2018 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 3 speców od wylewek zaleciło manewr z podsypką z piasku. Przypominam, że różnica w poziomach obecnego stropu to ze 3-4cm więc nie da się położyć styropianu bez pustek pod nim - to oczywiste. Przy okazji, jakie są stawki za robociznę przy takich wylewkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 31.05.2018 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 kup worek keramzytu jakiś bigbag i albo pod wylewkę niech go dadzą albo zmieszają z posadzką (w drugiej opcji nie wyjdzie posadzka idealnie gładka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 31.05.2018 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 Piasek używano często w takich przypadkach .Jedno z mieszkań mam bezpośrednio nad piwnicą bez styropianu , nie widać różnicy w ogrzewaniu w porównaniu z posadzką na styropianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 05.06.2018 06:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 Wylewka zrobiona. Koszt 900zl, w tym robocizna, plastyfikator, włókna zbrojenia rozproszonego oraz dylatacje przyścienne. Za plokanke zapłaciłem 200zł, ale to byla ilość z dużym zapasem bo została prawie połowa. Do tego 0,9m3 styro 2cm oraz 400kg cementu II. Z instrukcji jakie otrzymałem mam przez najbliższy tydzień obficie podlewać tak aby pozostawała warstwa wody na posadzce, nie używać folii, wietrzyć z umiarem. Z tą woda i podlewaniem mam pewną wątpliwość. Dziś rano to robiłem i powiem szczerze, że woda za bardzo stać nie chciała. Szybciej lub wolniej wsiąkała dlatego też podlałem 2-3 razy całość i przez krótkie chwile miejscami były kałuże, które wsiąkły. Czy powinienem lać wieeeecej czy tak powinno to wyglądać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts