Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozmieszczenie anemostatów w piwnivy


Recommended Posts

Dzień dobry,

 

Potrzebuję porady odnośnie rozmieszczenia anemostatów w piwnicy.

 

Pomieszczenia w piwnicy:

1) Korytarz

2) Kotłownia z WG

3) Pomieszczenie gospodarcze - najpewniej spiżarnia

4) Pralnia/suszarnia

5) Siłownia

 

1) Czy w pralni/suszarni ma być anemostat nawiewny czy wywiewny?

2) Jeśli w pralni powinien być nawiewny, efektem końcowym będzie posiadanie anemostatów nawiewnych we wszystkich pomieszczeniach w piwnicy. Czy w takim przypadku nie będzie konieczne zamontowanie chociaż jednego wywiewnego w korytarzu między pomieszczeniami?

3) Gdzie umieścić anemostaty w pomieszczeniach? Blisko okien?

 

Pozdrawiam,

 

Wojciech

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jaka wentylacja?

 

Jeśli hybrydowa to izolujesz kotłownię.

 

Spiżarnia zdecydowanie nawiew.

Suszarnia też nawiew bo lepiej wysuszy, ale wywiew też OK.

Pralnia nawiew lub wywiew.

Korytarz nic.

Siłownia może być nawiew lub wywiew.

 

Ja mam: pralnia wywiew, siłownia i spiżarnia nawiew, korytarz tymczasowo nawiew. Wywiew jest w pralni, bo gdzieś musi być. Równie dobrze mógłby tam być nawiew. Bez znaczenia.

Edytowane przez JanWerbinski
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Siłownia nawiew, pralnia i pomieszczenie gosp. - wywiewy, w korytarzu nic. Do kotłowni szczelne drzwi i dopływ powietrza z zewnątrz.

Anemostaty jak najdalej od drzwi.

 

W sumie w tym pomieszczeniu gospodarczym może być nawiew zamiast wywiewu, jeżeli nie będą się w nim żadne zapachy wydzielały ani wilgoć. Dobrze by było zbilansować nawiewy z wywiewami (ilość powietrza), żeby z piwnicy na górę powietrze się nie wydostawało, już lepiej jakby wywiewanego było więcej, pod warunkiem szczelnych drzwi w kotłowni a co najmniej dobrego dopływu powietrza z zewnątrz do niej.

Edytowane przez SzymonKc
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kotłownia będzie zaizolowana, to jest oczywiste. Aczkolwiek widzę, że co do podziału wywiew/nawiew oprócz siłowni nie ma zgodności:)

 

No ale tak, jakiś jeden (co najmniej) wywiew musi być. Rozumiem, że w korytarzu odpada? No to zostaje albo pralnio - suszarnia albo spiżarnia. Właściwie sam jeszcze nie wiem co tam będę składował. Na pewno będzie tam duża zamrażarka, jeśli to może w czymś pomóc.

 

Pozdrawiam,

 

Wojtek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W pralni musi być wywiew, tu nie ma dyskusji bo będzie źródło wilgoci.

Co do pozostałych pomieszczeń to musisz sam określić czy to będzie pomieszczenie czyste czy brudne. Nawiewy daje się tam, gdzie częściej przebywają ludzie (oni potrzebują świeżego powietrza) i gdzie nie wydzielają się zapachy i wilgoć, na siłowni powietrze się przyda, z zapachami może nie będzie tak źle ;) i nie tak często. Pomieszczenie gospodarcze nie jest takim, gdzie się przesiaduje godzinami, ale jeśli będzie "czyste" można dać i nawiew. Tyle, że wywiew jest jednak bezpieczniejszy, jak kiedyś ziemniaki zgniją, rozbiją się kiszone ogórki, będziesz pędził bimber, postanowisz wstawić tam kosiarkę, z której wyleje się paliwo, będziesz trzymał zapas chemii gospodarczej czy resztkę farby i rozpuszczalnika po malowaniu. Korytarz jest wentylowany powietrzem przepływającym pomiędzy pomieszczeniami z nawiewem i wywiewem, nie powinno się tam nic dawać. Do korytarza wpada powietrze z siłowni, przez większą część doby zupełnie czyste, szkoda zabierać je już z korytarza, niech sobie wpadnie jeszcze do tej pralni i zabierze przy okazji z niej trochę wilgoci z rozwieszonego prania, czy ze spiżarni opary pofermentacyjne.;) , chyba że wolisz, żeby wydostały się do korytarza a potem do pralni.

Edytowane przez SzymonKc
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wilgoć w pralni jest niewielka. Zakładam że masz pralkę automatyczną a nie tarkę lub kadzie w których gotujesz prześcieradła. U siebie nie obserwuję zmiany poziomu wilgotności podczas prania lub suszenia suszarką.

 

Większa wilgoć będzie w suszarni jeśli np. suszysz ubrania na wieszaku czy sznurze. Wtedy masz do wyboru:

1 odprowadzić wilgoć od razu montując wywiew lub

2 przyspieszyć suszenie montując nawiew i rozprowadzić wilgotność po pozostałych pomieszczeniach.

Widzę zalety i wady obu rozwiązań. Dopóki poziom wilgotności mieści się w rozsądnych granicach np 55% to nie ma istotnego znaczenia czy będzie tam nawiew czy wywiew. Pranie pachnie przyjemnie więc jest to wilgotność "czysta". U mnie jest to jedno pomieszczenie i mam obecnie wywiew, ale jest to też pomieszczenie skrzynek rozdzielczych z zapasowymi króćcami i w kilka minut mogę zrobić tam nawiew.

 

Spiżarnia to tylko nawiew bo przechowywanie wymaga maksymalnego obniżenia wilgotności. Możesz nawet na opakowaniu przeczytać "przechowywać w suchym i chłodnym miejscu". Opowieści o gnijących ziemniakach i rozlanych farbach to jakieś brednie. Zastanów się czy gnicie produktów spożywczych jest stanem normalnym czy wyjątkowym i czy na pewno należy pod to zaplanować wentylację?

 

W piwnicy istotna jest sama wymiana powietrza. Jeśli jest ono wymieniane to jest dobrze. To gdzie dasz nawiewy i wywiewy jest sprawą drugorzędną.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...